Er worden steeds meer normale en elektrische fietsen verkocht in Spanje

Freepik
Beeld: Freepik

Er worden steeds meer normale en elektrische fietsen verkocht in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Gaat Spanje een fietsland worden zoals Nederland of is dat nog erg ver gezocht. Sinds 2013 zijn de verkopen van fietsen niet meer gedaald en is er nu 5 jaar later nog steeds een stijgende lijn in de verkoop van fietsen. Op dit moment worden er volgens de meest actuele gegevens per dag gemiddeld 3.000 fietsen verkocht in Spanje wat neerkomt op 1.116.232 fietsen op jaarbasis (2017).

De cijfers komen uit een onderzoek van Cofidis en de Asociación de Marcas y Bicicletas de España (Ambe), de overkoeplende vereniging van merken en fietsen in Spanje. Volgens de woordvoerder van de Ambe zijn er verschillende motieven dat de verkoop van fietsen blijft stijgen waaronder de drang om aan sport te doen en de wens van veel mensen om een gezondere levensstijl te hebben.

Vervoermiddel

De fiets in Spanje wordt echter nog steeds niet zoals in Nederland gezien als een vervoermiddel net zoals de auto of bus of scooter/motor maar nog steeds meer als een vrijetijdsbesteding en/of voor de sport. Er is wel een tendens merkbaar en er pogingen ondernomen om dat beeld van de fiets in Spanje te veranderen maar er is nog een lange weg te gaan.

Met trapondersteuning

Een van de dingen die kunnen meehelpen om de fiets een transportmiddel te laten zijn is de verkoop van de elektrische fietsen en/of de fietsen met trapondersteuning. De verkoop van dit type fiets is in 2017 met 79% gestegen en er werden vorig jaar 72.025 elektrische fietsen verkocht in Spanje.

De elektrische fiets is daarmee het meest verkochte elektrische vervoersmiddel van Spanje, meer dan de auto’s, bestelbussen en scooters die elektrisch aangedreven zijn. Desalniettemin is het aantal verkochte elektrische fietsen vergeleken met andere landen zoals Nederland waar er van de e-bikes in 2017 in totaal 294.000 werden verkocht of Duitsland waar dat aantal stijgt naar zo’n 700.000 elektrische fietsen niet te vergelijken.

Het totaal aantal verkochte fietsen in 2017 was in Spanje vreemd genoeg wel hoger dan in Nederland , dat wil zeggen in Spanje verkocht men 1.116.232 fietsen terwijl het aantal verkochte fietsen in Nederland niet verder kwam dan 957.000 vorig jaar.

Types fietsen

In Spanje zijn de mountain bikes echter nog steeds het populairst met vorig jaar 461.105 verkochte fietsen gevolgd door de kinderfietsen met 389.069 en de stadsfietsen met 119.245 stuks. Van wielrenfietsen werden er in 2017 in Spanje 74.788 stuks verkocht en van de elektrische fietsen (incl. de modellen met trapondersteuning) 72.025 stuks.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.