skip to Main Content
Er worden steeds meer normale en elektrische fietsen verkocht in Spanje
123rf

Er worden steeds meer normale en elektrische fietsen verkocht in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Er worden steeds meer normale en elektrische fietsen verkocht in Spanje

123rf

MADRID – Gaat Spanje een fietsland worden zoals Nederland of is dat nog erg ver gezocht. Sinds 2013 zijn de verkopen van fietsen niet meer gedaald en is er nu 5 jaar later nog steeds een stijgende lijn in de verkoop van fietsen. Op dit moment worden er volgens de meest actuele gegevens per dag gemiddeld 3.000 fietsen verkocht in Spanje wat neerkomt op 1.116.232 fietsen op jaarbasis (2017).

De cijfers komen uit een onderzoek van Cofidis en de Asociación de Marcas y Bicicletas de España (Ambe), de overkoeplende vereniging van merken en fietsen in Spanje. Volgens de woordvoerder van de Ambe zijn er verschillende motieven dat de verkoop van fietsen blijft stijgen waaronder de drang om aan sport te doen en de wens van veel mensen om een gezondere levensstijl te hebben.

Vervoermiddel

De fiets in Spanje wordt echter nog steeds niet zoals in Nederland gezien als een vervoermiddel net zoals de auto of bus of scooter/motor maar nog steeds meer als een vrijetijdsbesteding en/of voor de sport. Er is wel een tendens merkbaar en er pogingen ondernomen om dat beeld van de fiets in Spanje te veranderen maar er is nog een lange weg te gaan.

Met trapondersteuning

Een van de dingen die kunnen meehelpen om de fiets een transportmiddel te laten zijn is de verkoop van de elektrische fietsen en/of de fietsen met trapondersteuning. De verkoop van dit type fiets is in 2017 met 79% gestegen en er werden vorig jaar 72.025 elektrische fietsen verkocht in Spanje.

De elektrische fiets is daarmee het meest verkochte elektrische vervoersmiddel van Spanje, meer dan de auto’s, bestelbussen en scooters die elektrisch aangedreven zijn. Desalniettemin is het aantal verkochte elektrische fietsen vergeleken met andere landen zoals Nederland waar er van de e-bikes in 2017 in totaal 294.000 werden verkocht of Duitsland waar dat aantal stijgt naar zo’n 700.000 elektrische fietsen niet te vergelijken.

Het totaal aantal verkochte fietsen in 2017 was in Spanje vreemd genoeg wel hoger dan in Nederland, dat wil zeggen in Spanje verkocht men 1.116.232 fietsen terwijl het aantal verkochte fietsen in Nederland niet verder kwam dan 957.000 vorig jaar.

Types fietsen

In Spanje zijn de mountain bikes echter nog steeds het populairst met vorig jaar 461.105 verkochte fietsen gevolgd door de kinderfietsen met 389.069 en de stadsfietsen met 119.245 stuks. Van wielrenfietsen werden er in 2017 in Spanje 74.788 stuks verkocht en van de elektrische fietsen (incl. de modellen met trapondersteuning) 72.025 stuks.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Er zijn genoeg steden waar je prima op de fiets naar het werk kan, alleen is er geen cultuur en is het nog gevaarlijk. En ook zijn er geen stallingen, mijn trastero zit op de 10e, 1 verdieping boven de hoogste lift. En de gemeenschappelijke ondergrondse parking daar is geen plek.

 2. Is bij deze vergelijking ook rekening gehouden met het aantal inwoners? Ik vrees van niet. Spanje 44 miljoen, Nederland 17 miljoen. Dus dit bericht is nietszeggend.

  1. Vanwege het feit dat Spanje het meest bergachtige Land van Europa is, lijkt mij de verkoop van e-Bikes logisch.
   Het blijft recreatie, je zal geen hond vinden die zich ‘s morgens en ‘s avonds tijdens spitsuur op z’n fiets waagt naar z’n werk en naar huis.
   En om zo bezweet op kantoor te komen lijkt me niet zo prettig.
   Een ander probleem is dat die e-Bikes zwaar wegen en daardoor lastig in de lift passen.
   Laat je je e-Bike buiten staan, dan is ie binnen 10 minuten “gone with the wind”……

  2. De vergelijking is niet zo belangrijk, het gaat meer om de Spaanse aantallen. De vergelijking staat er alleen maar bij als extraatje dus … helemaal niet nietszeggend 🙂

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken