menu: rubrieken, zoeken & meer

Het hoe en wat van mondkapjes in de auto en op de motor in Spanje

Het hoe en wat van mondkapjes in de auto en op de motor in Spanje
Beeld: 123rf

Het hoe en wat van mondkapjes in de auto en op de motor in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is bij de lezers veel onduidelijkheid over het wel of niet verplicht dragen van een mondkapjes als je in een auto rijdt of als passagier meerijdt. Datzelfde geldt ook voor motor/scooter rijders en fietsers waarbij dit soms wel verplicht en soms niet verplicht is.

Als je alleen in een auto rijdt, dus zonder andere inzittenden, dan hoef je geen mondkapje te dragen. Het is echter wel verstandig om altijd een mondkapje bij je te hebben want als je uitstapt om te tanken, naar het toilet gaat of een kopje koffie gaat drinken zul je wel een mondkapje moeten dragen.

Zit je met meerdere personen in een auto die in dezelfde woning wonen dan is het dragen van een mondkapje ook niet nodig. Ook in dit geval is het beter altijd een mondkapje bij je te hebben.

Als je echter in een auto zit met meerdere mensen die niet bij dezelfde familie behoren en die niet in dezelfde woning wonen, dan moeten alle inzittenden inclusief de chauffeur een mondkapje dragen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je met werk collega’s, vrienden en andere familieleden in een auto zit.

En met vakantiegenoten?

De vraag van veel lezers is wat er gebeurt met meerdere personen die in een auto zitten waarmee je op vakantie bent in Spanje. Zoals wij het begrijpen hoef je dan geen mondkapje op als je met zijn allen in dezelfde bungalow, vakantiewoning of tent/caravan slaapt/leeft tijdens de vakantie. 

Zou het echter om meerdere personen gaan die in bv. meerdere hotelkamers verblijven dan zou de regel in principe zijn dat men wel verplicht een mondkapje moet dragen. Hoe dat echter in de praktijk werkt en hoe dat gecontroleerd kan worden is ons onduidelijk.

Let op want op veel plaatsen zoals in de populaire kustplaatsen of grotere steden kan de politie controleren op het juiste gebruik van mondkapjes in de auto of op de motor/scooter. De agenten kunnen bij niet juist gebruik boetes geven tot 100 euro.

Meer interessante artikelen:
Het hoe en wat van mondkapjes op de stranden in Spanje
– Als je op een terras zit in Spanje moet je ook een mondkapje dragen
– Bijna heel Spanje heeft nu een mondkapjesplicht
– De beste mondkapjes die te koop zijn in Spaanse supermarkten

Motor/scooter

Als je alleen op een motor/scooter rijdt is het niet verplicht om een mondkapje te dragen maar het wordt wel aangeraden als de motor/scooterrijder een open helm heeft. Draagt men een integraal (gesloten) helm dan is een mondkapje nooit nodig en wordt dit ook niet aangeraden.

Deze situatie verandert wanneer je met twee personen op een motor/scooter zit. Als beide personen in dezelfde woning wonen is er niets aan de hand en dan hoef je geen mondkapje te dragen (maar wordt het met een open helm wel aangeraden). Als beide personen niet in dezelfde woning wonen is het wel verplicht een mondkapje te dragen in het geval van een open helm. In het geval van een integraal (gesloten) helm is dat niet nodig.

En op de fiets of elektrische step?

In 15 van de 17 autonome regio’s geldt een mondkapjesplicht wat betekent dat je altijd een mondkapje moet dragen (op enkele uitzonderingen na). In de regel hoef je geen mondkapje te dragen als je aan het sporten bent maar het rijden op de fiets kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden.

Als je met een mountainbike in de bergen of de natuur fietst of met een racefiets op de weg rijdt is het dragen van een mondkapje niet verplicht omdat dit als sport wordt gezien. 

Rij je echter met een fiets op een fietspad of weg langs de kust of in een stad/dorp dan wordt dat in de regel niet gezien als sport en dan is het dragen van een mondkapje dus wel verplicht.

De elektrische step wordt niet gezien als een sport voertuig dus is het dragen van een mondkapje altijd verplicht.