menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (46)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (46)
Beeld: 123rf

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (46)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Duitse familie positief op COVID-19 getest na vakantie op Mallorca

PALMA – De Duitse autoriteiten zijn op zoek naar de contacten waar de leden van een Duitse familie mee in contact zijn geweest na hun vakantie op Mallorca. Vier personen zijn positief op COVID-19 getest nadat ze na hun verblijf op Mallorca op zondag terugkeerden naar Cottbus waar deze familie woont in Duitsland, aldus de Duitse krant Bild . De familie is nu in thuisquarantaine gegaan terwijl de bron- en contactonderzoekers zoeken naar de bron van de besmetting en mogelijke personen met wie deze familie in contact is geweest tijdens de vakantie en vliegreis.

Spanje registreert 971 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft zoals elke dag de cijfers bekendgemaakt van de afgelopen 24 uur wat betreft het aantal nieuwe corona-besmettingen en uitbraken in het hele land. Volgens dit Ministerie zijn er in 24 uur tijd 971 nieuwe besmettingsgevallen bijgekomen (bevestigd alleen via PCR-tests) wat meer is dan de 730 besmettingsgevallen op woensdag (en wat toen als een hoog aantal omschreven werd). 

Op donderdag 23 juli zijn er in totaal (sinds het begin van de corona-crisis) 270.166 positief op COVID-19 geteste personen gemeld. Er zijn de afgelopen 7 dagen 7 corona-doden bijgekomen waardoor het totaal is gestegen naar 28.429 sterfgevallen. Er werden de afgelopen 7 dagen 296 personen opgenomen in de ziekenhuizen waardoor het totaal steeg naar 126.241 patiënten en 15 mensen moesten in de afgelopen 7 dagen naar de ic-afdeling gaan waardoor het totaal steeg naar 11.741 personen. Bekijk de cijfers HIER (PDF)

Aantal corona-besmettingen stijgt met bijna 2.000 in Catalonië

BARCELONA – In de autonome regio die op dit moment samen met Aragón het zwaarst getroffen is door de nieuwe corona-uitbraken (of brandhaarden zoals men dat in Nederland noemt) Catalonië is het aantal besmettingen in 24 uur tijd met 1.949 personen gestegen, aldus de cijfers van de regionale gezondheidsdiensten in Catalonië. Het gaat daarbij echter om zowel positief getest personen door middel van de PCR-tests, serologische tests en de sneltests waarbij deze laatste niet erg betrouwbaar blijken te zijn. In Barcelona steeg het aantal nieuwe corona-besmettingen het meest met 480 personen gevolgd door het district Segrìa in de provincie Lerida met 343 besmettingen.

Voorlopig nog geen mondkapjesplicht in de Madrid regio

MADRID – In Madrid heeft men besloten dat er nog geen reden is om een mondkapjesplicht in te voeren. Wel wil de regionale overheid van de Comunidad de Madrid dat de Spaanse autoriteiten meer controles uitvoeren op het drukste vliegveld van het land, Madrid-Barajas. Daar zijn in de maand juli na aankomst namelijk 77 passagiers positief getest op COVID-19. Op dit moment zijn er in de Madrid regio 7 corona-uitbraken actief en wordt er gesproken over 48 besmette personen. Maar er wordt ook geklaagd dat er te weinig contact-onderzoekers zijn waardoor dit aantal wellicht niet helemaal realistisch is.

De Madrid regio en de Canarische Eilanden zijn op dit moment de enige twee autonome regio’s die geen mondkapjesplicht hebben. Alle andere 15 regio’s hebben dat de afgelopen dagen/weken wel ingevoerd.

In Murcia gaat de gemeente Totana terug naar fase 1 van het de-escalatieproces

MURCIA – De inwoners van Totana (30.981) zullen de komende dagen en wellicht wel weken weer moeten leren omgaan met de corona-maatregelen die gelden tijdens de fase 1 van het voormalige de-escalatieproces dat op 21 juni in Spanje beëindigde. De reden is dat er een grote stijging heeft plaatsgevonden van corona-besmettingen waardoor de regionale autoriteiten drastische maatregelen moeten nemen.

De inwoners mogen de gemeente niet verlaten terwijl personen van buiten de gemeente Totana niet binnen mogen komen. Bars moeten binnen dicht en alleen de terrassen mogen open blijven terwijl alle discotheken dicht moeten. De bron van een corona-uitbraak van 55 besmettingen is een bar in Totana. Men verwacht de komende dagen meer besmette personen naarmate er meer PCR-tests worden uitgevoerd.

57 nieuwe besmettingen in de Valencia regio in 24 uur tijd

VALENCIA – Net zoals in andere autonome regio’s heeft ook de regio Valencia te maken met lokale corona-uitbraken. De afgelopen 24 uur zijn er 57 nieuwe besmette personen bijgekomen en 3 nieuwe corona-uitbraken. De afgelopen zeven dagen is het aantal actieve besmettingsgevallen in de hele regio met 82% toegenomen van 299 vorige week woensdag naar 546 deze woensdag. Er is niemand overleden maar 42 mensen moesten opgenomen worden in ziekenhuizen.

Corona-besmette discotheekgangers in Peñiscola en Morella

CASTELLÓN – Bij een avondje stappen waarbij de jongeren waarschijnlijk geen anderhalve meter afstand hebben gehouden en geen mondkapje hebben gedragen, zijn op dit moment 28 personen positief getest op COVID-19. Dat aantal kan echter oplopen naarmate men de resultaten leert van de ruim 400 PCR-tests die zijn uitgevoerd. Na deze corona-uitbraak in de discotheek in Pesñicola is ook gebleken dat er één besmette persoon is geregistreerd in Morella, niet ver weg van Pesñicola in het binnenland van de provincie Castellón.

Aragón gaat in sommige districten terug naar fase 2

ZARAGOZA – De gezondheidsdistricten Zaragoza, Bajo Aragón-Caspe, Bajo Cinca en Los Monegros gaan vanaf 24 uur donderdagavond terug naar de fase 2 van het de-escalatieproces en de daarbij horende maatregelen. Er zijn de afgelopen 24 uur 422 nieuwe besmettingsgevallen bijgekomen waarvan 333 in de provincie Zaragoza, 84 in Huesca en 14 in Teruel. Het district Litera en Cinca Media, de stad Huesca en de stad Barbastro bevonden zich al in fase 2. Deze fase houdt in dat er minder flexibiliteit is voor de bars en restaurants maar niet dat er bepaalde tijden zijn dat men naar buiten mag. Men hoeft ook niet verplicht binnenshuis te blijven al wordt dat wel ten strengste aangeraden.

Reizigers die in Galicië vanuit risicoregio’s aankomen moeten persoonsgegevens geven

SANTIAGO – In Galicië heeft men bepaald dat reizigers en dus ook toeristen die uit andere regio’s van Spanje komen die bekend staan als risicoregio’s vanwege het aantal corona-uitbraken en besmettingen, moeten verplicht hun persoons- en contactgegevens afgeven. Dit geldt niet alleen voor reizigers met de Spaanse nationaliteit maar ook reizigers uit het buitenland zoals Portugal of andere EU-landen.