Vergiftiging doodsoorzaak van 200.000 dieren in 25 jaar tijd in Spanje

Vergiftiging doodsoorzaak van 200.000 dieren in 25 jaar tijd in Spanje
Beeld: WWF & SEO Birdlife

Vergiftiging doodsoorzaak van 200.000 dieren in 25 jaar tijd in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Officieel zijn er de afgelopen 25 jaar in Spanje 21.260 dieren in het wild om het leven gekomen na vergiftigd te zijn in een totaal van 9.700 periodes. Maar in een onderzoeksrapport van WWF (Wereld Natuur Fonds) en SEO Birdlife is te lezen dat dit waarschijnlijk 10 keer meer is waardoor er minstens 200.000 dieren om het leven zijn gekomen nadat ze vergiftigd werden tussen 1992 en 2017.

Het illegale gebruik van gif tegen dieren is een plaag voor de Spaanse fauna. Deze praktijk wordt hoofdzakelijk uitgevoerd om bepaalde roofdieren zoals vossen (die konijnen en patrijzen aanvallen) uit te schakelen omdat deze concurreren met jagers, aldus deze krant. Het probleem is echter dat het vergiftigen van dieren niet selectief is en dat deze illegale praktijk ook schade en de dood veroorzaakt bij andere diersoorten die niet het primaire doelwit zijn.

Het gif bereikt niet alleen vossen en andere roofdieren maar ook marters, roofvogels, beren en genetkatten. Naast de jagers plaatsen boeren ook vaak gif om vossen of wolven te doden omdat deze schapen of kalveren aanvallen. Het gebruik van gif is echter streng verboden volgens de Código Penal strafwet (artikel 336) en wordt gezien als een misdrijf tegen de fauna.

Het illegale gif heeft met name een negatief en dodelijk effect bij roofvogels zoals de zwarte gier, de vale gier, de Egyptische gier, de lammergier of de koninklijke wouw. Maar zoogdieren zoals de bruine beer, Iberische wolf, de vos en Iberische lynx komen ook vaak in aanraking met het gif. Ook huisdieren zoals honden en katten komen soms te overlijden omdat ze bv. vergiftigd vlees eten.

Het vergif dat volgens het WWF en SEO Birdlife rapport het meest gebruikt wordt is ‘carbonato aldicarb’ (verboden sinds 2007) dat in 40% van de gevallen aan wordt getroffen. Als tweede meest gebruikte vergif staat ‘carbofurano’ (verboden sinds 2008) op de lijst in 24% van de gevallen gevolgd door ‘estricnina’ (verboden sinds 1994) in 5% van de gevallen.

gif3
Beeld: WWF & SEO Birdlife

Voor het eerst wordt er in het onderzoeksrapport melding gedaan van de plaatsen waar het meeste gebruik wordt gemaakt van vergif in met name de jacht. Bovenaan de lijst staan de gemeenten Tudela (Aragón) gevolgd door Zaragoza (Aragón), Bunyola (Mallorca) en Albacete (Castilla-La Mancha).

Als gekeken wordt naar de autonome regio’s dan maakt men het meeste gebruik van vergif in Andalusië gevolgd door Castilië en León, Castilla-La Mancha, Catalonië, Aragón en Extremadura. 

Sinds het laatste onderzoeksrapport uit 2016 is het goede nieuws dat het aantal vergiftigingen gedaald is. Het WWF zegt echter dat Portugal beter haar best moet doen om het vergiftigen van dieren te voorkomen omdat de dieren niet alleen in Spanje leven maar over zich het hele Iberische Schiereiland bewegen.

Bekijk HIER het hele rapport (PDF en in het Spaans).

Ga naar de inhoud