menu: rubrieken, zoeken & meer

In welke regio’s en/of gemeenten geldt opnieuw een avondklok in Spanje?

In welke regio’s en/of gemeenten geldt opnieuw een avondklok in Spanje?
Beeld: 123rf

In welke regio’s en/of gemeenten geldt opnieuw een avondklok in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal besmettingen is weer aan het stijgen in Spanje en er komen ook weer meer Covid-patiënten bij in de ziekenhuizen in diverse autonome regio’s. Daarom worden op regionaal niveau weer nieuwe maatregelen genomen waaronder de lokale of regionale avondklok (toque de queda). Deze avondklokken moet voordat deze ingesteld kunnen worden goedgekeurd worden door de regionale Hooggerechtshoven, iets wat niet overal succesvol verloopt.

De avondklok is terug van weggeweest in Spanje, niet in het hele land en nationaal geregeld maar wel regionaal of lokaal geregeld. Er komen steeds meer regionale overheden bij die de avondklok als corona-maatregel willen om met name het aantal besmettingen onder de jongeren te stoppen. Maar waar geldt op dit moment een avondklok in Spanje en waar (nog) niet?

Valencia regio

De Valencia regio was de eerste autonome regio met een avondklok. Deze ging in op 10 juli en is recent verlengd tot en met 16 augustus. Maar deze avondklok is lokaal, in eerste instantie in 32 gemeenten maar dat is inmiddels uitgebreid naar 77 gemeenten waar de corona-incidentie het hoogst is. Daaronder bevinden zich de grote steden Alicante en Valencia maar ook populaire kustplaatsen zoals Benidorm, Alfaz del Pi, Calpe, Denia, La Nucia, Vila Joiosa, Santa Pola, Gandia en Peñíscola. De avondklok geldt tussen 01 en 06 uur.

Catalonië

De regionale overheid van Catalonië heeft ook een avondklok die recent met 7 dagen verlengd is. De eerste avondklok begon op 17 juli voor 7 dagen en is nu verlengd tot en met 30 juli. In eerste instantie ging het om 161 gemeenten met de hoogste corona-incidentie maar dat aantal is inmiddels uitgebreid naar 165 gemeenten. Daaronder ook o.a. de provinciale hoofdsteden Barcelona, Tarragona, Lleida en Girona maar ook veel populaire badplaatsen aan de Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada. De avondklok geldt tussen 01 en 06 uur.

Cantabrië

In Cantabrië geldt ook een avondklok in 53 gemeenten waar ongeveer een half miljoen inwoners van de autonome regio woonachtig is. De avondklok geldt tussen 01 en 06 uur sinds 17 juli en voor 14 dagen tot en met 30 juli in o.a. de gemeenten Santander, Torrelavega, Castro Urdiales, Laredo, Suances, Noja en Comillas.

Navarra

Navarra heeft ook een avondklok aangevraagd die in eerste instantie werd afgewezen maar later toch is goedgekeurd door het regionale Hooggerechtshof maar alleen in de weekenden en op feestdagen. De avondklok geldt vanaf 23 juli tot en met 30 juli tussen 01 en 06 uur en alleen in die gemeenten waar de corona-incidentie boven de 250 per 100.000 inwoners is gekomen de voorbije 14 dagen of boven de 150 in de voorbije 7 dagen.

Afgewezen

Maar de avondklok wordt niet door alle regionale Hooggerechtshoven geaccepteerd. Op de Canarische Eilanden en in Extremadura werden de aanvragen van de regionale overheden afgewezen.

Afwachtend

Er zijn andere autonome regio’s die nadenken over een avondklok of deze al hebben aangevraagd bij de regionale Hooggerechtshoven. Dat geldt onder andere voor Andalusië (die denkt er nog over na), Asturië en Aragón.

Geen avondklok

Er geldt (nog) geen avondklok in de regio’s of in gemeenten in Castilië en León, Castilla-La Mancha, Galicië, Balearen eilanden, La Rioja, Madrid regio, Baskenland en Murcia regio.