skip to Main Content

Herfst warmer begonnen dan normaal in Spanje met maxima van bijna 40 graden

Herfst warm begonnen in Spanje met maxima van 40gr

efe.com

MADRID – Op 23 september om 3.54 uur ‘s-nachts is de herfst officieel begonnen en zal deze duren tot 21 december wanneer de winter officieel begint. De eerste dag en de daaropvolgende dagen zullen echter gekenmerkt worden door hoge temperaturen tot maxima van bijna 40 graden in het zuiden van het land waarmee de temperaturen minstens 10 graden hoger zijn dan normaal.

De herfst komt na een warme maar ook regenachtige zomer met veel stormen, aldus de Spaanse weerdienst Aemet. De gemiddelde temperatuur in Spanje was deze zomer 23,6 graden wat 0,6 graden meer is dan normaal. Het was niet alleen een warme en zonnige zomer maar ook een natte met veel stormen. Daarnaast was er slechts één hittegolf deze zomer terwijl er dat in 2017 nog 5 waren en in 2016 nog 4.

Begin herfst

De zomer heeft nu echter plaatsgemaakt voor de herfst die meteen zomerachtig is begonnen met maximale temperaturen die tegen de 40 graden aan liggen. Voor de provincies Cádiz, Córdoba, Huelva, Jaén, Sevilla en Las Palmas (Gran Canaria en Fuerteventura) heeft de Aemet zelfs gele weeralarmen uitgegeven vanwege de hitte. Daarbij wordt opgemerkt dat de hoogste temperaturen gemeten zullen worden in Córdoba met 39 graden en Badajoz met 38 graden.

Het is echter mooi en warm weer in bijna heel Spanje waarbij er een strakblauwe hemel is en het kwik flink kan oplopen op veel plaatsen langs de Middellandse Zeekust, op de Balearen eilanden en in het midden van het land zoals in Aragón, Madrid en Castilla-La Mancha. Alleen langs de Atlantische Oceaankust in Asturië, Cantabrië en Baskenland is er kans op regen en zijn de temperaturen lager dan in de rest van Spanje.

De temperaturen liggen overal in Spanje tussen de 25 en 33 graden behalve in het zuiden van het land waar dit meer is dan 33 graden met maxima van 39 graden en in het noorden en noordwesten van het land waar de temperaturen niet hoger komen dan de 26 graden. Op de Canarische Eilanden liggen de temperaturen tussen de 24 en 28 graden in behalve op Gran Canaria en Fuerteventura waar het warmer kan worden.

Costa’s

Over het algemeen is het langs de kusten van de Costa de la Luz, Costa del Sol, Costa Tropical, Costa de Almería, Costa Cálida, Costa Blanca, Costa Azahar, Costa Dorada, Costa de Barcelona en Costa Brava goed vertoeven en kan er volop genoten worden van een heerlijke herfst met hoge temperaturen overdag en over het algemeen mildere temperaturen ‘s-nachts waarbij het op sommige plaatsen ook in de nachtelijke uren warm kan zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Is maar tijdelijk die warmte. Begin volgende week gaat de temperatuur significant omlaag. En wat de zomer betreft: dat is een gemiddelde voor heel Spanje. Vooral ZW Spanje had een “koude” zomer. Dus het gevoel van Evert klopt.

  1. Ik zie op de meeste weer sites de temperaturen langzaam zakken, maar dat komt ook omdat de dagen iets korter worden.
   van 30 naar 29 naar 28….in mijn regio althans, lijkt het dus warm te blijven voorlopig, maar dat kan morgen weer anders zijn heh, niets zo veranderlijk……
   Eens kijken wat voor winter we krijgen, ik hoop toch paar koude nachten, we worden gek van de vliegen en de prikbeestjes hier….niet normaal meer. In al die jaren niet zo erg meegemaakt.

 2. Mooie officiele cijfers wederom. Ik woon al heel lang in het zuiden van Spanje. Zomers zijn altijd heet. Sevilla is de warmste stad van Europa. Het is (gevoelsmatig) helemaal niet warmer geworden. De herfst begint met 40 graden. Tja, vorig jaar tot eind november nog gezwommen en tot half december in de zon gezeten. Daarna moeten wachten tot juni (!) voordat het echt aangenaam werd. Mijn gevoel zegt dat het juist minder warm wordt.

 3. Heel mooi artikel! Mijn zoon op Mallorca porto colom prachtig weer!
  Wij vertrekken 12 oktober tot 20 oktober hopelijk hebben we ook nog
  Wat temperatuur natuurlijk geen dertig graden een graad of 24?
  Groetjes brigitte

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijdere. // Uw emailadres moet u vanwege spam invullen maar er wordt door ons niets mee gedaan.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken