skip to Main Content
Astronomische herfst begonnen in Spanje
Pixabay

Astronomische herfst begonnen in Spanje

MADRID – Op maandag 23 september om 9.50 uur is de astronomische herfst begonnen in Spanje en eigenlijk in heel het Noordelijk halfrond. Deze periode van het jaar zal duren tot zondag 22 december (2019) wanneer de winter officieel begint. Terwijl voor de weerkundigen de herfst op 1 september is begonnen is dat voor de rest op 21 september (dus niet 23 september).

Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Officieel loopt de herfst echter van 21 september tot en met 20 december. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot en met 30 november.

In het Spaans heet de herfst ‘otoño’ die volgt op de zomer (verano) en voor de winter (invierno). Het woord zelf stamt af van het Latijnse ‘autumnus’ dat verwijst naar het tweede gras of hooi geproduceerd door de weiden in dit seizoen. De herfst is de tijd van oogsten en de oogst van o.a. zonnebloemen, maïs, druiven etc.

Twee herfstperiodes

Eigenlijk zijn er dus twee herfstperiodes, een meteorologische of klimatologische herfst  en een astronomische herfst. De klimatologische herfst is reeds op 1 september begonnen en eindigt op 22 december terwijl de astronomische herfst officieel op 21 september zal beginnen maar in 2019 is dat op 23 september om 9.50 uur.

In 1730 werd besloten om voor de meteorologie hele maanden te nemen want dat was makkelijker. De herfst die de meeste mensen vieren is de astronomische herfst waarbij de dag en de nacht even lang zijn (op 23 september).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. In de jaarlijkse cyclus zijn er twee dag-en-nacht eveningen (Equinoxes), tijdens de herfst (21 September) en de lente (21 Maart). Ook zijn er twee zonnewenden (Solstices), de mid-winter zonnewende (21 December) dit is de dag met het korste daglicht in het jaar, en de zomer zonnewende (21 Juni) deze data verdelen het jaar in vier bijna gelijke delen. Dit werd reeds vroeg opgemerkt, getuige Paleolietische rots schilderingen en de orientaties van Neolietitische dolmens en steen cirkels.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken