skip to Main Content
Meer dan 16.000 medicijnen goedkoper in Spanje
123rf

Meer dan 16.000 medicijnen goedkoper in Spanje

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid (Sanidad) heeft de prijzen van meer dan 16.000 medicijnen die bij de apotheken te koop zijn en in ziekenhuizen gebruikt worden in prijs verlaagd. Onder de in prijs verlaagde medicijnen bevinden zich ook enkele zeer populaire zoals Ibuprofen en Omeprazol waarbij sommige medicijnen tot wel 1,50 euro goedkoper zijn geworden. 

Personen die in Spanje regelmatig medicijnen dienen in te nemen kunnen dat vanaf nu in sommige gevallen goedkoper doen. In totaal gaat het om een besparing van 118 miljoen euro waarvan 79 miljoen in ziekenhuizen, 39 miljoen bij apotheken en meer dan 5 miljoen euro direct bij de consumenten.

De verkoopprijzen zullen echter niet meteen gaan veranderen aangezien sinds afgelopen vrijdag de farmaceutische industrie en producenten zich aan moeten passen aan de nieuwe verkoopprijzen maar ze daar 20 dagen de tijd voor hebben gekregen. Vanaf 1 november zullen de medicijnen met lagere prijzen te koop zijn.

Voorbeelden

Hieronder plaatsen we slechts enkele voorbeelden van bekende en veelgebruikte medicijnen die in prijs verlaagd worden. De complete lijst van de 16.454 medicijnen is HIER te downloaden (PDF). Het gaat om 13.469 medicijnen die bij apotheken te vinden zijn en om 2.985 medicijnen die in ziekenhuizen gebruikt worden.

 • Paracetamol: Een doosje met 20 pillen van 1 gram daalt in prijs van 1,90 naar 1,22 euro.
 • Ventolin: Een doosje met 30 pillen van 4 mg daalt in prijs van 2,81 euro naar 2,12 euro, 0,69 euro minder dus.
 • Ibuprofen: Een doosje met 20 pillen van 400 mg daalt in prijs van 1,97 euro naar ongeveer 1,00 euro, bijna de helft dus.
 • Amoxicilline: Een doosje van 30 pillen van 100 mg daalt in prijs van 6,80 euro naar 5,70 euro.
 • Omeprazol: Een doosje van 28 pillen/capsules van 20 mg daalt in prijs van 3,90 euro naar 2,42 euro, bijna 1,50 euro minder.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Jean-pierre Hendrickx ik zou zeggen ga in NL wonen! Het zijn allemaal sigaren uit eigen doos. Als ze die onzin nou eens afschaften van hoorapparaatjes en brillen tot nog een berg meer van dat soort onzin en alleen dat vergoeden waarvoor de gezondheidszorg bedoeld is. Dan gingen de premies met sprongen omlaag!
  Een grote nepboel die premies zo hoog. Een groot kloteland is Nederland niet meer en niet minder.

 2. Sneu voor iedereen waar komt de hoofd bestanddelen voor al die medicijnen vandaan, Daar er veel branden zijn is veel van het product verbrand natuurlijk de regen wouden waar onze pil producten vandaan komen wisseling van de wacht zou ik denken Elkaar de loef af steken is heel gewoon met prijzen schudden ook ik krijg de zelfde medicijnen goed koper maar wel kleiner gemaakt toch even duur ik heb a.o.wen de prijzen gaan dit jaar weer om hoog de pot moet gespekt worden in de staats kas

 3. @ Jean Pierre Hendrickx
  Volgens mij moet u ook eens goed lezen …. Dit is een koninklijk besluit van 2010 ( a partir del 1 de julio de 2010)
  Te zien in uw link 😉
  grtjs

 4. Hi,

  Denk dat je foutje maakt in de berekening. De prijs van bvb Paracetamol gaat niet van 1,90 naar 1,22.

  PVL is niet de nieuwe verkoopprijs, maar de inkooppprijs zonder BTW.

  Zie hier: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/farmacia/pdf/margenesFactoresConversion.pdf

  “Presentaciones de medicamentos con PVL <= 91,63 euros
  PVP = PVL x 1,501042
  PVPIVA = PVL x 1,561083"

  €1,22 x 1.561083 = €1.90

  De lijst geeft dus enkel de nieuwe prijzen van medicatie weer, maar toont niet de oude prijzen. Het lijkt me dus sterk dat al die pillen zakken in prijs. Steekproefgewijs 3 gecheckt waarvan ik de huidige prijs op papier heb (doktersrecept) en die prijzen veranderen niet.

  1. Hallo allemaal,
   Ik lees hier veel kritiek op het Nederlandse gezondheidsstelsel.
   Maar hier in België is het ook geen Disneyland hoor.
   Verplichte gezondheidsverzekering maar :
   Dokter : Betalen
   Apotheek : Betalen
   Hospitaal : Betalen
   Tandarts : Betalen
   Bril : Betalen
   Kleindochter heeft hoorapparaatjes nodig : Betalen (ongeveer 800 euro per stuk)
   En ja ,nadien krijg je een gedeelte terug betaald (nog niet de helft), dus ergens is het Nederlands systeem nog zo slecht niet.

 5. Louisa,
  Niet alleen in Nederland, in België ook. Kijk maar naar de massale GSM inzamelactie vorige week in Vlaanderen om een medicijn van 1,9 miljoen euro (???) te kunnen aankoppen voor een negen maand oud kind met een ongeneeslijke spierziekte.

 6. Wat goed dat de Spaanse overheid de farmaceutische industrie kan dwingen hun prijzen aan te passen. Nederland kan hier wat van leren.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken