menu: rubrieken, zoeken & meer

Werelddag van ‘rusteloze benen syndroom’ waar twee miljoen inwoners van Spanje last van hebben

Werelddag van ‘rusteloze benen syndroom’ waar twee miljoen inwoners van Spanje last van hebben
Beeld: 123rf

Werelddag van ‘rusteloze benen syndroom’ waar twee miljoen inwoners van Spanje last van hebben

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Net zoals op andere plaatsen op de wereld staat men in Spanje op 23 september ook even stil bij de Werelddag van ‘rustelozebenensyndroom’ ofwel ‘World Day of Restless Legs Syndrome’. Het is een ziektebeeld dat bestaat uit vervelende gevoelens in de benen, die vooral ’s avonds optreden, net voor het slapengaan. Dit leidt tot de aandrang de benen te bewegen, ofwel rusteloze benen, kriebelbenen en jubelbenen. Het ‘rustelozebenensyndroom’ komt voor bij ongeveer 10% van de personen voor op deze wereld.

In Spanje wordt geschreven dat meer dan 2 miljoen inwoners last hebben van het ‘síndrome de piernas inquietas’ dat in het Engels ‘restless legs syndrome’  (RLS) en in het Nederlands ‘rustelozebenensyndroom’ heet. De officiële naam is echter heel anders met de ‘ziekte van Willis-Ekbom’ maar iedereen spreekt over de rusteloze benen. 

Over het algemeen hebben mensen die last hebben van het ‘rustelozebenensyndroom’ vooral ‘s nachts als het lichaam tot rust komt een drang om benen en armen te bewegen, vaak gepaard gaand met vervelende sensaties en gevoelsstoornissen in benen en armen. De klachten worden erger in rust (zitten, liggen) maar de drang neemt af zolang bewogen wordt. De klachten zijn dus ’s nachts het hevigst maar kunnen bij sommige patiënten ook overdag voorkomen.

Mogelijk zou het ‘rustelozebenensyndroom’ veroorzaakt zijn door een relatief tekortschieten van de zenuwcellen die signalen doorgeven met dopamine, wellicht doordat de ‘ontvangende’ zenuwcellen er minder gevoelig voor worden. Er lijkt een erfelijke aanleg voor de aandoening te bestaan. De ijzerhuishouding is in een deel van de gevallen niet op orde

Een verschijnsel dat verwant is aan het ‘rustelozebenensyndroom’ is het periodiek bewegen van ledematen, ook wel ‘periodic limb movement disorder’ (PLMD) genoemd. Dit zijn herhaalde bewegingen van de benen en soms de armen gedurende non-remslaap. Het treedt vooral bij het ‘rustelozebenensyndroom’ op maar kan bijvoorbeeld ook bij ‘narcolepsie’ en andere slaapstoornissen voorkomen. 80 procent van de patiënten met rusteloze benen blijkt ook PLMD te hebben.

In Nederland kun je meer informatie over rusteloze benen vinden op de website van de Stichting Restless Legs die HIER te bekijken is.