Search
menu
Search

Grootste oppositiepartij PP organiseert in Madrid manifestatie tegen Amnestie

Grootste oppositiepartij PP organiseert in Madrid manifestatie tegen Amnestie
Beeld: PP / web

Grootste oppositiepartij PP organiseert in Madrid manifestatie tegen Amnestie

De Spaanse politieke partij Partido Popular (PP) houdt op zondag 24 september een protest tegen een ‘eventuele’ amnestie voor de veroordeelden van het Catalaanse onafhankelijkheidsproces. De protestactie wordt georganiseerd in aanloop naar de inhuldigingspoging van de PP-leider Alberto Núñez Feijóo op 26 september.

De PP is tegen de amnestie die de Catalaanse separatistische partijen Junts en ERC als voorwaarde stellen voor hun steun aan een eventuele regering van de socialistische PSOE. De partij vindt dat amnestie “een democratische schande” zou zijn en dat het “onacceptabel” is dat de interim-premier Pedro Sánchez bereid is om “zijn principes op te geven” om aan de macht te blijven.

Het protest wordt gehouden op de Plaza de Felipe II in Madrid en begint om 12.00 uur. De PP heeft tientallen bussen ingezet om mensen uit heel Spanje naar de hoofdstad te brengen. De partij verwacht dat er duizenden mensen zullen opdagen uit alle regio’s van het land. De PP-leider zal tijdens het protest een toespraak houden waarin hij de amnestie zal veroordelen. Hij zal natuurlijk ook kritiek uiten op de PSOE en Pedro Sánchez.

De rechts-extremistische partij VOX, die in meerdere autonome regio’s een coalitie vormt met de PP, zal niet deelnemen aan het protest van de PP. De partij vindt dat het protest te veel lijkt op een verkiezingscampagne van de PP en dat het niet genoeg aandacht besteedt aan de echte problemen in Spanje.

De protestactie van de PP op 24 september in Madrid is niet de enige actie tegen amnestie voor de veroordeelden van het Catalaanse onafhankelijkheidsproces. De burgerbeweging Sociedad Civil Catalana heeft ook een protestactie aangekondigd voor zondag 8 oktober in Barcelona.

Ondertussen heeft de PSOE de demonstratie van de PP afgedaan als een “grap”. De partij vindt dat de PP niet oprecht is in zijn strijd tegen amnestie en dat het protest alleen bedoeld is om de eventuele inhuldiging van Pedro Sánchez te verstoren. Mocht de PP-leider er namelijk niet in slagen om genoeg steun te krijgen in het Spaanse parlement, iets wat op dit moment het scenario is, dan krijgt de PSOE-leider de kans om een poging te doen.

amnestie
Politieke ruzie over een mogelijke ‘amnestiewet’ in Spanje
In Spanje is men nog steeds bezig een nieuwe regering te vormen na de verkiezingen van 23 juli, maar terwijl de PP daar niet in lijkt te slagen, kan de PSOE alleen regeren met een amnestiewet, en dat zorgt voor politieke onenigheid.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?