Net zoals op andere plaatsen op de wereld staat men in Spanje op 23 september ook even stil bij de Werelddag van ‘rustelozebenensyndroom’ ofwel ‘World Day of Restless Legs Syndrome’. Het is een ziektebeeld dat bestaat uit vervelende gevoelens in de benen, die vooral ’s avonds optreden, net voor het slapengaan. Dit leidt tot de aandrang de benen te bewegen, ofwel rusteloze benen, kriebelbenen en jubelbenen. Het ‘rustelozebenensyndroom’ komt voor bij ongeveer 10% van de personen voor op deze wereld.
In Spanje hebben meer dan 2 miljoen inwoners last van het ‘síndrome de piernas inquietas’ dat in het Engels ‘restless legs syndrome’ (RLS) en in het Nederlands ‘rustelozebenensyndroom’ heet. De officiële naam is echter heel anders met de ‘ziekte van Willis-Ekbom’, maar iedereen spreekt over de rusteloze benen.
Over het algemeen hebben mensen die last hebben van het ‘rustelozebenensyndroom’ vooral ‘s nachts als het lichaam tot rust komt een drang om benen en armen te bewegen, vaak samen met vervelende sensaties en gevoelsstoornissen in benen en armen. De klachten worden erger in rust (zitten, liggen) maar de drang neemt af zolang bewogen wordt. De klachten zijn dus ’s nachts het hevigst, maar kunnen bij sommige patiënten ook overdag voorkomen.
Mogelijk zou het ‘rustelozebenensyndroom’ veroorzaakt zijn door een relatief tekortschieten van de zenuwcellen die signalen doorgeven met dopamine, wellicht doordat de ‘ontvangende’ zenuwcellen er minder gevoelig voor worden. Er lijkt een erfelijke aanleg voor de aandoening te bestaan. De ijzerhuishouding is in een deel van de gevallen niet op orde
Een verschijnsel dat verwant is aan het ‘rustelozebenensyndroom’ is het periodiek bewegen van ledematen, ook wel ‘periodic limb movement disorder’ (PLMD) genoemd. Dit zijn herhaalde bewegingen van de benen en soms de armen gedurende non-remslaap. Het treedt vooral bij het ‘rustelozebenensyndroom’ op, maar kan bijvoorbeeld ook bij ‘narcolepsie’ en andere slaapstoornissen voorkomen. 80 procent van de patiënten met rusteloze benen blijkt ook PLMD te hebben.
Medicijn Neupro
Neupro is een medicijn dat in Spanje wordt gebruikt voor de behandeling van rusteloze benen. Het is een transdermale pleister die een stof genaamd rotigotine bevat. Rotigotine is een dopamine-agonist, wat betekent dat het werkt door de effecten van dopamine na te bootsen. Dopamine is een neurotransmitter die een rol speelt bij beweging en gevoel.
Neupro wordt op de huid aangebracht en geeft gedurende 24 uur een constante hoeveelheid rotigotine af. Dit zorgt ervoor dat de symptomen van RLS, zoals een onbedwingbare drang om de benen te bewegen, verminderen. Neupro is een effectief middel voor de behandeling van RLS. In studies is aangetoond dat het de symptomen significant vermindert bij ongeveer 70% van de patiënten.
De meest voorkomende bijwerkingen van Neupro zijn huidirritatie, misselijkheid en duizeligheid. Neupro is niet geschikt voor iedereen. Het mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Ook is het niet geschikt voor mensen met een ernstige leverziekte of een ernstige hartziekte.
Als je denkt dat Neupro een geschikt medicijn zou kunnen zijn, neem dan contact op met de huisarts of een specialist. (opmerking: de redactie in Spanje gebruikt Neupro tegen rusteloze benen 1mg per 24 uur en kan bevestigen dat het werkt)
In Nederland kun je meer informatie over rusteloze benen vinden op de website van de Stichting Restless Legs die HIER te bekijken is.