menu: rubrieken, zoeken & meer

Frankrijk heeft avondklok uitgebreid maar Spanje voorlopig nog niet

Frankrijk heeft avondklok uitgebreid maar Spanje voorlopig nog niet
Beeld: Freepik

Frankrijk heeft avondklok uitgebreid maar Spanje voorlopig nog niet

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de minister van Volksgezondheid en de regionale ministers van de gezondheidsafdelingen van de autonome regio’s met elkaar aan het debatteren waren over het wel of niet invoeren van een avondklok in Spanje, werd bekend dat vanaf vrijdagnacht in Frankrijk 46 miljoen inwoners te maken krijgen met een ‘couvre-feu’ ofwel avondklok (toque de queda).

In Frankrijk hadden diverse steden zoals Parijs, Lyon, Toulouse en Marseille al te maken met een avondklok maar daar komen vanaf vrijdagnacht 38 andere departementen bij waardoor het totaal op 54 departementen komt te staan en zo’n 46 miljoen inwoners van Frankrijk tussen 21 en 6 uur niet meer naar buiten mogen en binnen moeten blijven.

In Spanje wordt ook gediscussieerd over een avondklok (toque de queda) maar die beslissing kan en wil het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid alleen nemen als alle 17 autonome overheden het daarmee eens zijn en als het juridisch mogelijk is.

Noodtoestand 

Omdat op dit moment een avondklok alleen mogelijk lijkt te zijn met een noodtoestand (estado de alarma) hebben alle autonome regio’s en het Ministerie van Volksgezondheid afgesproken dat er gezocht wordt naar een overeenstemming want het idee is dat geen enkele autonome regio tegen de invoering van een landelijke avondklok is.

Mocht er al een avondklok (toque de queda) komen in Spanje dan zal dat tijdelijk zijn en voor 15 dagen, aldus de minister Salvador Illa. Deze noodtoestand kan daarna eventueel verlengd worden als dat aangenomen wordt in het parlement, net zoals voorheen bij de noodtoestand. 

Wat is een avondklok 

Bij een avondklok gelden verboden om vanaf en tot bepaalde tijden niet meer de straat op te mogen gaan, zoals van 23 tot 5 uur of 24 tot 6 uur etc. In die uren mag niemand (op enkele uitzonderingen na) de straat op zoals nu geldt in België en delen van Frankrijk terwijl er ook in Nederland over gesproken wordt. Iedereen moet thuis zijn en ook thuis blijven.

Een van de redenen om een avondklok in te stellen is om samenscholing en het nuttigen van alcohol op straat te voorkomen. Met de sluiting van de horeca zoals in Nederland of in Catalonië en vanaf donderdag ook in de regio Navarra ontstaan er situaties dat met name veel jongeren op straat samenscholen en alcohol nuttigen. Daarom geldt in België een verbod op de verkoop van alcohol vanaf 20 uur.

Wat is een spertijd?

Spertijd is de tijd waarin bepaalde voorschriften van toepassing zijn. Doorgaans verwijst het naar de tijd waarin individuen in hun huizen moeten blijven. Deze beperkingen kunnen in uitzonderlijke gevallen door de overheid worden opgelegd ter controle of bescherming van de bevolking, bijvoorbeeld in geval van een ramp of in oorlogstijd.

Waarom avondklok

Vanaf de middeleeuwen werd de avondklok geluid om aan te geven dat de stadspoorten werden gesloten; tot de volgende morgen mocht niemand er meer in of uit. Het kon ook een signaal zijn voor andere zaken, bijvoorbeeld dat de taveernen geen alcoholische dranken meer mochten verkopen. Spertijd is een modern synoniem voor avondklok, de uren waarin de bevolking (‘s nachts) niet op straat mag zijn.