Een op de drie inwoners van Spanje kent iemand die aan Covid is overleden

Een op de drie inwoners van Spanje kent iemand die aan Covid is overleden
Beeld: 123rf & CIS

Een op de drie inwoners van Spanje kent iemand die aan Covid is overleden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje heeft meer dan 47 miljoen inwoners maar 32% geeft in een onderzoek/enquête van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) aan dat ze iemand kent die aan Covid is overleden. 9% zegt dat ze een familielid is kwijtgeraakt en 10,6% van de inwoners van Spanje zegt een vriend of vriendin te zijn verloren aan Covid. Dat blijkt uit de vijfde enquête tijdens de corona-pandemie van het Centro de Investigaciones Sociológicas.

Op de vraag of men zich druk maakt over de corona-crisis zegt 43% zich druk te maken maar 37,8% zegt zich veel zorgen te maken over de corona-crisis en de pandemie terwijl slechts 4,7% zegt zij zich helemaal geen zorgen maakt. 

13,7% van de deelnemers zegt Covid te hebben gehad terwijl 52,1% zegt dat een familielid Covid heeft gehad. 67,5% zegt dat ze een vriend/vriendin heeft die Covid heeft gehad en 88,1% zegt iemand te kennen die Covid heeft gehad.

32,5% van de deelnemers aan deze enquête zegt dat ze iemand kent die is overleden aan Covid terwijl dat 9% is als het om een gestorven familielid gaat en 10,6% als het om een vriend/vriendin gaat die is overleden aan Covid. 65% van de deelnemers heeft tijdens de hoogtijdagen van de corona-pandemie gedacht dat ze aan Covid zou sterven.

11% van de deelnemers aan de CIS-enquête zegt dat ze hulp heeft gezocht bij een arts (31%), psychiater (22%) of een psycholoog (58%). 80,1% zegt dat de corona-pandemie een psychologisch effect heeft gehad op iedereen terwijl 17,5% zegt dat dit alleen het geval is bij die personen die direct in contact zijn geweest met Covid.

28% van de ondervraagden zegt dat ze een beter relatie hebben gekregen met de directe familie terwijl 18% zegt dat de relatie met een partner is verbeterd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.