skip to Main Content
Problematische ex burgemeester van Valencia en Senador Rita Barberá (PP) overleden

Problematische ex burgemeester van Valencia en Senador Rita Barberá (PP) overleden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De dag nadat Rita Barberá voor de rechter verscheen voor vermeende fraude, omkoping en geld witwaspraktijken in haar politieke Valencia jaren, is de 68-jarige senator overleden aan een hartinfarct in een hotel in Madrid. De dood van de ooit zeer geliefde PP politicus komt als een schok voor, niet alleen de Partido Popular politici maar voor de hele politiek in het algemeen. Er werd dan ook een minuut stilte gehouden in het Spaanse Parlement deze woensdag.

Om zeven uur woensdagmorgen kreeg de 112 een melding binnen dat een 68-jarige vrouw ademhalingsproblemen had en waarschijnlijk aan een hartaanval lijdde. Dit gebeurde in het hotel Villa real op een steenworp afstand van het Spaanse Parlement. Nadat het ambulancepersoneel ter plaatse was probeerde men nog gedurende 30 minuten de patiënt te reanimeren maar het was te laat. Rita Barberá overleed op 23 november 2016 als ex burgemeester voor de PP van Valencia en als uit de PP gezette politicus in de hoofdstad van Madrid.

Zoals te verwachten is bij een plotselinge en onverwachte dood, is de politiek in Spanje geschokt. Op de sociale media netwerken regende het dan ook aan condoleances en opmerkingen van de PP politici. Ook andere politieke partijen toonden hun betere kant en rouwen om de dood van Rita Barberá. In het Spaanse Parlement werd deze woensdagochtend een minuut stilte gehouden, iets wat bijna nooit heeft plaatsgevonden. De vertegenwoordigers van de partij Unidos-Podemos weigerden echter mee te doen met een minuut stilte voor een politicus die voor fraude en geld witwaspraktijken voor de rechter moest verschijnen.

Fraude en witwaspraktijken

Rita Barberá was ooit het boegbeeld van de Partido Popular (PP) in de deelstaat Valencia en was een persoonlijke vriendin van de huidige premier van Spanje Mariano Rajoy. Aan deze relatie kwam echter een einde toen de ex burgemeester van Valencia verwikkeld raakte in een geld witwasschandaal genaamd “Operación Taula” waarbij ze blijkbaar op systematische wijze elke keer via kleinere bedragen (tot 1.000 euro) geld witwaste om zo verkiezingscampagnes te bekostigen.

Van Parlement naar Senaat

Vanwege haar betrokkenheid en het feit dat ze in september formeel door de rechter opgeroepen was om in de rechtbank te gaan zitten, werd Rita Barberá uit de PP partij gezet, of eigenlijk nam ze zelf (gedwongen) ontslag. Ze weigerde echter haar zetel in het Senaat op te zeggen en verhuisde zo als vertegenwoordigster van de PP naar de Grupo Mixto, een verzamelgroep van politici die geen partij achter zich hebben. Hierdoor kon ze haar werk blijven doen, was ze op de een of andere manier beschermd voor eventuele rechterlijke uitspraken en zou ze plots maar liefst 2.000 euro per maand meer gaan verdienen om te eindigen op een maandsalaris van 5.333 euro. Dit zorgde uiteraard voor veel protesten in Spanje.

Carrière

María Rita Barberá Nolla (Valencia 16 juli 1948 – Madrid 23 november 2016) was een Spaans politicus van de conservatieve partij Partido Popular (PP) en voormalig burgemeester van de stad Valencia. Rita Barberá was een van de medeoprichters van de PP in de regio Valencia, waarvoor ze sinds 1983 in het parlement van die regio zat. Van 1991 tot 2015 was ze burgemeester van de stad Valencia. Tussen 1995 en 2003 is ze tevens voorzitter geweest van de Spaanse federatie van gemeenten en provincies – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
  1. Ik had al geen hoge pet op van sommige reacties op de artikelen van deze krant, maar deze lopen de spuigaten uit. Nog afgezien van de gramatikale fouten die ook nu weer gemaakt worden.
    (bepaald hebben ipv. bepaalt hebben; veroordeeld worden ipv veroordeelt worden; waarom wordt iemand corrupt ipv. word iemand corrupt)

  2. Ik kan geen oordeel geven omdat ik niet weet wat zij gedaan heeft maar als alles waar is wat er over haar geschreven is dan is het toch goed dat ze niet meer kan stelen. In ieder geval kan zij niet meer door haar corrupte vrienden veroordeelt worden, want waarom word iemand corrupt? Als je corrupte vrienden hebt die je verleiden en als je dan niet sterk genoeg bent om dit te weerstaan. Let op dit is geen oordeel naar de berichten die ik telkens lees want alleen een rechter mag oordelen en veroordelen. Misschien heeft de Schepper haar teruggenomen.

  3. Het zijn uiteindelijk de kiezers die bepaalt hebben dat zij zolang burgemeester is kunnen blijven.Net als nu de PP nog steeds de regering vormt.
    Maar ik hoop dat zij rust in vrede.

  4. Hoe corrupter je bent, des te meer is er waardering voor je ! Hoe ‘geschokter’ men reageert. Hoogstwaarschijnlijk zal haar pensioen gewoon doorlopen…………………….

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken