skip to Main Content
Milieuverontreinigende auto’s zonder speciale sticker krijgen vanaf 1 december bekeuringen in en rond Barcelona

Milieuverontreinigende auto’s zonder speciale sticker krijgen vanaf 1 december bekeuringen in en rond Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De laatste dagen is opnieuw gebleken dat de verontreiniging, smog en slechte lucht een groot probleem is bij meerdere steden in Spanje maar hoofdzakelijk bij de grote steden Madrid en Barcelona. In Madrid is het speciale protocol al enkele dagen geactiveerd en ook in Barcelona doet men er van alles aan om de luchtverontreiniging te verminderen. In de Catalaanse hoofdstad zal het vanaf 1 december niet zomaar meer mogelijk zijn om de stad binnen te rijden met oude vervuilende voertuigen.

Vanaf begin december kunnen de automobilisten die geen speciale milieusticker (etiqueta ambiental) van de Spaanse verkeersdienst DGT hebben gekregen en dus oudere voertuigen hebben niet zomaar de stad binnenrijden op dagen dat er veel last is van luchtverontreiniging. Auto’s die toch geflitst worden of bij controles aan worden getroffen in Barcelona kunnen boetes verwachten van 100 euro of meer wat 50 euro kan zijn als je de boete meteen betaalt. Volgens de gemeente gaat het niet om incasseren van het geld maar wel om op deze manier de autorijders bewuster te maken van het milieuprobleem. De Guardia Urbana, de gemeentepolitie dus, kan boetes geven maar mag in geen enkel geval de verontreinigende auto stilzetten. Je kunt op deze website van de gemeente Barcelona zien hoe de situatie is.

2017

Vanaf 1 december 2017 zal de nieuwe regel in principe al in werking treden maar alleen op die dagen dat vanwege de hoge verontreiniging er restricties plaatsvinden en alleen tussen 7 en 20 uur op doordeweekse dagen. Volgens de krant El Pais komt dat tussen de 0 en 3 keer per jaar voor. Autos die op benzine rijden en voor het jaar 2000 zijn gebouwd, auto’s die op diesel rijden die voor 2006 zijn gebouwd en minibussen die gebouwd zijn voor Euro1 (voor 1994) mogen de stad niet inrijden op dagen dat er teveel milieuverontreiniging is. Bestelbussen, vrachtwagens, bussen en motoren zijn gedurende de eerste twee jaar uitgesloten van deze beperking. Vanaf 1 december dit jaar zullen er 48 speciale eenheden van de Guardia Urbana zijn die de voertuigen binnen de zogenaamde “Zona de Bajas Emisiones”, het centrum van de stad Barcelona, controleren op de aanwezigheid van de milieustickers.

2019

Vanaf 1 december 2019 mogen auto’s die voor 1997 gebouwd zijn en bestelbussen die gebouwd zijn voor 1994 de stad Barcelona en 40 andere gemeenten in de provincie niet meer inrijden. Het is een van de vergaande nieuwe regels die de gemeente Barcelona en vertegenwoordigers van 40 gemeenten rondom de Catalaanse stad zullen gaan invoeren om de luchtverontreiniging terug te gaan dringen. Barcelona werd nog niet zo lang geleden samen met Madrid door de EU flink op de vingers getikt vanwege het veel te hoge stikstofdioxide gehalte in de lucht.

Volgens de berekeningen van de gemeente Barcelona zal de nieuwe regel inhouden dat er bij de auto’s die voor 1 januari 1997 ingeschreven werden in het register 106.018 voertuigen zijn die de stad niet meer in mogen rijden. Bij de bestelbussen zullen dat er 22.049 zijn die voor 1 oktober 1994 ingeschreven werden. Bij de auto’s gaat het om 7% van alle auto’s en bij de bestelbussen om 16% van alle bedrijfsvoertuigen die in de Catalaanse hoofdstad ingeschreven staan.

Buitenlands kenteken

De vraag is natuurlijk, wat gebeurd er met die voertuigen die niet ingeschreven staan in de stad Barcelona of de ruim 40 randgemeenten van de Catalaanse hoofdstad. Mogen deze wel het centrum inrijden of niet. Als het om Spaanse auto’s gaat in principe niet want alle milieuverontreinigende auto’s zouden in feite een sticker van de Spaanse verkeersdienst (DGT) moeten hebben. In het geval van buitenlandse auto’s is dat een ander verhaal maar is niet helemaal duidelijk wat de regelgeving is maar er zal waarschijnlijk gekeken gaan worden naar de Europese aanduidingen van Euro1, Euro2, Euro3 en Euro4 modellen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. geldt dit ook voor bewoners van barcelona, die zouden plots niet meer mogen rijden in de stad?? Heb ook nog een seat 127 uit 1971, die voor de aardigheid 100 km per jaar rijdt, en nog steeds itv gekeurd is…kan hier niets over terug vinden

  2. Zoals al een keer eerder gezegd lijkt mij dit een zaak voor de ITV tijdens de jaarlijkse keuring. Wanneer je auto voldoet aan de uitstootnorm kunnen ze je niks maken. Waarom dan die extra sticker ?? Kunnen daarmee weer een zootje ambtenaren worden aangesteld ? Trouwens waar zit die DGT ? Moet je daar een hoop vervuilende kilometers voor maken ? Bedenk liever een plan om op een relatief voordelige wijze die bepaalde autobezitters tegemoet te komen voor het kopen van een andere auto.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken