skip to Main Content
Spaanse leger gaat middenin Catalaanse verkiezingscampagne voor de kust van Tarragona oefenen

Spaanse leger gaat middenin Catalaanse verkiezingscampagne voor de kust van Tarragona oefenen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TARRAGONA – Inwoners en bezoekers van de stad en provincie Tarragona moeten tussen 11 en 15 december niet schrikken als ze plots straaljagers en legerhelikopters over zien vliegen of militaire voertuigen aan land en schepen op het water zien. Het gaat hier niet om een invasie in Catalonië maar om een militaire oefening die, zoals Defensie zegt, al maanden geleden gepland was. Het toeval wil echter dat deze militaire oefeningen slechts weken voor de vervroegde regionale verkiezingen komen in Catalonië.

Deze militaire oefening van de Spaanse defensie heeft de naam Eagle Eye gekregen en zal bestaan uit diverse voertuigen aan land, diverse schepen voor de kust en vliegtuigen en mogelijkerwijs ook helikopters in de lucht. Het gaat dus om een gecombineerde oefening van luchtmacht, landmacht en marine om de mogelijkheden en integratie van deze eenheden in het luchtverdedigingssysteem te controleren.

Aan land zal het luchtafweergeschut van het Spaanse leger te zien kunnen zijn tijdens de militaire manoeuvres. Voor de kust van Tarragona maar niet in het gezichtsveld zal het fregat Admiraal Juan de Borbón gestationeerd zijn terwijl er vliegtuigen van de 14e vleugel vanaf het vliegveld van Albacete richting Tarragona vliegen om deel te nemen aan de oefeningen.

Dat deze militaire oefening belangrijk genoeg is blijkt uit het feit dat de Spaanse Minister van Defensie María Dolores de Cospedal naar Tarragona zal komen om het een en ander te bekijken. Voor de separatisten in Catalonië is het allemaal wel erg toevallig dat deze oefeningen op zo’n grote schaal precies gaan plaatsvinden in Catalonië en dan ook nog daags voor de regionale verkiezing. Is het machtsvertoon van de Spaanse regering of iets wat al maanden van te voren gepland stond, zoals het leger aangeeft. Een zo’n complexe operatie is niet van de ene op de andere dag opgezet en heeft veel voorbereiding nodig, aldus een legerwoordvoerder tegenover de regionale krant Diari de Tarragona.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 23 reacties
 1. Dit is duidelijk bedoeld om de Catalanen angst aan te jagen voor wat eventueel zou kunnen komen indien de verkiezingen niet naar de zin van Madrid verlopen. Dergelijke bedreigingen zouden wel eens kunnen leiden tot meer succes voor de afscheidingsbeweging en haar aanverwante partijen. Ook buiten Catalonië. Het wordt tijd dat Generalisimo Rajoy en zijn corrupt gevolg aan de kant worden gezet en Spanje terug een niet-autoritaire maar democratische regering krijgt. Tenslotte is dit maar een minderheidsregering.

  1. De uitslag van 21-D boeit niet, want alles is weer teruggedraaid naar het niveau van 2006 en belangrijker is dat die pact tussen de Indeps binnen de legale wijze (grondwet) bewandelt wordt. Anders….., Art(illerie) 155.

  2. Het wordt tevens ook tijd dat men gaat onderzoeken in welke pot de bende puidgemont gegraaid hebben om dat illegaal referendum te organiseren. Het zou sel eens kunnen blijken dat dezen nog corrupter zijn dan die van Madrid. Het verschil is dat Madrid zich wel aan de wet houden…

 2. De Spaanse en ieder andere regering heeft het recht, zelfs de plicht, haar grenzen enof bevolking te beschermen tegen een muitende massa, die de haar grondwet niet respecteert. Zo simpel is dat. Er zijn twee draaiboeken, 1 de gewone oefening, ( die overigens naar mijn bescheiden mening, opgesteld is nadat de problemen in Catalunya zijn begonnen) , en 2 wanneer het leger ingezet gaat worden. Ik hoop dat het bij draaiboek 1 blijft.

  1. Rechts Spanje had het leger al lang en breed Catalunya binnen laten trekken als de handrem Europa en Staatschuld niet hadden bestaan. Een militair ingrijpen krijgt de geest ook niet terug in de fles

   1. Die geest was al lang uit de fles maar diezelfde geest veranderd stilaan in een gevaarlijke troll die niets anders doet dan liegen, feiten verdraaien en alle wetten en gemaakte afspraken overtreedt.

  1. Een demotiverende en INTIMIDERENDE actie van Spanje. Als tot deze actie al “máánden tevoren ” was besloten had de betreffende bevolking (Catalunya) dit al “máánden tevoren” moeten weten.
   Dit is GEEN toeval !!

   1. Ik neem aan dat het Nederland leger ook gans de Nederlands bevolking informeert van hun oefen plannen? O …? Dat gebeurt niet of wat?

    Vaak weten enkel de burgemeester, de politie en die mensen wat er zich gaat afspelen betreffende militaire en civiel oefeningen ( als het hun stad of regio betreft ).

    Hou eens op met complot theorieën te posten dat niet bestaan.

 3. Wel erg ongelukkig, die separatisten grijpen alles aan om zieltjes te winnen, helemaal zo vlak voor de verkiezingen.

  1. “die separatisten grijpen alles aan om zieltjes te winnen, helemaal zo vlak voor de verkiezingen” ???
   Ken jij één partij of land waar “het winnen van zieltjes” onbehoorlijk is, Anton74 ???
   Ik sta voor de volle 100% achter de Catalanen omdat zij inderdaad géén Spanjaarden zijn. Ook hun DNA bewijst dat, evenals bij de Basken, al trachten de Catalanen (tevergeefs) e.e.a. op vredelievende wijze voor elkaar te krijgen.

   1. Dat is ook zo.., ze beweren dat er resten zijn gevonden van een oermens (of aap), hiermee claimen ze hun onafhankelijkheid en ook dat zij als eerste democratie hebben uitgevonden/toegepast, son unos payasos.

   2. Als de Catalanen geen Spanjaarden zijn en er ook niet toe willen behoren, raad ik ze aan zo snel mogelijk Spanje te verlaten ( muy rapido ).

    1. Misschien kan die minderheid van de Catalanen die zelfstandig wil worden ook naar België verkassen.Net als hun leiders…En als Spanje een oefening in eigen wateren wil houden is dat hun goed recht!

     1. Neenee bedankt we hebben hier al een paar van die rakkers we hoeven er niet nóg meer in België

   3. Of ik één partij ken die onbehoorlijk is in het winnen van zieltjes? Ha! Ik ken er wel drie, minstens. Je had beter kunnen vragen of ik in Spanje een partij ken die wel behoorlijk is met het winnen van zieltjes, dat is een stuk lastiger. Maar onbehoorlijk partijen die liegen en bedriegen, gaat ie dan… CUP (gaat als het moet over lijken), PDEcat, ERC, de oude CiU van meesteroplichter Pujol (recordhouder met de diefstal van 3.000.000.000 euro,zonder overdrijven), maar ook de PSOE, PP en Podemos gaan heel aardig mee in onbehoorlijk gedrag.

   4. Dick,
    Dank je wel voor je steun.
    Jij bent een van de weinigen die weten hoe het zit. Eindelijk!!!!
    Anton74, bijvoorbeeld, kletst uit zijn nek. Die vindt zichzelf heel slim met zijn dom commentaar….maar weet helemaal niet hoe het gaat.
    Mijn opa en mijn vader hebben tegen de dictator Franco gevochten.
    Ik ben zelf in elkaar geslagen door de guardia civil terwijl ik 6 mndn. zwanger was en bijna mijn ongeboren kind verloren. En dat omdat ik toevallig en zonder te weten op een straat liep waar de guardia civil, met grove geweld achter een groep Catalanen zaten.
    Dat is 40 jaar nog niet veranderd.

    Spanjaarden, Rajoy en zijn volgelingen zijn gewoon een agressief volk en zullen altijd fascisten blijven.
    Het is niet vreemd dat de Catalanen zich willen afscheiden van de rest.

    Ik ben zelf in Catalonië geboren, jaren woonde ik in het buitenland. De laatste 39 jaar woon ik in Nederland maar ik zal mij NOOIT Spaanse voelen, zoals de echte Catalanen ook zich ALTIJD Catalaan zal voelen.
    En zoals de Catalanen zeggen: Som i serem gent catalana
    tant si es vol com si no es vol.

    Wij zijn heel anders dan de Spanjaarden, met een heel andere manier van doen en denken, andere taal, andere gewoontes, andere cultuur. Het is een verschil van dag en nacht en daar ben ik trots op.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by