skip to Main Content
Kerstverlichting in Spaanse steden
Calle Larios Málaga

Kerstverlichting in Spaanse steden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is nog lang geen Kerst maar de Spaanse steden en dorpen maken zich klaar voor het ontsteken van de Kerstverlichting. Dit zal op veel plaatsen in de loop van de volgende week gaan gebeuren waarna het een gezellige boel wordt gedurende de donkere avonduren. 

De traditionele Kerstverlichting op of boven de straten en pleinen in Spanje zorgt altijd wel voor een gezellige sfeer, zeker omdat de winkels tot 21 of 22 uur (of later) open zijn op veel plaatsen. De Kerstverlichting van tegenwoordig is allang niet meer zo “saai” als enkele jaren geleden en de intrede van de energiezuinige en makkelijk te onderhouden LED verlichting heeft ervoor gezorgd dat nu de mooiste creaties te zien zijn in de Spaanse steden. Het zijn bijna kunstwerken te noemen.

Warenhuis

Een van de eerste die de Kerstverlichting aandoet in Spanje is het warenhuisconcern El Corte Inglés die bij sommige winkels ware kunstwerken heeft neergezet. Daarnaast zijn er de bekende en populaire winkelstraten in de grote steden en grote winkelcentra waar extra aandacht wordt gegeven aan de Kerstverlichting. Immers, deze verlichting gedurende de Kerstdagen is ervoor bedoeld om de economie te stimuleren en het voor de kopers gezelliger te maken tijdens de Kerstinkopen.

De Kerstverlichting blijft in Spanje altijd langer hangen dan in andere landen aangezien de Kerstperiode voor de Spanjaard pas voorbij is na 6 januari, Driekoningen. Dit is de dag dat de kinderen hun cadeaus ontvangen.

Steden

Barcelona heeft op donderdag 22november de Kerstverlichting aangedaan boven de belangrijkste straten in het centrum van de stad. Net zoals in Madrid zal gelijktijdig de grote Kerstmarkt van start gaan en zullen ook de kleinere markten in de stad hun kraampjes openen voor het koopgrage publiek. Ook Palma de Mallorca, Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria hebben op de 22e de kerstverlichting aangedaan of doen dat op vrijdag 23 november.

In Madrid zal de Kerstverlichting deze vrijdag 23 november om 18.00 uur aangedaan worden. Op diezelfde dag zal ook de Kerstmarkt geopend worden waardoor het extra gezellig is in het centrum van de hoofdstad van Spanje.

De gemeente Málaga zal vrijdagavond 30 november op traditionele wijze de Kerstverlichting aandoen. Na dit heugelijke feit zal er tevens een concert plaatsvinden waar vrolijk op Spaanse muziek gedanst kan worden onder de net ontstoken Kerstlampjes. Een van de bekendste plaatsen om naar de Kerstverlichting te kijken is de winkelstraat Calle Larios waar ook dit jaar weer shows (muziek en licht) plaatsvinden.

In Valencia zal de Kerstverlichting op vrijdag 30 november aangedaan worden en zal ook de Kerstmarkt weer van start gaan. Vanaf dat moment tot 7 januari is het gezellig shoppen en winkelruit of kraampje kijken in Valencia. Alicante doet ook net zoals Valencia op vrijdag 30 november de Kerstverlichting aan.

Sevilla zal op vrijdag 30 november de Kerstverlichting in 277 straten aandoen in de stad. Ook de stad Granada doet de Kerstverlichting pas aan op vrijdag 30 november. Datzelfde geldt ook voor de steden Zaragoza en Santander, Logroño en Ourense.

Alicante zal nog later op 5 of 6 december de Kerstverlichting aan gaan doen, net zoals Oviedo, Torremolinos, Cuenca, Murcia en León.

Waarom Kerstverlichting ?

Ondanks het feit dat het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is en een traditie is geworden weet bijna niemand waarom we eigenlijk Kerstverlichting gebruiken. Tijdens het zonnefeest, de voorganger van het kerstfeest, vierde men de terugkeer of geboorte van de zon met het maken van vuren. Dit is overgenomen in het christelijke feest. Het vertegenwoordigt nu het licht dat Jezus in de wereld heeft gebracht. Daarnaast is het vooral gezellig in de donkere winterdagen. Overigens worden er pas sinds 1895 elektrische lichtjes gebruikt, daarvoor waren het kaarsen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. VIGO, Galicië, wordt niet genoemd… De kerstverlichting zal hier, met 9 miljoen ledlampjes en 307 verlichte straten, met veel klank-en lichtspektakel nog mooier zijn dan die van Tokio, Londen of Parijs, is ons beloofd. Er zijn al eindeloos veel bustrips van heinde en verre naar deze stad geboekt!! Morgen, zaterdag 24 nov, wordt het spektakel geopend.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken