Search
menu
Search

Madrid heeft een vernieuwde Gran Vía gekregen

Oeps ... foto ontbreekt!

Madrid heeft een vernieuwde Gran Vía gekregen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Gran Vía is de slagader van Madrid en is al jaren een van de belangrijkste winkelstraten maar er was altijd meer aandacht voor de automobilist dan voor de voetganger. Daar is vanaf deze vrijdag verandering in gekomen met de opening van de vernieuwde Gran Vía. Minder ruimte voor auto’s maar meer ruimte voor voetgangers. In totaal heeft het de gemeente 9 miljoen euro gekost en is men 8 maanden bezig geweest met de werkzaamheden maar het resultaat mag er zijn.

Op de dag dat het Black Friday is en dus extra druk met shoppers op de Gran Vía en op de dag dat de kerstverlichting aan zal gaan in heel Madrid werd de vernieuwde en voetgangersvriendelijke Gran Vía geopend. De Gran Vía is 1,3 kilometer lang en tussen de 25 en 35 meter breed en verbindt de Calle de Alcalá met de Plaza de España. Het is een van duurdere straten waar de grootste kledingmerken waaronder de enorme Primark en theaters en kantoren te vinden zijn.

Sinds vele jaren was het een drukte van belang met hoofdzakelijk auto’s bussen en ander gemotoriseerd verkeer waarbij er weinig aandacht was voor de voetgangers. Er waren per rijrichting drie weghelften terwijl de stoep smal was en op drukke dagen overvol. Dat moest veranderen en dus besloot de gemeente onder leiding van burgemeester Manuela Carmena (Podemos) dat er werkzaamheden uitgevoerd moesten worden.

Gedurende de afgelopen acht maanden was de Gran Vía een grote ellende en een grote werkplaats waarbij de Madrilenen geen beeld konden vormen van hoe hun straat eruit zou gaan zien. Nu zijn die werkzaamheden voorbij en kan iedereen gebruik maken van de nieuwe Gran Vía.

Weg

In beide rijrichtingen is een weghelft weggehaald en omgetoverd tot voetgangersgebied. Dat houdt dus in dat er nu vier weghelften zijn, twee voor bussen en taxi’s en twee voor auto’s en fietsen. Het laatste stuk richting de Plaza de España heeft een apart deel voor de fietsers omdat het daar licht omhoog gaat. Op de hele Gran Vía mag vanaf nu niet harder gereden worden dan 30 km/u.

Stoep

De grootste winnaars van de verbouwing zijn de voetgangers want deze hebben ontzettend veel ruimte erbij gekregen. Omdat men aan beide kanten een weghelft heeft weggehaald en deze bij de stoep heeft betrokken hebben de voetgangers plots 5.400 m2 meer aan loopgebied erbij gekregen. De stoep is gemaakt van graniet wat ook al bij de laatste verbouwing werd gebruikt waardoor het aspect hetzelfde is.

Banken

Over de hele lengte van de Gran Vía en aan beide zijden van de emblematische straat staan banken. Er zijn twee soorten, die van graniet waarvan er 110 geplaatst zijn en speciale houten moderne door een architect ontworpen zit/ligbanken waarvan er 33 te vinden zijn. Er is dus genoeg ruimte om even tot rust te komen.

Meer

Alle stoplichten op de Gran Vía zijn veranderd en hebben een retro achtig (rond) uiterlijk gekregen waar niet iedereen even dolenthousiast over is. In totaal kostten de stoplichten 900.000 euro en er zijn er 95 te vinden.

Ook de straatverlichting is aangepast en er zijn 228 moderne straatlantaarns met LED verlichting geplaatst waardoor er veel licht is.

Uiteraard hoort een straat zoals de Gran Vía ook groen te hebben en dus werden er ook bomen (Pyrus Calleryana) geplaatst, afkomstig uit China en speciaal bestand voor de drukte en lucht in steden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?