Vandaag is het Black Friday maar waar komt dat vandaan?

Vandaag is het Black Friday maar waar komt dat vandaan?
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het zal de lezer niet ontgaan zijn dat het vandaag, vrijdag 23 november, Black Friday is, een dag waarop men kortingen geeft en wat in Spanje uitgegroeid is tot een van de meest succesvolle kortingsdagen. Maar waar komt de Black Friday vandaan en waarom is het zo populair geworden in Spanje.

Bijna iedereen weet dat Black Friday een Amerikaans concept is en een vrije dag is na Thanksgiving Day. De meeste werknemers hebben een vrije dag en dus werd ooit een kortingsdag bedacht waarop iedereen tegen lagere prijzen kon gaan winkelen. Black Friday wordt ook beschouwd als het begin van het seizoen voor de kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen.

Oorsprong

Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en deze werd in de jaren 1950 voor het eerst gebruikt door de politie om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving toen er een speciale football wedstrijd was, zeg maar de zwarte zaterdag vanwege de zomerdrukte in Nederland.

Rond 1981 werd voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die ene dag de winkeliers voor het eerst “in het zwart” (in plaats van het negatieve rood) komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het einde van het jaar.

Spanje

In Spanje begon men langzaam met de Black Friday (viernes negro) in 2013 en 2014 maar het was 2015 dat de Black Friday als iets serieus wordt gezien. In datzelfde jaar begon men in Nederland en België ook met de Black Friday kortingen.

Men denkt dat de Black Friday in Spanje zo succesvol is geworden vanwege de populariteit van Amazon en het online kopen maar ook vanwege de crisisjaren zodat de Spanjaarden goedkoper hun kerstinkopen kunnen doen.

Cyber Monday

Black Friday is de grote broer van het kleinere Cyber Monday, drie dagen na de zwarte vrijdag op 26 november. Van oorsprong is de Black Friday bedoeld voor aankopen van elektronische apparatuur maar tegenwoordig doet iedereen mee met de Black Friday, zoals reisbureaus, makelaars, supermarkten, kledingzaken, autoverkopers, vliegmaatschappijen etc.

Eerder

Black Friday begint tegenwoordig ook steeds vroeger onder het mom van een week van kortingen zoals Cyber Week die vaak al een week voor de Black Friday van start gaan. Black Friday is met name populair bij online shoppen maar de laatste tijd ook steeds meer in de echte winkels.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Inderdaad onzin, wij zijn al tevreden met een witte Donderdag.
Maar of wij die nog lang hebben ( Sylvana ) is een vraagteken.

Ik verbaas me er over dat Silvana Siemons hier nog niet tegen in opstand is gekomen.
Is een hele discriminerende benaming hoor.

Misschien mogen we later geen zwart zeggen tegen de kleur zwart.
Of word misschien zelfs die kleur verboden.

Weg met die onzin. Dit is helemaal niet iets van hier.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.