skip to Main Content
Vandaag is het Black Friday maar waar komt dat vandaan?
123rf

Vandaag is het Black Friday maar waar komt dat vandaan?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het zal de lezer niet ontgaan zijn dat het vandaag, vrijdag 23 november, Black Friday is, een dag waarop men kortingen geeft en wat in Spanje uitgegroeid is tot een van de meest succesvolle kortingsdagen. Maar waar komt de Black Friday vandaan en waarom is het zo populair geworden in Spanje.

Bijna iedereen weet dat Black Friday een Amerikaans concept is en een vrije dag is na Thanksgiving Day. De meeste werknemers hebben een vrije dag en dus werd ooit een kortingsdag bedacht waarop iedereen tegen lagere prijzen kon gaan winkelen. Black Friday wordt ook beschouwd als het begin van het seizoen voor de kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen.

Oorsprong

Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en deze werd in de jaren 1950 voor het eerst gebruikt door de politie om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving toen er een speciale football wedstrijd was, zeg maar de zwarte zaterdag vanwege de zomerdrukte in Nederland.

Rond 1981 werd voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die ene dag de winkeliers voor het eerst “in het zwart” (in plaats van het negatieve rood) komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het einde van het jaar.

Spanje

In Spanje begon men langzaam met de Black Friday (viernes negro) in 2013 en 2014 maar het was 2015 dat de Black Friday als iets serieus wordt gezien. In datzelfde jaar begon men in Nederland en België ook met de Black Friday kortingen.

Men denkt dat de Black Friday in Spanje zo succesvol is geworden vanwege de populariteit van Amazon en het online kopen maar ook vanwege de crisisjaren zodat de Spanjaarden goedkoper hun kerstinkopen kunnen doen.

Cyber Monday

Black Friday is de grote broer van het kleinere Cyber Monday, drie dagen na de zwarte vrijdag op 26 november. Van oorsprong is de Black Friday bedoeld voor aankopen van elektronische apparatuur maar tegenwoordig doet iedereen mee met de Black Friday, zoals reisbureaus, makelaars, supermarkten, kledingzaken, autoverkopers, vliegmaatschappijen etc.

Eerder

Black Friday begint tegenwoordig ook steeds vroeger onder het mom van een week van kortingen zoals Cyber Week die vaak al een week voor de Black Friday van start gaan. Black Friday is met name populair bij online shoppen maar de laatste tijd ook steeds meer in de echte winkels.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Inderdaad onzin, wij zijn al tevreden met een witte Donderdag.
    Maar of wij die nog lang hebben ( Sylvana ) is een vraagteken.

  2. Ik verbaas me er over dat Silvana Siemons hier nog niet tegen in opstand is gekomen.
    Is een hele discriminerende benaming hoor.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken