Kerstverlichting in Spaanse steden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Europa Press
Beeld: Europa Press

MADRID – Het is nog lang geen Kerst maar de Spaanse steden en dorpen maken zich klaar voor het ontsteken van de Kerstverlichting. Dit zal op veel plaatsen in de loop van de volgende week gaan gebeuren waarna het een gezellige boel wordt gedurende de donkere avonduren. 

De traditionele Kerstverlichting op of boven de straten en pleinen in Spanje zorgt altijd wel voor een gezellige sfeer, zeker omdat de winkels tot 21 of 22 uur (of later) open zijn op veel plaatsen. De Kerstverlichting van tegenwoordig is allang niet meer zo “saai” als enkele jaren geleden en de intrede van de energiezuinige en makkelijk te onderhouden LED verlichting heeft ervoor gezorgd dat nu de mooiste creaties te zien zijn in de Spaanse steden. Het zijn bijna kunstwerken te noemen.

Warenhuis

Een van de eerste die de Kerstverlichting aandoet in Spanje is het warenhuisconcern El Corte Inglés die bij sommige winkels ware kunstwerken heeft neergezet. Daarnaast zijn er de bekende en populaire winkelstraten in de grote steden en grote winkelcentra waar extra aandacht wordt gegeven aan de Kerstverlichting. Immers, deze verlichting gedurende de Kerstdagen is ervoor bedoeld om de economie te stimuleren en het voor de kopers gezelliger te maken tijdens de Kerstinkopen.

De Kerstverlichting blijft in Spanje altijd langer hangen dan in andere landen aangezien de Kerstperiode voor de Spanjaard pas voorbij is na 6 januari, Driekoningen. Dit is de dag dat de kinderen hun cadeaus ontvangen.

Steden

In Madrid heeft men de Kerstverlichting op vrijdag 22 november om 19.30 uur aangedaan. Op diezelfde dag is ook de Kerstmarkt geopend waardoor het extra gezellig is in het centrum van de hoofdstad van Spanje.

Barcelona heeft zal op donderdag 28 november de Kerstverlichting aangedaan boven de belangrijkste straten in het centrum van de stad. Net zoals in Madrid zal gelijktijdig de grote Kerstmarkt van start gaan en zullen ook de kleinere markten in de stad hun kraampjes openen voor het koopgrage publiek.

De gemeente Málaga zal vrijdagavond 29 november op traditionele wijze de Kerstverlichting aandoen. Na dit heugelijke feit zal er tevens een concert plaatsvinden waar vrolijk op Spaanse muziek gedanst kan worden onder de net ontstoken Kerstlampjes. Een van de bekendste plaatsen om naar de Kerstverlichting te kijken is de winkelstraat Calle Larios waar ook dit jaar weer shows (muziek en licht) plaatsvinden. Nieuw dit jaar is ook de videomapping show bij het Alcazaba zoals we hier omschreven.

De stad Vigo in Galicië heeft zichzelf op de kerstkaart geplaatst door veel te investeren in de kerstverlichting in de stad in het noordwesten van Spanje. Op zaterdag 23 november zal de verlichting officieel aangaan waarna er van alles en nog wat te doen zal zijn waaronder een reuzenrad en de kerstmarkt.

In Las Palmas de Gran Canaria zal de kerstverlichting op vrijdag 29 november worden aangedaan op feestelijke wijze met een show van licht en muziek. Op zaterdag 30 november is de Kerststal die van zand gemaakt wordt door kunstenaars uit diverse landen waaronder ook België te bezoeken. Op Tenerife zal de kerstverlichting in Santa Cruz de Tenerife op donderdag 28 november aangedaan worden.

In Valencia zal de Kerstverlichting op vrijdag 30 november aangedaan worden en zal ook de Kerstmarkt weer van start gaan. Vanaf dat moment tot 7 januari is het gezellig shoppen en winkelruit of kraampje kijken in Valencia. Alicante doet ook net zoals Valencia op vrijdag 30 november de Kerstverlichting aan.

In Palma de Mallorca wordt de kerstverlichting op donderdag 28 november aangedaan terwijl dit in San Sebastian op 30 november is, net zoals Bilbao. In Granada en Sevilla wordt de kerstverlichting aangedaan op 29 november. Ook in Zaragoza staat de kerstverlichting gepland voor 29 november en zal er op 6 oktober een speciale Spaanse vlag te zien zijn in de Calle Alfonso I, dit ter ere van de Día de la Constitución.

Er zijn ook steden die later beginnen met de kerstverlichting zoals op 5 december in Alicante, Córdoba, Murcia, Oviedo, Cuenca en León en op 6 december in Santiago de Compostela.

Waarom Kerstverlichting ?

Ondanks dat het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is en een traditie is geworden weet bijna niemand waarom we eigenlijk Kerstverlichting gebruiken. Tijdens het zonnefeest, de voorganger van het kerstfeest, vierde men de terugkeer of geboorte van de zon met het maken van vuren. Dit is overgenomen in het christelijke feest. Het vertegenwoordigt nu het licht dat Jezus in de wereld heeft gebracht. Daarnaast is het vooral gezellig in de donkere winterdagen. Overigens worden er pas sinds 1895 elektrische lichtjes gebruikt, daarvoor waren het kaarsen.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.