menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (59)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (59)
Beeld: 123rf

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (59)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Corona-Update: 25.795 nieuwe positieven en 511 corona-doden in 72 uur tijd (weekend)

MADRID – Op 23 november kwamen er in 72 uur tijd (vrijdag, zaterdag en zondag) 25.795 nieuwe positief geteste personen bij en overleden er het afgelopen etmaal 511 personen in Spanje. Daarmee is het totaal aantal positief geteste en geregistreerde personen sinds aanvang van de corona-crisis gestegen naar 1.582.616 positieven. Het totaal aantal sterfgevallen is gestegen naar 43.131. Er liggen op dit moment 17.695 patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen waarvan 2.922 op de intensive care terwijl 812 patiënten de afgelopen 24 uur ziekenhuizen konden verlaten. Lees de officiële cijfers HIER (PDF).

Koning van Spanje vanwege een corona-contact in quarantaine

MADRID – Koning Felipe VI heeft aangekondigd dat hij op maandag in quarantaine is gegaan. De reden daarvoor is omdat hij op zondag in de buurt is geweest van iemand die op maandag positief getest werd op het coronavirus. De Koning zelf heeft geen symptomen en is ook negatief getest maar uit voorzorg heeft hij besloten in thuisquarantaine te gaan. De overige leden van het koningshuis kunnen gewoon doorgaan met hun activiteiten.

Vanaf nu mag je Spanje alleen nog binnenkomen met een negatieve PCR-test

MADRID – Sinds maandag 23 november is het alleen nog toegestaan om zowel het Spaanse vasteland als de Balearen en Canarische Eilanden via vliegvelden en havens binnen te komen als men de documentatie van een negatieve PCR-test bij zich draagt. Het niet bij je hebben van deze testuitslagen kan zorgen voor hoge boetes tot 6.000 euro. LEES VERDER voor meer gedetailleerde informatie.

Madrid regio willen snelle speekseltests in apotheken

MADRID – Er wordt in Spanje niet alleen gesproken over de vaccins die bekend worden maar ook over het wel of niet toestaan van corona-tests in apotheken. In de Madrid regio is men daar een voorstander van maar het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid staat dit nog niet toe. Toch wordt er gewerkt aan de mogelijkheid en nu wil men de snelle speekseltests gaan gebruiken. Met deze ‘test de saliva’ hoeft niemand meer de vervelende neustest ondergaan en is ook het medisch personeel of het personeel in de apotheken beter beschermd. Sterker nog, de speekseltest is een zelftest die de personen zelf kunnen uitvoeren om daarna de resultaten aan een apotheek te geven. Er zijn echter nog veel twijfels over dit soort corona-tests.

Catalonië begonnen met de-escalatieproces met geopende horeca

BARCELONA – In de autonome regio Catalonië zijn maandag 23 november de bars en restaurants weer open gegaan en is men begonnen met een ruim twee maanden durend de-escalatiefase proces. De horeca mag dus weer open maar de avondklok van 22 tot 6 uur blijft voorlopig nog gehandhaafd. Ook de regionale lockdown voor de hele regio zal nog zeker 4 weken blijven bestaan terwijl de lokale/gemeentelijke lockdowns in de weekenden nog 15 dagen zullen duren. LEES VERDER.

Spanje start in januari landelijk gecoördineerd covid-vaccinatieplan

MADRID – Na de G20 top dit weekend heeft premier Pedro Sánchez tijdens een televisietoespraak en persconferentie aangegeven dat het Spaanse vaccinatieplan in januari van start gaat. Dat zal landelijk gebeuren vanuit ruim 13.000 vaccinatie punten. Spanje is samen met Duitsland een van de eerste EU-landen dat een vaccinatieplan heeft gepresenteerd. De Europese Commissie heeft inmiddels contracten met verschillende farmaceutische producenten en medicijnfabrikanten afgesloten waardoor ze gegarandeerd 1,2 miljard vaccinaties ter beschikking zal hebben. Daarvan gaat 10% naar Spanje, dat zijn 120 miljoen vaccins van verschillende merken. LEES VERDER.

Huidige corona-maatregelen Andalusië verlengd tot 10 december

SEVILLA – De regionale overheid van de autonome regio Andalusië heeft op zondag 22 november bekend gemaakt dat de huidige corona-maatregelen die zouden eindigen op 23 november verlengd worden tot 10 december. Dat betekent dat tot die nieuwe datum de regionale en lokale (gemeentelijke) lockdowns gehandhaafd blijven evenals de avondklok van 22 tot 7 uur en de sluiting van winkels en horeca vanaf 18 uur. LEES VERDER.