menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje start in januari landelijk gecoördineerd covid-vaccinatieplan

Spanje start in januari landelijk gecoördineerd covid-vaccinatieplan
Beeld: La Moncloa

Spanje start in januari landelijk gecoördineerd covid-vaccinatieplan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na de G20 top dit weekend heeft premier Pedro Sánchez tijdens een televisietoespraak en persconferentie aangegeven dat het Spaanse vaccinatieplan in januari van start gaat. Dat zal landelijk gebeuren vanuit ruim 13.000 vaccinatie punten. Spanje is samen met Duitsland een van de eerste EU-landen dat een vaccinatieplan heeft gepresenteerd.

Het zal een heel karwei worden maar de Spaanse premier is overtuigd dat een deel van de bevolking in het eerste kwartaal gevaccineerd zal zijn tegen Covid-19.  Daarbij spreekt hij van geen onmogelijke taak aangezien de Spaanse gezondheidsdiensten elke jaar in een korte tijd 10 miljoen inwoners de griepprik kunnen geven en dat dit jaar zelfs 14 miljoen was in acht weken tijd.

De Europese Commissie heeft inmiddels contracten met verschillende farmaceutische producenten en medicijnfabrikanten afgesloten waardoor ze gegarandeerd 1,2 miljard vaccinaties ter beschikking zal hebben. Daarvan gaat 10% naar Spanje, dat zijn 120 miljoen vaccins van verschillende merken.

Landelijke coördinatie

Ondanks dat tijdens de tweede noodtoestand in Spanje er sprake is van een grote mate van verantwoordelijkheid voor de regionale overheden in de autonome regio’s, zal het vaccinatieplan landelijk gecoördineerd worden door het Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud.

Op die manier kunnen de vaccins beter verdeeld worden onder de medische centra en ziekenhuizen in Spanje en kan de administratie en controle beter geregeld worden. En dat is belangrijk omdat de gevaccineerde personen twee vaccins nodig zullen hebben en gecontroleerd zullen worden.

Gratis en niet verplicht

Er is nog niet veel bekend over welke inwoners van Spanje als eerste de vaccins toegediend zullen krijgen. Hoogstwaarschijnlijk zal het medisch personeel als eerste gevaccineerd worden gevolgd door de kwetsbaarste inwoners. 

Wat wel al op zaterdag door de minister voor Volksgezondheid Salvador Illa werd bevestigd, is het feit dat niemand hoeft te betalen voor de vaccins omdat deze gratis zullen zijn. Verder is ook al bekend dat er geen vaccinatieplicht zal komen maar wel een groots opgezette campagne om zoveel mogelijk inwoners van Spanje bewust te maken van de noodzaak voor een vaccinatie.

Groepsimmuniteit

Het doel van dit landelijk vaccinatieplan is om de meerderheid van de bevolking te immuniseren door middel van de Covid-vaccinatie en al een grote groepsimmuniteit in de maanden mei tot juli te hebben.

Om een groepsimmuniteit te kunnen krijgen in Spanje moet minstens 60% tot 70% van de bevolking zich laten vaccineren. Op dit moment blijkt er volgens het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) een vaccinatiebereidheid te zijn van 44,4%. Zolang als dat percentage dus niet stijgt blijven de huidige maatregelen gelden, te weten de mondkapjes, de anderhalve meter afstand, handen wassen en desinfecteren, verboden te roken in  openbare plaatsen, beperkte capaciteiten en gesloten horeca etc.