menu: rubrieken, zoeken & meer

Vanaf nu mag je Spanje alleen nog binnenkomen met een negatieve PCR-test

Vanaf nu mag je Spanje alleen nog binnenkomen met een negatieve PCR-test
Beeld: Ministerio de Transporte

Vanaf nu mag je Spanje alleen nog binnenkomen met een negatieve PCR-test

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds maandag 23 november is het alleen nog toegestaan om zowel het Spaanse vasteland als de Balearen en Canarische Eilanden via vliegvelden en havens binnen te komen als men de documentatie van een negatieve PCR-test bij zich draagt. Het niet bij je hebben van deze testuitslagen kan zorgen voor hoge boetes tot 6.000 euro.

Laatste aanpassing: maandag 23 november om 11.00 uur.

UPDATE: Vanaf donderdag 10 december is het ook toegestaan om naast de negatieve PCR-test ook met een negatieve TMA-test Spanje via een vliegveld of haven binnen te komen. Die test moet ook maximaal 72 uur voor aankomst in Spanje gerealiseerd zijn. Naast het Engels en Spaans is het vanaf die datum ook toegestaan om de documenten in het Frans en Duits mee te nemen of in het Nederlands maar dan wel via een officieel vertaalbureau vertaald naar het Spaans. Voor kinderen onder de 6 jaar geldt ook geen negatieve test-eis meer. MEER INFORMATIE.

De nieuwe corona-maatregel die betrekking heeft op de verplichte negatieve PCR-test resultaten om Spanje via vliegvelden en havens binnen te kunnen komen is donderdagochtend 12 november in de staatscourant BOE gepubliceerd onder BOE-A-2020-14049.

Alleen vliegtuigpassagiers die een negatieve PCR-test bij zich dragen die maximaal 72 uur voor aankomst in Spanje uitgevoerd is mogen het land nog binnenkomen. Voldoe je niet aan die eis dan kun je een flinke boete krijgen die op kan lopen tot 6.000 euro en is men verplicht (dat mag niet geweigerd worden) op het vliegveld van aankomst in Spanje een antigeentest te laten doen die ook betaald moet worden door de reiziger.

Meer informatie uitleg kun je in onze uitgebreide artikelen lezen:
Digitaal gezondheidsformulier om Spanje binnen te komen
Wat heb je nodig om vanaf 23 november Spanje binnen te mogen komen

Proces na aankomst in Spanje

Na aankomst in Spanje moeten alle reizigers zich naar een van de loketten van de ‘foreign health authority’ (Sanidad Exterior) begeven waar de verplichte documentatie gecontroleerd wordt. Het gaat dan om de QR-code die via de website www.spth.gob.es of de smartphone app 48 uur voor aankomst in Spanje is aangemaakt en de documentatie wat betreft de negatieve PCR-test.

Bij de reizigers wordt ook de temperatuur gemeten en zullen de medewerkers van de ‘foreign health authority’ visueel ook de reizigers controleren.

Heb je niet de juiste formulieren bij je, heb je geen PCR-test laten doen in het land van vertrek of is de lichaamstemperatuur te hoog dan wordt je door het personeel naar een aparte ruimte gebracht waar je alsnog een antigeentest (tegen betaling) moet laten doen. Blijkt dat negatief te zijn dan kun je de reis voortzetten maar als dat niet zo is dan zul je naar een ziekenhuis gebracht worden en worden er andere stappen ondernomen.

Hieronder nogmaals de tekst met gedetailleerde uitleg zoals we deze eerder ook al vermeld hebben op onze website.

Vanaf wanneer

Vanaf maandag 23 november 2020. Einddatum niet bekend.

Waar geldt deze eis

Deze negatieve PCR-test-eis geldt voor heel Spanje, dus het vasteland van Spanje, de Balearen eilanden en de Canarische Eilanden. In het geval van de Canarische Eilanden zal de negatieve PCR-test-eis die op de archipel op 14 november is ingegaan voor het verblijf in toeristische accommodaties waarschijnlijk komen te vervallen. (LET OP: hier is nog veel onduidelijkheid over)

Voor wie

Iedereen ongeacht de leeftijd die naar Spanje reist uit risicolanden.

Wat is een risicoland

Er wordt gekeken naar de criteria van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding en het corona-stoplicht. Landen die in de rode en oranje zones zitten en tussen de 25 en 150 besmettingen per 100.000 inwoners hebben geregistreerd in de afgelopen 14 dagen zijn een risicoland.

En Nederland en België?

Nederland en België worden ook als risicoland gezien.

Manier van reizen

Aangezien de negatieve PCR-test-eis samengaat met het SpTH-formulier geldt dit alleen voor de reizigers die via vliegvelden en havens Spanje binnenkomen. Dus dit geldt dus niet voor mensen die met eigen vervoer Spanje over de weg binnenkomen.

Hoe aan te geven

Sinds 21 juni moet elke reiziger die Spanje via het vliegveld en haven binnenkomt al het SpTH-formulier invullen. Daar is nu een extra vraag bijgekomen waarbij de reiziger moet bevestigen dat hij/zij een negatieve PCR-test heeft. De bewijzen daarvoor moeten apart mee worden genomen.

Meer informatie over het SpTH-formulier lees je HIER.

Wie controleert hierop

De controle of het SpTH-formulier op papier of digitaal (via smartphone app) correct is ingevuld en er een verplichte QR-code beschikbaar is wordt gedaan door de luchtvaartmaatschappijen voor vertrek naar Spanje. Daarbij wordt ook gevraagd om de documentatie wat betreft de negatieve PCR-test.

Eenmaal in Spanje

Na aankomst in Spanje wordt de QR-code gecontroleerd en worden alle documenten waaronder documentatie wat betreft de negatieve PCR-test nagekeken. Verder wordt ook de temperatuur gemeten die niet hoger mag zijn dan 37,5 graden en vindt er een visuele controle plaats.

En als je geen negatieve PCR-test hebt

Als blijkt bij de controle voor vertrek naar Spanje dat iemand niet beschikt over de juiste documentatie van een negatieve PCR-test dan mag deze persoon officieel niet naar Spanje reizen. Datzelfde geldt ook voor de QR-code van het SpTH-formulier dat echter wel bij uitzondering op papier kan worden ingevuld voor vertrek.

Controle vliegveld Spanje

Mocht na aankomst in Spanje blijken dat iemand niet beschikt over de juiste documenten inclusief de uitslag van een negatieve PCR-test dan wordt de passagier op het vliegveld of in een aparte ruimte of medisch centrum getest, net zoals de personen die aankomen waarbij de temperatuur te hoog is etc. Quarantaine is dan wel verplicht. Deze tests mogen niet geweigerd worden.

Welke test is geldig

Als geldig wordt alleen een PCR-test gezien. Letterlijk staat er in de regels: De enige diagnostische test voor actieve infectie (hierna PDIA genoemd) voor SARS-CoV-2 die wordt ondersteund is PCR (COVID-19 RT-PCR). Zolang het geharmoniseerde gebruik ervan niet wordt geaccepteerd in de Europese Unie worden andere diagnostische tests, zoals snelle antilichaamtests, snelle antigeendetectietests of hoogwaardige serologieën (ELISA, CLIA, ECLIA), niet geaccepteerd.

Documenten als bewijs

Alleen originele documentatie (dus geen kopie) wordt geaccepteerd en alleen in het Spaans of Engels (dus niet in het Nederlands of Frans). De documentatie kan zowel op papier als digitaal getoond worden.

Wat moet er in staan

Het document moet ten minste de volgende informatie bevatten: naam van de reiziger, paspoortnummer of nationaal identiteitsbewijs, datum van de test, identificatie en contactgegevens van het centrum dat de analyse heeft uitgevoerd, de gebruikte techniek en het negatieve testresultaat.

Geldigheid PCR-test

De resultaten van een negatieve PCR-test mogen niet ouder mogen zijn dan 72 uur voor aankomst in Spanje. Het SpTH-formulier moet 48 uur voor aanvang van de reis worden ingevuld.

Tijdens verblijf

Tijdens het verblijf in Spanje moet je alle bewijzen zoals het SpTH-formulier en de documentatie van de negatieve PCR-test bij je dragen. Politieagenten kunnen hierom vragen als zij dat nodig vinden.

Boetes

Als je zonder de verplichte negatieve PCR-test resultaten probeert Spanje binnen te komen vanaf 23 november dan kun je een boete verwachten tot 6.000 euro. Na aankomst kan een verplichte sneltest worden afgenomen op het vliegveld die betaald moet worden door de reiziger.