Search
menu
Search

Meer informatie over het toekomstige tolvignet in Spanje

Meer informatie over het toekomstige tolvignet in Spanje
Beeld: 123rf

Meer informatie over het toekomstige tolvignet in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is weer iets meer informatie naar buiten gekomen over de plannen van de huidige regering wat betreft de invoering van het verplichte tolvignet voor de snelwegen in Spanje. Het voorlopige idee is dat alle personenwagens tussen de 40 en 50 euro per jaar moeten betalen vanaf 2024. Vrachtwagens en bussen betalen het dubbele en motorrijders tussen de 15 en 25 euro per jaar.

Voorlopig gaat het nog om informatie dat nog niet helemaal 100% bevestigd is door het Ministerie van Transport dus de bedragen kunnen nog veranderen. Zoals we eerder al schreven is het idee om eerst een tolvignet in te voeren in Spanje en daarna pas een kilometerheffing. 

Maar het invoeren van een kilometerheffing-systeem zal nog even op zich laten wachten want voorlopig staat op de planning dat er vanaf 2023 (of 2024) een tolvignet komt. Met deze voorruit-sticker die voor iedereen verplicht zal worden, kun je gebruik maken van de hogesnelheidswegen zoals de snelwegen en autowegen. Dit tolvignet moet voor een vast bedrag gekocht worden waarna men gebruik kan maken van de wegen. Dat zal dus ook voor de buitenlanders gaan gelden, net zoals in Zwitserland.

In Spanje moet het tolvignet geplaatst worden naast of onder de ITV-sticker die rechts op de voorruit zit. Er moeten tolvignetten voor dagen, weken, maanden en jaren komen afhankelijk van wat de weggebruiker nodig heeft. Er kunnen ook verschillende tarieven gaan gelden zoals tarieven afhankelijk van hoe milieuvervuilend een voertuig is.

De controle op de tolvignetten gebeurt via speciale camera’s die boven de snelwegen gehangen worden en die in staat zijn supersnel de tolvignetten en kentekenplaten te lezen. Heb je niet betaald dan krijg je een boete thuisgestuurd.

In een eerder door ons gepubliceerd artikel (LEES HIER) schreven we dat het tolvignet vanaf 2023 ingevoerd zal worden maar volgens deze krant wordt dat 2024. 

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?