skip to Main Content
Het 200 miljoen euro kostende Formule1 circuit van Valencia ligt er verlaten en geplunderd bij
Foto: El Pais

Het 200 miljoen euro kostende Formule1 circuit van Valencia ligt er verlaten en geplunderd bij

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: El Pais

Foto: El Pais

VALENCIA – Het Formule1 circuit van Valencia, waar tussen 2008 en 2012 vijf Europese Grand Prix wedstrijden werden gereden, ligt er nu verlaten en geplunderd bij. De eens zo populaire en prestigieuze plaats waar coureurs als Fernando Alonso, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel hun rubber lieten branden op het asfalt is nu meer een afvalplaats geworden dan iets anders. Het ergste is dat de regio nog steeds een groot deel van het meer dan 200 miljoen euro kostende project moet betalen.

Het Formule1 circuit van Valencia is geplunderd. Elektrische kabels zijn weggehaald en gestolen, hekken naar beneden gegooid, alles ligt door elkaar en het ziet er allemaal triest en verlaten uit, aldus de krant El Pais.

Het Formule1 circuit werd in de goede Partido Popular (PP) jaren gebouwd en zou volgens de toenmalig politici de burgers geen eurocent gaan kosten. Het circuit zelf heeft een prijskaartje van meer dan 200 miljoen euro en een groot deel van dat geld moet nog steeds betaald worden, uiteraard door de burgers. Het circuit is weer een behoorlijk staaltje van rekenkunst van de Partido Popular die op meerdere plaatsen gigantische bouwwerken heeft neergezet die allemaal veel geld kosten, denk aan vliegvelden, musea en ziekenhuizen.

Alleen de bouw en aanverwante kosten waren al meer dan 100 miljoen euro, aldus de nieuwe chef van publieke werken Maria José Salvador. Tussen 2016 en 2023 moet haar afdeling 60 miljoen euro terug gaan betalen verdeeld over jaarlijkse betalingen van 7,5 miljoen euro. Naast deze lening werd er nog eens 111 miljoen euro uitgegeven aan kosten voor de eigenaar van de Formule1.

Ondanks al deze investeringen hebben de Formule1 races die men in Valencia gehouden heeft de gemeente en regionale overheid niet genoeg geld opgeleverd om de kosten te betalen.

Francisco Camps

De initiatiefnemer van dit Formule1 debacle was de regionale premier Francisco Camps die in 2007 gesprekken voerde met de eigenaar van de Formule1, Bernie Ecclestone. Er werd toen een deal gesloten voor zeven jaar maar in 2012 werd dat contract ontbonden nadat de regio Valencia zich de financiële verplichtingen niet meer kon veroorloven.

Ex-premier Camps nam na diverse schandalen in 2011 ontslag en zal binnenkort weer voor de rechter moeten verschijnen als deel van een onderzoek van fraude en corruptie rondom de Formule1 affaire. De bedoeling was om naast het Formuel1 circuit ook grote woon-en kantorencomplexen te bouwen om zo een nieuwe stadswijk te creëren. Helaas gooide de vastgoedbubbel die in 2008 spatte roet in het eten en rezen de kosten van het project de pan uit.

De nieuwe regionale regering moet nu proberen het zooitje op te lossen, rekeningen te betalen en zich te verantwoorden voor het feit dat de bevolking uiteindelijk toch opdraait voor de torenhoge kosten van het Formule1 project – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken