skip to Main Content
Premier Rajoy en oppositieleider Sanchez hebben eerste gesprekken om tot een overeenkomst te komen
Foto: 20Minutos

Premier Rajoy en oppositieleider Sanchez hebben eerste gesprekken om tot een overeenkomst te komen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: 20Minutos

Foto: 20Minutos

MADRID – Na de verkiezingen van afgelopen zondag 20 december, is er niets zeker over de politieke situatie in Spanje. De PP van premier Mariano Rajoy wist weliswaar wat kiezersaantallen en zetels in het parlement de verkiezingen te winnen, maar niet genoeg om een regering te kunnen vormen. Daarvoor zal de PP de hulp moeten hebben van de grootste oppositiepartij, de socialistische PSOE van Pedro Sanchez.

Om tot een regering en overeenkomst te kunnen komen, hebben beide partijleiders deze woensdag om 12:00 uur een eerste gesprek. Volgens de Spaanse media wil Rajoy met de PSOE praten over een mogelijke wijziging van de Spaanse grondwet om zo Rajoy in het zadel te houden als premier van Spanje. Daarnaast wil Rajoy het hebben over verlagingen van belastingen mits de situatie dit toelaat en nog diverse andere zaken die de PSOE graag wil veranderen. Vooralsnog wordt dit bericht niet bevestigd door de regering. Wel wordt gezegd dat Rajoy gul zal zijn om zo snel mogelijk tot een overeenkomst te komen.

Eigenlijk zijn er op dit moment maar twee manieren om verder te gaan: De PSOE en Ciudadanos steunen Rajoy of met andere woorden, beide partijen onthouden zich bij de stemming van Rajoy tot premier van Spanje waarna de PP als regering verder kan maar zonder meerderheid. Of de PSOE vormt samen met andere linkse partijen, waaronder wellicht ook Podemos, een coalitie om zo de meerderheid van 176 zetels in het parlement te krijgen waarna Sanchez premier van Spanje kan worden. Ciudadanos heeft al aangegeven zich te onthouden van stemming om zo een stabiele regering te vormen.

Mochten deze twee manieren echter niet slagen, dan is er kans dat er in maart van 2016 weer verkiezingen zullen zijn. De toekomst van de Spaanse regering met of zonder Rajoy als premier is nog onzeker – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken