skip to Main Content
Regen zorgt voor veel schade bladgroenten en citrus teelt Valencia, Murcia en Almería

Regen zorgt voor veel schade bladgroenten en citrus teelt Valencia, Murcia en Almería

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Afgelopen week ging het hevig tekeer wat betreft de regen in de provincie Alicante, Valencia, Castellón, Murcia en Almería. De landbouwsector wilde graag regen zien vanwege de enorme droogte van het afgelopen jaar maar het kwam dit keer weer eens met bakken uit de hemel vallen waardoor er veel schade is geleden. Het gaat dan vooral om de landbouwsector in Almería, Murcia en Valencia waar voor miljoenen euro’s schade is bij de bladgroenten en citrus teelt waardoor men het moeilijk heeft om aan de vraag van deze feestdagen te voldoen.

Naast de regen van de afgelopen week waardoor er veel overstromingen plaatsvonden, heeft ook de wind die met snelheden tot 100 kilometer per uur over de regio’s Almería, Murcia en Valencia trok voor veel problemen en verliezen gezorgd. Veel telers in deze regio’s moesten noodgedwongen het werk neerleggen omdat het materieel niet ingezet kon worden vanwege drassige ondergronden.

De Valenciaanse telersvereniging schat dat er voor minstens 175 miljoen euro aan schade is geleden gedurende en na de storm. Met name de citrusteelt in de regio’s Valencia en Murcia is hard getroffen door de wind en regen waardoor veel oogst verloren is gegaan. Bij de mandarijnen productie is 40% van de totale oogst verloren gegaan doordat de regen en wind ervoor zorgde dat de mandarijnen voortijdig van de bomen vielen. In de regio Alicante is de citroenen sector het hardst geraakt omdat de citroenen na twee weken zonder zonlicht, overstromingen, verlies van bladeren en schimmelvorming het niet overleefd hebben en bedorven zijn.

Groente

Ook de teelt van onder andere sla, spinazie, paprika en babyleaves hebben flink te lijden gehad onder de enorme regenval van wel 150 tot 200 liter water per kubieke meter. Dat is teveel water voor deze groentesoorten. De teelt van artisjokken daarentegen profiteert juist weer van de hevige regenval omdat deze veel water nodig hebben.

Almería

Ook de provincie Almería waar het bij plaatsen als El Ejido vol staat met plantenkassen (costa del plástico) is veel schade geleden door de hevige regenval en de vele overstromingen. Daarnaast heeft de wind verwoestend werk verricht aan het plastic van honderden kassen waardoor de planten beschadigt raakten en oogst verloren ging. Mede vanwege deze problemen moest de export naar andere landen gehalveerd worden waardoor ook de omzetten daalden.

Het probleem is dat er rond de feestdagen in Spanje en buiten Spanje meer vraag is naar bepaalde groente en fruit en de telers in Almería, Valencia en Murcia hebben het moeilijk om aan de grote vraag te voldoen – (Remco Stoffer)   

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
    1. Uiteraard, maar de letterlijk vertaling is vierkante meter … daar ga ik nog wel eens de fout in zullen we maar zeggen. Het grappige is dat dit nog nooit iemand is opgevallen.

  1. Superleuk initiatief om zo’n website op te starten. Al lees ik De Week en de Hallo, toch is jullie website een prima aanvulling op het nieuws. Ook fijn dat het dagelijks verschijnt, dan is het altijd up-to-date. Jullie zullen er vast heel veel tijd in steken om dit voor elkaar te krijgen.

    Mijn complimenten!

    Prettige feestdagen toegewenst van
    Lucy uit La Nucía

  2. Laatste dagen veel goed geïnformeerde artikelen over veel uiteenlopende onderwerpen: van hondenrassen, tot Mercadona en (beroerde) weersomstandigheden. Complimenten!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken