skip to Main Content
Rechter klaagt meer Catalaanse politici aan voor rebellie tijdens het Catalaanse afscheidingsproces

Rechter klaagt meer Catalaanse politici aan voor rebellie tijdens het Catalaanse afscheidingsproces

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Rechter Pedro Llarena van het Hooggerechtshof heeft de lijst van aangeklaagden en te onderzoeken personen die verwikkeld zijn in het “proces” vergroot. De rechter die tot nu toe vier Catalaanse “oproerstokers” achter de tralies houdt en nog steeds een nationaal arrestatiebevel tegen Puigdemont en vier in België verblijvende ministers heeft uitstaan, heeft de lijst van verdachten in het afscheidingsproces vergroot met namen als Artur Mas, Marta Rovira en Anna Gabriel.

De dag nadat er in Catalonië gestemd werd heeft rechter Llarena de druk vergroot op de Catalaanse separatisten. Naast Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sanchez en Jordi Cuixart die hij voorlopig nog in de gevangenis laat zitten vanwege mogelijk vluchtgevaar en herhaling van de feiten waarvoor ze zich moeten verantwoorden voor de rechter, zullen er meer personen toegevoegd gaan worden aan de verdachtenlijst.

De rechter baseert zich daarbij onder andere op de bewijzen die gevonden werden in het economische kantoor op 20 september, papieren die de naam Enfocats hebben gekregen. Hierin staat veel informatie van het afscheidingsproces vermeld die tot in de details werden opgeschreven door Josep Maria Jové, de nummer twee van vicepremier Oriol Junqueras. Daarnaast lijkt het erop dat de rechter nog meer informatie in handen heeft waarop zij zijn verdenkingen baseert en de lijst van verdachten heeft uitgebreid.

De rechter zal waarschijnlijk binnenkort ook de ex-regiopremier Artur Mas willen verhoren net zoals Marta Rovira, de nummer twee van de ERC partij en Anna Gabriel, woordvoerder en parlementariër van de CUP partij. Daarnaast heeft de rechter ook interesse in Marta Pascal van de PDeCat partij, Mireia Boya van de CUP partij en Neus Lloveras van de vereniging van gemeenten voor de onafhankelijkheid. Al deze personen vormden onderdeel van een comité wat een strategie bedacht heeft voor de onafhankelijkheidsverklaring en de wijze hoe ze dat moesten doen waardoor zij zich in feite schuldig hebben gemaakt aan rebellie.

Daarnaast wil de openbare aanklager voor de staat ook dat rechter Llarena de ex politiechef Jose Lluis Trapero en de schrijver van de belastbare informatie Enfocats Josep María Jové gaat onderzoeken en verhoren voor hun betrokkenheid bij het proces zoals in het geval van Trapero het gebruik van de Catalaanse politie agenten van mobiele telefoons die niet te traceren waren.

Met deze nieuwe verdachten van het onafhankelijkheidsproces erbij is de lijst van aangeklaagden en mogelijke aangeklaagden gestegen naar 28 personen. Hier kan dus wel gesproken worden van een georganiseerde groep mensen die in de ogen van de rechter bezig waren met rebellie en diverse van hen opruiing en het verduisteren van openbaar regeringsgeld. UIteraard moet alles nog bewezen worden maar als de rechter bezig is met onderzoeken houdt dat in dat hij over meer informatie beschikt dan wat er in de Spaanse pers te lezen is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 35 reacties
 1. Juan74 aan de hand van welke gegevens baseert u zich alsof Spanje beter zou
  scoren als België zoals eerder gezegd zitten er bij ons geen politiekers vast
  zoals in jullie zogeheten democratie

 2. @Plop: Wat is je boodschap?
  Een lagere rechter die zich beklaagt over de werkdruk – over de bezuinigingen – dat er niet voldoende middelen beschikbaar worden gesteld om de corruptie zaken goed af te handelen in zijn regio en de invloedrijke inmenging van de onderwereld in de lokale politiek, makelaardij, de bouw, ect..

 3. @Robert: In het volgende bericht tref je een verwijzing naar de Democratie Index;
  https://www.spanjevandaag.com/05/12/2017/hooggerechtshof-trekt-europees-en-internationaal-arrestatiebevel-tegen-puigdemont-en-ex-ministers-in/#comment-15510

  Ook in Spanje zijn geen politieke gevangenen, de opruiers in voorarrest zitten vast vanwege de beraming om geweld te gaan gebruiken na de eenzijdige verklaring van afscheiding. Dit noodzakelijke geweld – in hun ogen – was de volgende stap in hun strijdplan, document ‘Enfocats’.

  Je kunt geen appels met peren vergelijken, dus laat de N-VA tezamen met de Vlaamse Volksbeweging (VVB) een referenda organiseren en vervolgens zich per direct af te scheiden van Belgie. Of hebben ze daar de moed niet voor?

 4. juan74 op welk gebied en wie heeft dat vastgesteld bij ons zitten er geen demokratisch verkozen politiekers vast zoals in Uw land.

  1. Heren,
   Op het gebied van democratie en het gebied van vrijheid van meningsuiting scoort Spanje hoger dan u in Belgie en scheiding rechtspraak en politiek. Daar is een puntensysteem voor en daarin scoort Spanje hoger.

   En er zitten overal mensen vast die de wet hebben overtreden, of ze nu in de politiek werkzaam zijn of niet. Iedereen dient zich aan de wet te houden als is het inderdaad in uw land wel zo, dat men daar denkt de wet te mogen herschrijven als het hen zo uitkomt, net als Puigdemond bijvoorbeeld vind dat hij eerst de wet mag overtreden en daarna kan vluchten naar zijn rechtse makkers en dan nu vind dat hij weer terug moet komen zonder zich te verantwoorden.
   En nu omdat er rechters zijn die het naleven van de wet beoordelen, nu staan overal mensen op hun achterste benen, en u heren vind dat niet vreemd

   Als u zich daar nu vooral eens druk maakt over uw Molenbeek en het feit dat zeer veel van de aanslagen in Europa gedaan zijn door mensen die daar voor langere of kortere tijd hebben verbleven, dan maken wij ons wel druk over ons eigen land. We hebben hier echt geen NVA suggesties nodig, dat rechtse gedoe kunnen we prima zonder.

  1. Dit zou inderdaad al iets oplossen…maar dat zal hij niet zo snel doen…net zo min als vervroegde nationale verkiezingen uitschrijven want hij weet dat de partij weleens een zware verkiezingsnederlaag zou optekenen…we zullen moeten geduld opbrengen tot zijn mandaat ten einde loopt…

 5. Al een tijdje niets meer van Rob gelezen…? Misschien in vakantie?

 6. Verfrissend om een reactie te lezen van iemand die weet waar hij het over heeft Miel Haelterman. Ik begrijp niet dat de redaktie reacties accepteert van mensen die reageren als ‘n kip zonder kop en ook nog beledigend zijn zoals die van juan74.

  1. Wederom een bekende schrijfstijl, untermensch denigrerend bericht (onder de mom van vrouwfiguur) gepost.
   Wat een troll!

  2. Sorry Sylvia, dus als je het niet eens bent met de reacties en mening van Miel dan ben je als kip zonder kop bezig? en beledigend? Iedereen mag zijn/haar mening uiten en het moet eens afgelopen zijn met beledigen, mensen beschuldigen en als iemand anders een andere mening heeft meteen voor van alles en nog wat uitmaken. Als dat zo doorgaat dan zal ik als EIGENAAR en BEHEERDER van deze website alle mogelijkheden tot reacties geven sluiten. Het is toch te gek voor woorden dat mensen niet meer hun eigen mening mogen hebben en je voor of tegen moet zijn in het geval van Catalonië.

   1. @redactie: u moet uw tekst niet beginnen met ‘sorry’ hoor. U heeft volgens mij wel de mogelijkheid om zulke personen te blokkeren, niet via hun ‘naam’ maar wél via hun url-adres. Zo blokkeert u tevens al hun aliassen! We hebben er omstreeks eind september ook zo eentje gehad onder de naam noel die hier nog steeds onder een andere alias(sen) actief is. Deze persoon deed niets anders dan mensen grof beledigen. Ik heb u hierover een persoonlijke klacht gemaild waar ik nooit een antwoord op gekregen heb…ook jammer

    1. reageren doe ik al lang niet meer of denk je dat ik geblokkeerd was?
     nee dus
     nog een “persoonlijk” mailke sturen naar de redactie?
     doeg

     1. Noel,

      Is het niet eens tijd dat je arts de medicatie eens aanpast?
      Man man, wat een onzin komt er uit.
      Iedereen heeft recht op haar, of zijn mening, maar sommige mensen zouden echt niet meer moeten mogen reageren hier, zoals jij.
      Ik mag hopen dat de redactie jouw walgelijke reacties vanaf nu direct eraf haalt. Jij toont echt geen enkel respect naar anderen hier.

    2. Natuurlijk kunnen we mensen gaan blokkeren maar daar houden wij niet van. Iedereen mag zijn/haar mening geven als het maar niet te gek wordt. Gebeurt dat wel dan verwijderen wij dat. Respect moet er echter wel zijn.

     1. wat is het verschil tussen een “trol van ene cooper” en “lul die bedoeld was voor martin? heeft ie nog geen persoonlijk mailke teruggeschreven
      wat een lul is me dat zeg!
      en? bericht weer verwijderen wegens te grof?
      ben ook u vriendje niet he maar dat hoeft niet, die zoek ik zelf wel, u vriendjes zijn heel duidelijk zoals elders vermeld.
      doeggggggggggggggggggg
      nb. en voor al die andere lullen oa ons robke jantje enz…die catalonie verwensen, ha ha ha

  3. Dus het woord “onnozelheid” is tegenwoordig een belediging?
   Of dat ik zeg dat Miel geen bewijzen toont voor zijn beweringen?
   Kom op zeg Sylvia of moet ik Miel zeggen.
   Dat jullie vermoedelijk dezelfde persoon zijn, dat moet je zelf weten.
   Maar Miel komt hier steeds zijn anti-Spanje reacties neerzetten op een pagina die Spanje Vandaag heet.
   En als mensen het dan niet met hem eens zijn dan dan moeten die reacties eraf gehaald worden?
   Mooi staaltje van vrijheid van meningsuiting.
   Gelukkig is deze website wel onafhankelijk en toont vertaalde berichten uit de vrije pers.
   En laat de redactie AUB bepalen wat wel en niet kan. Daar zijn ze prima toe in staat is gebleken!

 7. Geweldig nieuws. Na de verkiezingsuitslag vorige week leek het, alsof de rotzooi in Catalonie weer verder ging. Mensen luister toch naar die leugens en opruiende taal van die arrogante narcist Puigdemont. Gelukkig dus dat deze rechter er stevig blijft inhakken.

 8. Wat heeft Rajoy in godsnaam te maken met de beslissingen
  van Llarena. Rovira en soortgenoten moeten ook worden
  verhoord wegens rebellie en terecht.

 9. Op deze manier kan men nog 48% van de Catalanen vastzetten…… en dan is het probleem opgelost !

 10. De strategie van Rajoy wordt met de dag duidelijker. De Catalaanse regering afzetten en de belangrijkste politici opsluiten. Nieuwe verkiezingen verplichten in hoop dat de anti-Catalanen de meerderheid halen. Aangezien dat niet is gelukt moeten een aantal verkozenen worden verhinderd hun democratische taak te vervullen. Hen opsluiten zonder enige vorm van proces is een zeer ondemocratische maar wel efficiënte manier om te voorkomen dat er een nieuwe coalitie van/met de separatisten komt. Hopelijk heeft de PSC (en met hen de PSOE) een probleem met dit dictatoriaal optreden en zeggen ze hun steun aan Rajoy op met nieuwe nationale verkiezingen tot gevolg. Een écht democratische regering in Madrid zou een grote stap voorwaarts zijn in de relatie met de Catalanen, die tot nu toe vreedzaam zijn gebleven. Hoelang nog??

  1. Wat weer een onnozelheid Miel.
   Een partij heeft zetels gewonnen tijdens de verkiezingen.
   Als de nummer 1 of 5 zijn of haar taak niet kan uitvoeren, om wat voor reden dan ook, komt er iemand anders van die partij voor terug.

   Daarnaast is het een rechter die aan de hand van BEWIJZEN besluiten neemt.
   In Spanje is de politiek en de rechterlijke macht gescheiden. Dus de opmerkingen over Rajoy slaan nergens op.

   De rechter werkt met harde bewijzen. Waar is jouw bewijs voor je reactie?

   1. Ik lach me een deuk… er is er hier nog één die gelooft in de scheiding der machten in Spanje…

    1. Ja kabouter Plop.
     Want kabouters bestaan.

     Spanje scoort op dat gebied hoger dan jouw Belgie. En dat is onafhankelijk vastgesteld.
     Nu jij weer….gaat je puntmuts nu omhoog omdat je niet eens weet hoe het echt zit??

     1. Natuurlijk heeft Juan gelijk. Ook in Spanje is er een scheiding van machten. Het is echt een beetje dom om Rajoy verantwoordelijk te stellen voor de in bewaring stelling van de genoemde politici. Justitie zal onderzoek instellen en nasr bevinding oordelen.

     2. Ach Juan74 maak je niet druk om zulke mensen: hij krijgt wel een deuk in die puntmuts

   2. Alsof de rechters niet benoemd worden door de politiek? En als ze op dezelfde manier zouden optreden tegenover ALLE corrupte politici, zouden ze al meer aan geloofwaardigheid winnen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken