skip to Main Content
Tientallen gewonden bij treinongeluk nabij Madrid

Tientallen gewonden bij treinongeluk nabij Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Bij een treinongeluk zijn in het station van de gemeente Alcalá de Henares nabij de hoofdstad van Spanje Madrid 39 gewonden gevallen nadat een trein niet meer op tijd kon stoppen en tegen het einde van het perron reed. Het gaat om een dubbeldekstrein van Cercanías lijn C-7 die het traject Madrid Atocha – Alcalá de Henares reed. Van de 39 gewonden zijn er 26 ernstig aan toe maar buiten levensgevaar en zijn er 11 lichtgewonden.

Volgens de eerste berichten gaat het om een technische of mechanische fout van de trein waarop deze niet op tijd kon stilstaan en met een snelheid van vier kilometer/uur tegen de opvang op het einde van het spoor op het station van de gemeente Alcalá de Henares tot stilstand kwam. Als standaard procedure werd de machinist meteen op alcohol en drugs getest maar de uitslag was negatief.

Het ongeval gebeurde om 15.37 uur vrijdagmiddag, een moment dat de trein goed gevuld was met honderden passagiers. De meeste gewonden liepen reeds in de trein naar de uitgangen waarbij sommigen van de trappen vielen bij de botsing.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Een wiel kan tijdens het remmen ook blokkeren bij gladde
  rail door roestvorming in het bijzonder op doodlopend spoor.
  De trein kan dan doorschuiven.
  Op doorgaand spoor dat weinig bereden wordt laat men, als
  de dienstregeling het toelaat, een trein op dit baanvak rijden.
  Dit noemt men in spoortermen het ontroesten.

 2. Kan ook zijn dat een wiel blokkeert bij remming als de rail
  glad is door bv. roest, zeker op een doodlopend spoor. Het
  stel schuift dan door.
  Bij spoorvakken die enkele dagen niet worden bereden laat
  men indien mogelijk een trein passeren. Dit noemt men dan
  het ontroesten van het spoor.

 3. Dit is nu in korte tijd al de tweede na Barcelona. In de slip gaan op het spoor (uit eigen ervaring) gebeurd en daar zijn zandstrooiers voor. De hele grote truc is dat voor het slippen zand gestrooid moet worden anders komt het niet tussen de wielen en de spoorstaaf. Een berg zand voor het stootjuk kan de klap wat verzacht worden. Ik heb mij nooit gerealiseerd dat er in dubbeldekkers reizigers op de trap staan, ik zou zeggen: blijf zitten tot de trein helemaal stil staat.

  1. 26 zwaargewonden door de impact van een aanrijding met een stootbok aan 4 km/h ???
   Op locs staan zandstrooiers, op zulke stellen meestal niet. Ik vermoed ook niet dat de trein is beginnen schuiven. Mijn gedacht: de bestuurder heeft de remming te laat ingezet of door een technisch mankement zijn de remmen weer vroegtijdig gelost.

   Groeten.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken