skip to Main Content
Wat is de kans op een tsunami in Spanje?
Greenpeace

Wat is de kans op een tsunami in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Na de meest recente tsunami in de Straat van Sunda in Indonesië waarbij tot nu toe meer dan 200 doden en meer dan 800 gewonden vielen, is er ook weer een discussie ontstaan over het gevaar en risico van tsunami’s in Spanje. De tsunami bij de eilanden Java en Sumatra werd veroorzaakt door de uitbarsting van een vulkaan terwijl de oorzaak meestal een aardbeving is. Maar hoe groot is de kans op een tsunami in Spanje?

Ook in Spanje komen aardbevingen voor en hebben tsunami’s toegeslagen. Is Spanje goed voorbereid in het geval van een tsunami en wat zouden de gevolgen kunnen zijn voor de middellandse zee kustlijn.

Spaanse kust

Spanje heeft 7.500 kilometer aan kust en is het is dus zeker een feit dat Spanje getroffen zou kunnen worden door een tsunami. Sterker nog, dit is al regelmatig gebeurd.

De laatste grote tsunami vond plaats op 1 november van het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente bij Portugal en nabij Andalusië een zeebeving (maremoto) plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust liet komen. Toen stierven er 5.300 mensen.

Terwijl in Portugal de stad Lissabon en diverse kustplaatsen verwoest werden, gebeurde datzelfde aan de Atlantische kust in het zuiden van Spanje. Steden als Huelva, Cádiz en kleine dorpen als Ayamonte, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa María en Conil werden door de hoge golven bedolven en gedeeltelijk verwoest.

In 2003 werden 45 minuten na een aardbeving in Algerije de gevolgen gemerkt in het zuiden van de Balearen waar in de havens diverse boten en jachten verwoest werden door de hoge golven.

Fenomeen

Op Menorca, in de haven van Ciutadella, komen regelmatig zogenaamde rissagas voor, een tsunami-achtig fenomeen maar met andere oorzaken. De rissaga (in het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. De laatste keer dat dit gebeurde was halverwege juli dit jaar toen de rissaga ook gemerkt werd op Mallorca.

Verwoesting

Ook al is het risico van een tsunami in het zuidwesten van Spanje laag, de gevolgen zouden enorm verwoestend kunnen zijn, aldus een onderzoek van de universiteit van Cantabria in Santander.

In Spanje bestaat er geen noodscenario om adequaat op een dergelijke catastrofe te reageren en, mede dankzij de enorme groei in het toerisme en de daarbij behorende bebouwingen langs de kust, de verwoestingen zouden enorm zijn met alle gevolgen van dien.

Een tsunami kan al worden veroorzaakt door een aardbeving van minstens 6 op de Schaal van Richter in de tectonische platen voor de Atlantische kust bij Cádiz en met name aan de Middellandse Zeekust. Ook de Balearen zouden in zo’n geval te maken krijgen met de gevolgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Een verzameling van allerlei mogelijke oorzaken . Niemand heeft de zekerheid op deze planeet aarde hoe en wat de gevolgen zijn na al die nare gebeurtenissen . Dat de kustlijnen kwetsbaar zijn is wel duidelijk en logisch. De bebouwing is er niet tegen bestendig . De natuurkrachten zijn nu eenmaal onvoorspelbaar en meedogenloos. Metingen kunnen wel wenselijk zijn en misschien mooi meegenomen voor preventieve doeleinden. Maar de snelheid van verwoestingen die aard en zeebevingen met zich mee brengen zijn intens en hoe moet je dit voorkomen om mens en dier veilig te kunnen stellen. Het hogerop zoeken zelfs daar zijn modderstromen e.d. die het hedendaagse leven kunnen verstoren. Water is wel zo krachtig en neemt alles mee . Een bizar aanzicht hoe alles ineens verdwenen is. Ik voel mij klein en nietig bij zulke nare situaties. Daarvoor ook mij steunbetuiging bij al die mensen en alle dieren die er niet meer zijn . De aardbol heeft zijn eigen doen en laten in deze zo onmetelijke ruimte rond om ons heen., Niet te bevatten zo groot waar het nodig voor is waarom alles zo is zoals het is.! Een vraag die staat als een huis zonder een goed antwoord hierop te kunnen geven. Kon ik maar toveren , dan had ik de mooste job op deze wereldbol. En verder. !

 2. Hoe groot is de kans van een tsunami aan de costa blanca, net onder Benidorm bv? Hier is prachtig zandstrand, dus ligt dit laag naar verhouding?

  1. Als er eentje komt u snel naar hogere grond begeven. Hou ook rekening met de uitrolafstand landinwaarts afhankelijk van de omgeving en de kracht van de tsunami.

  1. Benijofar ligt toch wel hoog een 8 meter dan zou het water al flink moeten stijgen, dat is volgens mij uitgesloten en dan zou het langs de segura moeten komen wat ook al niet relevant is, die kans is piepklein

 3. Ik hoop dat ik dit nooit moet ervaren. Aard- of landverschuivingen zowel onder als boven de zeelijn veroorzaken ook een tsunami. Naargelang de snelheid en de hoeveelheid aarde die verplaatst wordt naar of in de zee zal bepalen hoe groot deze tsunami zal zijn. Deze kan zelfs tot enkele tientallen meters hoog gaan. Dat beloofd voor de kustlijn.
  Wereldwijd wordt er nu reeds opvolging gedaan van de mogelijke kandidaat landverschuiving richting de zee en ik denk dat er zelfs ééntje is in de Middellandse Zee. (Italië of Griekenland ?)

 4. Toch heb ik ook al eens gelezen dat nabij of tussen de Canarische Eilanden kans op een grote beving heel waarschijnlijk is . Er zijn zelf schrijvers die beweren dat men de golven tot in New York als zeer gevaarlijk moeten beschouwen

  1. Met weet nu reeds (door geologisch onderzoek) dat vroeg of laat een groot deel (het zou mogelijk om de 1/2 van het eiland kunnen gaan) van het Gran Canaria eiland zal wegschuiven in het Atlantische oceaan. Dit zou dus voor een ongezien tsunami zorgen richting zuid, midden en noord Amerika. Maar zoals elke geologisch fenomeen is het niet op 10.000 jaar te bepalen wanneer dit fenomeen zich zal voordoen.

   1. Het betreft hier niet het eiland Gran Canaria, maar het eiland La Palma waar een deel kan afbreken. Men zegt dat de golven hiervan New York kunnen bereiken

 5. Ik heb dit eerder reeds vermeldt: in 2003 heb ik de kranten ook gelezen en toen sprak men van een kleine golf van ongeveer een halve meter(!) die enkele boten in de haven van Majorca een beetje tegen elkaar lieten slaan. Er was zeker geen sprake van “verwoesting” van boten. Sensatiezucht?

  1. Klopt maar wij hebben het met de risaga dan ook niet over Mallorca maar over Menorca waar dit vaker voorkomt. Op Mallorca is het dit jaar ook voorgekomen maar in de haven van Ciutadella op Menorca kan zeker wel sprake zijn van vernieling … je hoeft maar te zoeken op foto’s in Google om het te zien. Overigens geldt dat ook voor Mallorca waar in 2003 veel boten kapot sloegen en zonken.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken