Search
menu
Search

Wat is de kans op een tsunami in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Wat is de kans op een tsunami in Spanje?

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na de meest recente tsunami in de Straat van Sunda in Indonesië waarbij tot nu toe meer dan 200 doden en meer dan 800 gewonden vielen, is er ook weer een discussie ontstaan over het gevaar en risico van tsunami’s in Spanje. De tsunami bij de eilanden Java en Sumatra werd veroorzaakt door de uitbarsting van een vulkaan terwijl de oorzaak meestal een aardbeving is. Maar hoe groot is de kans op een tsunami in Spanje?

Ook in Spanje komen aardbevingen voor en hebben tsunami’s toegeslagen. Is Spanje goed voorbereid in het geval van een tsunami en wat zouden de gevolgen kunnen zijn voor de middellandse zee kustlijn.

Spaanse kust

Spanje heeft 7.500 kilometer aan kust en is het is dus zeker een feit dat Spanje getroffen zou kunnen worden door een tsunami. Sterker nog, dit is al regelmatig gebeurd.

De laatste grote tsunami vond plaats op 1 november van het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente bij Portugal en nabij Andalusië een zeebeving (maremoto) plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust liet komen. Toen stierven er 5.300 mensen.

Terwijl in Portugal de stad Lissabon en diverse kustplaatsen verwoest werden, gebeurde datzelfde aan de Atlantische kust in het zuiden van Spanje. Steden als Huelva, Cádiz en kleine dorpen als Ayamonte, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa María en Conil werden door de hoge golven bedolven en gedeeltelijk verwoest.

In 2003 werden 45 minuten na een aardbeving in Algerije de gevolgen gemerkt in het zuiden van de Balearen waar in de havens diverse boten en jachten verwoest werden door de hoge golven.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Grootste tsunami ooit veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting op Tenerife[/su_note]

Fenomeen

Op Menorca, in de haven van Ciutadella, komen regelmatig zogenaamde rissagas voor, een tsunami-achtig fenomeen maar met andere oorzaken. De rissaga (in het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. De laatste keer dat dit gebeurde was halverwege juli dit jaar toen de rissaga ook gemerkt werd op Mallorca.

Verwoesting

Ook al is het risico van een tsunami in het zuidwesten van Spanje laag, de gevolgen zouden enorm verwoestend kunnen zijn, aldus een onderzoek van de universiteit van Cantabria in Santander.

In Spanje bestaat er geen noodscenario om adequaat op een dergelijke catastrofe te reageren en, mede dankzij de enorme groei in het toerisme en de daarbij behorende bebouwingen langs de kust, de verwoestingen zouden enorm zijn met alle gevolgen van dien.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De kansen op een tsunami in Zuid Spanje in een documentaire[/su_note]

Een tsunami kan al worden veroorzaakt door een aardbeving van minstens 6 op de Schaal van Richter in de tectonische platen voor de Atlantische kust bij Cádiz en met name aan de Middellandse Zeekust. Ook de Balearen zouden in zo’n geval te maken krijgen met de gevolgen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?