Wat is de kans op een tsunami in Spanje?

Kansen op tsunami’s in Spanje
Beeld: Greenpeace

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Na de meest recente tsunami in de Straat van Sunda in Indonesië waarbij tot nu toe meer dan 200 doden en meer dan 800 gewonden vielen, is er ook weer een discussie ontstaan over het gevaar en risico van tsunami’s in Spanje. De tsunami bij de eilanden Java en Sumatra werd veroorzaakt door de uitbarsting van een vulkaan terwijl de oorzaak meestal een aardbeving is. Maar hoe groot is de kans op een tsunami in Spanje?

Ook in Spanje komen aardbevingen voor en hebben tsunami’s toegeslagen. Is Spanje goed voorbereid in het geval van een tsunami en wat zouden de gevolgen kunnen zijn voor de middellandse zee kustlijn.

Spaanse kust

Spanje heeft 7.500 kilometer aan kust en is het is dus zeker een feit dat Spanje getroffen zou kunnen worden door een tsunami. Sterker nog, dit is al regelmatig gebeurd.

De laatste grote tsunami vond plaats op 1 november van het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente bij Portugal en nabij Andalusië een zeebeving (maremoto) plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust liet komen. Toen stierven er 5.300 mensen.

Terwijl in Portugal de stad Lissabon en diverse kustplaatsen verwoest werden, gebeurde datzelfde aan de Atlantische kust in het zuiden van Spanje. Steden als Huelva, Cádiz en kleine dorpen als Ayamonte, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa María en Conil werden door de hoge golven bedolven en gedeeltelijk verwoest.

In 2003 werden 45 minuten na een aardbeving in Algerije de gevolgen gemerkt in het zuiden van de Balearen waar in de havens diverse boten en jachten verwoest werden door de hoge golven.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Grootste tsunami ooit veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting op Tenerife[/su_note]

Fenomeen

Op Menorca, in de haven van Ciutadella, komen regelmatig zogenaamde rissagas voor, een tsunami-achtig fenomeen maar met andere oorzaken. De rissaga (in het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. De laatste keer dat dit gebeurde was halverwege juli dit jaar toen de rissaga ook gemerkt werd op Mallorca.

Verwoesting

Ook al is het risico van een tsunami in het zuidwesten van Spanje laag, de gevolgen zouden enorm verwoestend kunnen zijn, aldus een onderzoek van de universiteit van Cantabria in Santander.

In Spanje bestaat er geen noodscenario om adequaat op een dergelijke catastrofe te reageren en, mede dankzij de enorme groei in het toerisme en de daarbij behorende bebouwingen langs de kust, de verwoestingen zouden enorm zijn met alle gevolgen van dien.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De kansen op een tsunami in Zuid Spanje in een documentaire[/su_note]

Een tsunami kan al worden veroorzaakt door een aardbeving van minstens 6 op de Schaal van Richter in de tectonische platen voor de Atlantische kust bij Cádiz en met name aan de Middellandse Zeekust. Ook de Balearen zouden in zo’n geval te maken krijgen met de gevolgen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

14
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Pedro

Een verzameling van allerlei mogelijke oorzaken . Niemand heeft de zekerheid op deze planeet aarde hoe en wat de gevolgen zijn na al die nare gebeurtenissen . Dat de kustlijnen kwetsbaar zijn is wel duidelijk en logisch. De bebouwing is er niet tegen bestendig . De natuurkrachten zijn nu eenmaal onvoorspelbaar en meedogenloos. Metingen kunnen wel wenselijk zijn en misschien mooi meegenomen voor preventieve doeleinden. Maar de snelheid van verwoestingen die aard en zeebevingen met zich mee brengen zijn intens en hoe moet je dit voorkomen om mens en dier veilig te kunnen stellen. Het hogerop zoeken zelfs daar zijn… Lees verder »

Pedro

Mooiste.

Cornelia

Hoe groot is de kans van een tsunami aan de costa blanca, net onder Benidorm bv? Hier is prachtig zandstrand, dus ligt dit laag naar verhouding?

Michel

Als er eentje komt u snel naar hogere grond begeven. Hou ook rekening met de uitrolafstand landinwaarts afhankelijk van de omgeving en de kracht van de tsunami.

Peggy

Heb vraagje wij verblijven in benijofar spangje hoe groot is de kans daar op aardbeving en tsunami daar

HERMAN

Benijofar ligt toch wel hoog een 8 meter dan zou het water al flink moeten stijgen, dat is volgens mij uitgesloten en dan zou het langs de segura moeten komen wat ook al niet relevant is, die kans is piepklein

Harry

Komt nu na elke tsunami, waar ook ter wereld, ditzelfde verhaal weer tevoorschijn?

Michel

Ik hoop dat ik dit nooit moet ervaren. Aard- of landverschuivingen zowel onder als boven de zeelijn veroorzaken ook een tsunami. Naargelang de snelheid en de hoeveelheid aarde die verplaatst wordt naar of in de zee zal bepalen hoe groot deze tsunami zal zijn. Deze kan zelfs tot enkele tientallen meters hoog gaan. Dat beloofd voor de kustlijn.
Wereldwijd wordt er nu reeds opvolging gedaan van de mogelijke kandidaat landverschuiving richting de zee en ik denk dat er zelfs ééntje is in de Middellandse Zee. (Italië of Griekenland ?)

Harm

Toch heb ik ook al eens gelezen dat nabij of tussen de Canarische Eilanden kans op een grote beving heel waarschijnlijk is . Er zijn zelf schrijvers die beweren dat men de golven tot in New York als zeer gevaarlijk moeten beschouwen

JACOB

Met weet nu reeds (door geologisch onderzoek) dat vroeg of laat een groot deel (het zou mogelijk om de 1/2 van het eiland kunnen gaan) van het Gran Canaria eiland zal wegschuiven in het Atlantische oceaan. Dit zou dus voor een ongezien tsunami zorgen richting zuid, midden en noord Amerika. Maar zoals elke geologisch fenomeen is het niet op 10.000 jaar te bepalen wanneer dit fenomeen zich zal voordoen.

Peter

Het betreft hier niet het eiland Gran Canaria, maar het eiland La Palma waar een deel kan afbreken. Men zegt dat de golven hiervan New York kunnen bereiken

Jopke

Ik heb dit eerder reeds vermeldt: in 2003 heb ik de kranten ook gelezen en toen sprak men van een kleine golf van ongeveer een halve meter(!) die enkele boten in de haven van Majorca een beetje tegen elkaar lieten slaan. Er was zeker geen sprake van “verwoesting” van boten. Sensatiezucht?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.