menu: rubrieken, zoeken & meer

Diverse Spaanse regio’s tijdens kerst-lockdowns alleen met document te bereiken

Diverse Spaanse regio’s tijdens kerst-lockdowns alleen met document te bereiken
Beeld: 123rf (aangepast)

Diverse Spaanse regio’s tijdens kerst-lockdowns alleen met document te bereiken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 23 december zijn in de meeste autonome regio’s in Spanje de speciale kerst-corona-maatregelen begonnen wat betekent dat men sommige regio’s alleen nog binnen kan komen als je naar familie (familiares) gaat of naar goede vrienden (allegados) om de feestdagen te vieren. Diverse regio’s eisen van de personen die de regio willen betreden een speciaal document. Een overzicht van alle regio’s in Spanje.

Reizen binnen Spanje wordt weer wat moeilijker , iets dat geldt voor de inwoners van het land maar uiteraard ook voor de bezoekers die naar Spanje komen. Zoals bekend hebben praktisch alle autonome regio’s al weken regionale lockdowns waardoor het in- en uitreizen van een regio niet meer zomaar mogelijk is. Als je op doorreis bent is er niets aan de hand maar een regio binnenkomen en daar blijven als je niet aan de uitzonderingen voldoet is in theorie niet meer mogelijk.

Sinds woensdag 23 december hebben de meeste regio’s hun speciale kerst-corona-maatregelen op actief gezet waarbij een van de belangrijkste de regionale lockdown is. Dat betekent dat het op veel plaatsen alleen nog is toegestaan om op bezoek te gaan bij familie of goede vrienden om de feestdagen te vieren. Alleen de Valencia regio is een uitzondering want daar mag niemand de regio in- of uitreizen, ook niet familieleden en/of goede vrienden.

Document

Voor diverse autonome regio’s is een speciaal document nodig om een regio binnen te kunnen komen. Dat geldt voor de Madrid regio, Catalonië, La Rioja, Aragón, Navarra en Baskenland. Naast dit ingevulde document wordt er ook gevraagd naar een identiteitsbewijs als er politiecontroles plaatsvinden. Wij weten niet zo goed hoe dit gaat wat betreft buitenlanders die zich bewegen binnen Spanje.

Twee termen uitgelegd: ‘familiares’ zijn familieleden en ‘allegados’ zijn goede vrienden die een sentimentele band hebben met iemand maar niet in de klassieke familierelatie. KLIK HIER voor meer uitleg over het woord ‘allegados’.

LEESTIP: Corona-kerst-maatregelen per regio in Spanje

Catalonië

Tussen 23 december en 6 januari mogen alleen familieleden en goede vrienden de autonome regio binnenkomen die zich daarna alleen binnen de comarca (dus niet de hele regio) mogen verplaatsen. Voor Catalonië is het document ‘autoresponsable de desplazamiento de entrada y salida’ nodig wat HIER te vinden is.

LEESTIP: Catalonië maakt nieuwe corona-maatregelen bekend voor de feestdagen

Madrid regio

De Madrid regio is tussen 23 december en 6 januari op slot en alle familieleden en goede vrienden mogen de regio in- of uitreizen. Ook hier is een document nodig dat ingevuld moet worden en wat aangeeft wat de reden is voor de reis. KLIK HIER voor het document.

Valencia regio

Zoals eerder vermeld is de Valencia regio de enige die het niet toestaat dat men de regio binnen mag komen (of mag verlaten) om familie of goede vrienden voor de kerst op te zoeken of te ontvangen. Dat betekent dus dat niemand de autonome regio tot 15 januari binnen mag komen behalve als je kunt aantonen dat je officieel in de regio woont door middel van een identiteitsbewijs en een document dat de vaste woonplaats binnen de regio aangeeft.

LEESTIP: Aanscherping corona-maatregelen in de Valencia regio

Murcia

De autonome regio Murcia heeft een in- en uitreis beperking op 24, 25 en 26 december en op 31 december en 1 januari. Op die data mogen alleen familieleden (dus NIET goede vrienden) bijeen komen en de regio binnenkomen. De Murcia-regio heeft geen speciaal document om dat aan te geven maar eenieder zal wel naar bewijzen gevraagd worden.

LEESTIP: Nieuwe corona-kerst-maatregelen Murcia regio

Andalusië

De regio Andalusië heeft tevens een in- en uitreisverbod tussen 23 december en 6 januari en alleen familieleden en goede vrienden mogen de autonome regio binnenkomen.

LEESTIP: Weinig nieuwe corona-maatregelen voor de feestdagen in Andalusië

Aragón

In de autonome regio Aragón geldt een speciale kerst-lockdown op de dagen 23 tot en met 26 december en van 30 december tot en met 2 januari. Op die data mogen alleen familileden en goede vrienden de autonome regio binnenkomen. Voor deze regio geldt dat men het speciale document ‘Modelo de declaración responsable’ moet invullen wat men moet laten zien bij de politiecontroles. KLIK HIER voor het document.

LEESTIP: Aragón verlengt regionale en provinciale lockdowns tot 12 januari

Navarra

Deze regio is tussen 23 en 26 december en 30 december en 2 januari op slot en alleen familieleden en goede vrienden mogen dan Navarra binnenkomen. KLIK HIER voor het speciale document.

La Rioja

In La Rioja geldt een kerst-lockdown tussen 23 en 26 december en 30 december en 2 januari en alleen familieleden en goede vrienden mogen de regio binnenkomen. KLIK HIER voor het document.

Baskenland

País Vasco is tussen 23 en 26 december en 30 december en 1 januari op slot en alleen goede vrienden en familieleden mogen dan het Baskenland binnenkomen. KLIK HIER voor het document.

Castilla-La Mancha

Tussen 23 december en 6 januari mogen familieleden en goede vrienden de regio binnenkomen. Er is geen document wat ingevuld hoeft te worden.

Castilië en León

Tussen 23 en 26 december en 30 december en 2 januari geldt dat alleen familieleden de regio mogen binnenkomen. Er is geen document wat ingevuld hoeft te worden.

Cantabrië

Tussen 23 december en 6 januari mogen familieleden en goede vrienden de regio binnenkomen. Er is geen document wat ingevuld hoeft te worden.

Asturië

Tussen 23 december en 6 januari mogen familieleden (tweede graad) en goede vrienden de regio binnenkomen. Er is geen document wat ingevuld hoeft te worden.

Galicië

Tussen 23 en 25 december mogen alleen familieleden de regio binnenkomen. Over de data 30 december tot 1 of 2 januari is nog niets bekend. Er is geen document wat ingevuld hoeft te worden.

Extremadura

Tussen 23 december en 6 januari mogen alleen familieleden de regio binnenkomen. Er is geen document wat ingevuld hoeft te worden.

Balearen eilanden

Er geldt geen regionale lockdown maar sinds 20 december moeten alle reizigers die naar de eilanden reizen het negatieve resultaat van een PCR-test laten zien.

LEESTIP: Spanjaarden moeten met een PCR-test naar de Balearen reizen

Canarische Eilanden

Alleen het eiland Tenerife is gesloten met een eiland-lockdown tot in ieder geval 1 januari. Voor de overige eilanden Gran canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Graciosa, El Hierro, La Palma en La Gomera geldt geen regionale kerst-lockdown maar reizigers moeten wel met een negatieve PCR-test naar de eilanden reizen.

LEESTIP: De corona-kerst en algemene maatregelen op de Canarische Eilanden