menu: rubrieken, zoeken & meer

50-plussers kunnen in sommige regio’s in Spanje al een boosterprik-afspraak maken

50-plussers kunnen in sommige regio’s in Spanje al een boosterprik-afspraak maken
Beeld: 123rf

50-plussers kunnen in sommige regio’s in Spanje al een boosterprik-afspraak maken

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals bekend is men goed op weg met de boosterprik-campagne in Spanje met meer dan 11,4 miljoen inwoners van 60 jaar en ouder die een boosterprik hebben gekregen. Terwijl men nu ook is begonnen met het vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar en ook al meer dan 450.000 kinderen zijn gevaccineerd, werd afgelopen week ook bekend dat personen in de leeftijdsgroepen 59-50 jaar en 49-40 jaar een boosterprik kunnen krijgen.

De vraag is echter, wanneer dan? Dat is afhankelijk van de autonome regio’s die de controle hebben over het vaccinatie proces . Zo is het in Catalonië al mogelijk als 50-plusser via een website een afspraak te maken en is men in Galicië al veel eerder begonnen met het zetten van de boosterprik in de groep 50-59-jarigen. 

In totaal gaat het in Spanje om 14,9 miljoen mensen in de leeftijdsgroep 40 tot en met 59 jaar. Daar moeten de 40-plussers die gevaccineerd zijn met AstraZeneca bij opgeteld worden. Terwijl men in diverse regio’s al is begonnen met het boosterprikken van 59-55-jarigen, zijn er ook regio’s waar de personen in de leeftijdsgroep 54-50-jarigen een afspraak kunnen maken. 

Om erachter te komen of dat al mogelijk is moet je kijken op de websites van de regionale gezondheidsinstellingen of via Twitter en Facebook waar de publicaties bekend worden gemaakt. Je kunt HIER (in het Spaans) lezen hoe de vakantie afspraken bekend worden gemaakt per autonome regio. Dat gebeurt meestal via SMS (Spaanse telefoon noodzakelijk) of dat kan via een website om zelf een afspraak te maken. Er zijn ook regio’s waar afspraken maken niet mogelijk is en je gewoon naar een vaccinatiepunt kunt gaan om aan te sluiten achteraan de rij wachtende mensen. 

Verwacht wordt dat met de groep 49-40-jarigen eind januari of begin februari gestart kan worden maar ook dat is afhankelijk van hoe snel het vaccinatie proces is bij de groep 59-50-jarigen en de afronding van de groep 60-plussers.

In Spanje zijn inmiddels 37,8 miljoen mensen volledig gevaccineerd, 89,7% van alle inwoners van 12 jaar en ouder. Er zijn inmiddels ook meer dan 11,4 miljoen boosterprikken (dosis de recuerdo) geplaatst bij de 60-plussers, zorgpersoneel en andere groepen personen. Zo is 84,2% van alle 70-plussers voorzien van een boosterprik en is dat percentage 74,3% bij alle 60-plussers waaronder 61,1% in de groep 60-69 jaar terwijl 54,5% van de gevaccineerden met het Janssen-vaccin ook een extra prik heeft gekregen. Bijna 450.000 kinderen van 5 tot en met 11 jaar hebben een eerste corona-prik gekregen, dat is 13,4% van de 3,3 miljoen kinderen in Spanje in die leeftijdsgroep.