Search
menu
Search

De Onechte Karetschildpad nestelt steeds meer op Spaanse stranden

De Onechte Karetschildpad nestelt steeds meer op Spaanse stranden
Beeld: Canva

De Onechte Karetschildpad nestelt steeds meer op Spaanse stranden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Door de opwarming van het klimaat, neemt men op de Mediterrane stranden steeds meer nesten van de Tortuga Boba, de Onechte Karetschildpad, waar. Hij vindt in Spanje de omstandigheden die lijken op zijn gebruikelijke thuis verder ten Oosten van de Middellandse zee, waar hij tot nu toe zijn eieren achter liet. Elke zomer vindt men een zevental nesten langs de Spaanse kust.

Het eerste nest werd in Spanje gevonden in 2001 in Vera (Almería). Sindsdien gaat het aantal nesten in stijgende lijn, gezien men ook een significante opwarming van het zeewater ziet. Een groot deel gaat waarschijnlijk ook ongezien voorbij. De onechte Karetschildpad legt namelijk haar eieren ’s nachts in het donker.

Voordien vond men deze schildpadsoort bijna exclusief op de stranden van Griekenland tot Egypte waar de zee een stuk warmer is. In Spanje kwamen de jonge exemplaren enkel langs op zoek naar voedsel, bijvoorbeeld kwallen, maar nooit om eieren te leggen. 

Behalve het goede nieuws voor de Spaanse biodiversiteit is er ook minder goed nieuws. In de Oostelijke delen van de Middellandse zee wordt de zee nu zelfs te warm voor de onechte Karetschildpad. Het geslacht van de soort is namelijk niet genetisch, maar wordt bepaald door de temperatuur van het water. Wanneer dat te warm is, worden enkel vrouwelijke exemplaren geboren.

La Junta de Andalucía heeft een programma op poten gezet om de schildpad te helpen. Zij liet eieren overbrengen vanuit het eiland Kaapverdië, om die op het strand van Almería te laten uitkomen. Men roept de burgers op het strand te respecteren en geen afval achter te laten om soorten als de onechte Karetschildpad niet te storen. 

Ook de industriële visvangst wordt op de vingers getikt. Die industrie doodt jaarlijks duizenden vissen en schildpadden als bijvangst in haar netten, een probleem dat enorme schade aanricht in alle maritieme gebieden. Wie meer wil weten over dat probleem vind hier de trailer van de Netflix documentaire Seaspiracy.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?