Een op de vier vogelsoorten in Spanje bedreigd

Een op de vier vogelsoorten in Spanje bedreigd
Beeld: SEO/Birdlife

Een op de vier vogelsoorten in Spanje bedreigd

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De ornithologische vereniging in Spanje SEO/BirdLife waarschuwt dat het niet goed gaat met de vogelpopulaties in Spanje. Van de 22 vogelsoorten die ernstig met uitsterven bedreigd zijn, bestaat er slechts voor 7 soorten een beschermingsstrategie.

Het gaat niet goed met de vogels in Spanje. Dat staat in de nieuwe editie van het libro rojo, het rode boekje, dat de staat van de vogels evalueert en voor het laatst 14 jaar geleden verscheen. 25 procent van de 359 bestudeerde soorten is met uitsterven bedreigd. Voor een deel daarvan is de toestand zelfs kritiek. 

De aguja colinegra bijvoorbeeld, Grutto in het Nederlands, een vogel uit de familie strandlopers en snippen. Van de Grutto zijn nog slechts minder dan 50 vruchtbare exemplaren over. 

In 2007 bevond 40% van de onderzochte soorten zich in uitstervingsgevaar, nu gaat het al om 56%. Voor de eerste keer verschijnt de klimaatsverandering als een van de aangegeven oorzaken van die stijging. Zij veroorzaakt verplichte migraties voor de vogels, veranderende gewoontes en stijgende sterftecijfers. Voornamelijk aan het einde van de lente of het begin van de zomer. Daar komen ook nog eens negatieve factoren als vervuiling, intensieve veeteelt, visvangst en de druk van de jacht bij.

Het alarmerende feit uit het verslag is dat zelfs van de 22 soorten die als bedreigde diersoort zijn beschreven door de Spaanse staat er slechts voor 7 soorten een beschermingsstrategie is uitgewerkt. In die lijst staan onder meer de quebrantahuesos (lammergier), de Spaanse keizerarend of de knobbelmeerkoet.

Voor sommige soorten is er een lichte verbetering sinds de vorige editie van het rode boekje, bijvoorbeeld voor de lammergier, maar geen van de toen bedreigde soorten is uit de lijst van bedreigde soorten geweerd. De ornithologische vereniging roept de autonome regio’s op om hun huiswerk te doen en werk te maken van de bescherming, zo niet dreigt het Iberische schiereiland heel wat vogelsoorten voor altijd te verliezen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.