Search
menu
Search

Een op de vier vogelsoorten in Spanje bedreigd

Een op de vier vogelsoorten in Spanje bedreigd
Beeld: SEO/Birdlife

Een op de vier vogelsoorten in Spanje bedreigd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De ornithologische vereniging in Spanje SEO/BirdLife waarschuwt dat het niet goed gaat met de vogelpopulaties in Spanje. Van de 22 vogelsoorten die ernstig met uitsterven bedreigd zijn, bestaat er slechts voor 7 soorten een beschermingsstrategie.

Het gaat niet goed met de vogels in Spanje. Dat staat in de nieuwe editie van het libro rojo, het rode boekje, dat de staat van de vogels evalueert en voor het laatst 14 jaar geleden verscheen. 25 procent van de 359 bestudeerde soorten is met uitsterven bedreigd. Voor een deel daarvan is de toestand zelfs kritiek. 

De aguja colinegra bijvoorbeeld, Grutto in het Nederlands, een vogel uit de familie strandlopers en snippen. Van de Grutto zijn nog slechts minder dan 50 vruchtbare exemplaren over. 

In 2007 bevond 40% van de onderzochte soorten zich in uitstervingsgevaar, nu gaat het al om 56%. Voor de eerste keer verschijnt de klimaatsverandering als een van de aangegeven oorzaken van die stijging. Zij veroorzaakt verplichte migraties voor de vogels, veranderende gewoontes en stijgende sterftecijfers. Voornamelijk aan het einde van de lente of het begin van de zomer. Daar komen ook nog eens negatieve factoren als vervuiling, intensieve veeteelt, visvangst en de druk van de jacht bij.

Het alarmerende feit uit het verslag is dat zelfs van de 22 soorten die als bedreigde diersoort zijn beschreven door de Spaanse staat er slechts voor 7 soorten een beschermingsstrategie is uitgewerkt. In die lijst staan onder meer de quebrantahuesos (lammergier), de Spaanse keizerarend of de knobbelmeerkoet.

Voor sommige soorten is er een lichte verbetering sinds de vorige editie van het rode boekje, bijvoorbeeld voor de lammergier, maar geen van de toen bedreigde soorten is uit de lijst van bedreigde soorten geweerd. De ornithologische vereniging roept de autonome regio’s op om hun huiswerk te doen en werk te maken van de bescherming, zo niet dreigt het Iberische schiereiland heel wat vogelsoorten voor altijd te verliezen.

Ga naar de inhoud