skip to Main Content
Voor de zomer wil de Spaanse regering alle identiteiten van vliegtuigpassagiers controleren

Voor de zomer wil de Spaanse regering alle identiteiten van vliegtuigpassagiers controleren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als het aan de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken ligt wil de Spaanse regering nog voor het begin van de zomer het zogenaamde PNR systeem in werking laten treden. Het gaat om een Europees detectiesysteem van namen en identiteiten waarbij deze gecontroleerd worden met een database van 250 miljoen identiteiten. Op deze manier kan men beter controleren wie Spanje binnenkomt of verlaat met het oog op terrorismebestrijding.

In 2006 werd reeds binnen de EU landen het PNR wat staat voor Passenger Name Record systeem bedacht. In dat PNR systeem worden alle gegevens die de vliegtuigpassagiers zelf aan de vliegmaatschappijen overhandigen wanneer men een ticket boekt verzameld en opgeslagen in een enorme database waarin ruimte is voor meer dan 250 miljoen profielen. Het gaat dan om gegevens zoals naam, geboortedatum, telefoonnummer, adres, woonplaats, paspoortnummer, betaalmethode, route etc.

PNR heeft in het Spaans de naam Registro de Nombre de Pasajeros gekregen maar de afkorting naar de Engelse naam wordt ook gebruikt. Met dit systeem kunnen gegevens gecontroleerd worden met dat van de database wat bestaat uit meer dan 250 miljoen vliegtuigpassagiers. De politie kan het PNR systeem dan gebruiken in de strijd tegen het terrorisme, aldus Binnenlandse Zaken minister Juan Ignacio Zoido in een tv-interview.

Spanje maakt voornamelijk gebruik van het PNR systeem om gegevens te controleren met dat wat het Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado (CITCO) bestaande uit meer dan 250 agenten in hun database heeft zitten. De informatie over de vliegtuigpassagiers blijft gedurende vijf jaar in de database zitten waarna het automatisch gewist wordt. Ten alle tijde zijn de persoonsgegevens beschermd door het Agencia de Protección de Datos ofwel de persoonsgegevens bescherming.

Foto: Menorca.info

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken