skip to Main Content
Aantal Nederlanders en Belgen bij de Spaanse Sociale Zekerheid
123rf

Aantal Nederlanders en Belgen bij de Spaanse Sociale Zekerheid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse Sociale Zekerheid (Seguridad Social) heeft op haar website de resultaten van het aantal buitenlanders die ingeschreven staan als zijnde werkende in Spanje geplaatst. Daaronder ook de Nederlanders en Belgen die een baan hebben en bijdragen aan de Seguridad Social in Spanje in de maand december 2018.

Sinds 1 januari van dit jaar wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 44.458 Nederlanders en 30.068 Belgen in Spanje.

In ons eerder geplaatste artikel is gebleken dat van deze totalen er 11.968 Nederlanders en 9.010 Belgen zijn die 65 jaar of ouder zijn. Dat zou dus in theorie inhouden dat een deel van de ingeschreven Nederlanders en Belgen of een baan hebben, zelfstandige ondernemer zijn of gepensioneerd zijn en ingeschreven staan in Spanje.

Een ander deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft arbeiders, zelfstandigen en werklozen bijhoudt.

December 2018

Volgens de actuele gegevens over de maand december (download PDF) stonden er op het einde van 2018 in totaal 15.071 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Het aantal Belgen dat ingeschreven stond in december is 9.728 personen. Vergeleken met ons eerder geplaatste artikel in oktober 2018 is dat 975 Nederlanders en 240 Belgen minder.

Vergeleken met andere EU-landen is het aantal Nederlanders en Belgen niet veel aangezien er 338.337 Roemenen, 111.354 Italianen, 65.334 Britten, 58.814 Bulgaren en 52.404 Portugezen ingeschreven staan. In totaal is 2018 afgesloten met 1.992.849 buitenlandse bijdragers bij de Spaanse Sociale Zekerheid, 154.948 meer dan in december 2017.

Nederlanders

Van het totaal aantal (15.071) Nederlanders staan 9.166 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 5.724 Nederlanders op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 89 personen op de lijst, “regimen mar” (zeevaart en visserij) 37 personen en als “regimen agrario” (landbouw) 55 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (9.728) Belgen staan 5.875 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 3.741 Belgen op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen mar” (zeevaart en visserij) 36 personen op de lijst, als “regimen agrario” (landbouw) 41 personen  en als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 35 Belgen op de lijst.

Regio’s

Als gekeken wordt naar de deelstaten waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 4.546 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 2.913, Andalusië met 2.526, Comunidad de Madrid met 1.638, Canarische Eilanden met 1.448, de Balearen met 989 en dan Murcia met 195 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.404 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.066, Andalusië met 1.655, Canarische Eilanden met 1.330, Comunidad de Madrid met 1.048, Balearen met 493 en Murcia met 148 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Ach Loek, sukkel, reacties van mij en anderen die al jaren in Spanje wonen vind u dus ondermaats omdat wij niet pochen met onze opleiding. Ga toch fietsen man en pas op dat je hoedje niet afwaait.

    1. Je leest of interpreteert mijn reactie niet goed Moreno. Het heeft m.i. geen enkele toegevoegde waarde om het niveau van je opleiding te noemen. Het is alsof de reageerder daarmee iets wil zeggen over het niveau van de reacties hier. Maar dat is mijn mening zonder dat ik iemand beledig, mijn reactie is hooguit wat stekelig. Het niveau van jouw reactie zegt mij al genoeg dus hoef je niet te pochen met je opleiding. Saludos!

  2. Dank Remco, ook dit is samen met het vorige stuk, weer een heel mooi stuk werk! Het is de eerste keer in de ruim twintig jaar dat ik in Andalucia woon en werk als academicus, dat ik reageer op een artikel. Niet omdat dit artikel beter is, maar omdat ik het internet geen fijne plek vind voor meningen. Toch wil ik nu even laten weten hoe mijn man en ik het vele werk van de redactie waarderen. Jullie maken een mooie selectie van het nieuws. Ga zo door.
    Beantwoorden

    1. Ik sluit me graag aan bij de gemaakte opmerkingen al moet je durven toegeven dat er (weliswaar zeer weinige) interessante reacties zijn.

    2. Dat je als ‘academicus’ hier woont en werkt heeft absoluut een toegevoegde waarde voor wat betreft je reactie. Chapeau!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by