Aantal Nederlanders en Belgen bij de Spaanse Sociale Zekerheid

Aantal Nederlanders en Belgen bij de Spaanse Sociale Zekerheid
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse Sociale Zekerheid (Seguridad Social) heeft op haar website de resultaten van het aantal buitenlanders die ingeschreven staan als zijnde werkende in Spanje geplaatst. Daaronder ook de Nederlanders en Belgen die een baan hebben en bijdragen aan de Seguridad Social in Spanje in de maand december 2018.

Sinds 1 januari van dit jaar wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 44.458 Nederlanders en 30.068 Belgen in Spanje.

In ons eerder geplaatste artikel is gebleken dat van deze totalen er 11.968 Nederlanders en 9.010 Belgen zijn die 65 jaar of ouder zijn. Dat zou dus in theorie inhouden dat een deel van de ingeschreven Nederlanders en Belgen of een baan hebben, zelfstandige ondernemer zijn of gepensioneerd zijn en ingeschreven staan in Spanje.

Een ander deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft arbeiders, zelfstandigen en werklozen bijhoudt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Aantal Nederlandse en Belgische 65-plussers in Spanje[/su_note]

December 2018

Volgens de actuele gegevens over de maand december (download PDF) stonden er op het einde van 2018 in totaal 15.071 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Het aantal Belgen dat ingeschreven stond in december is 9.728 personen. Vergeleken met ons eerder geplaatste artikel in oktober 2018 is dat 975 Nederlanders en 240 Belgen minder.

Vergeleken met andere EU-landen is het aantal Nederlanders en Belgen niet veel aangezien er 338.337 Roemenen, 111.354 Italianen, 65.334 Britten, 58.814 Bulgaren en 52.404 Portugezen ingeschreven staan. In totaal is 2018 afgesloten met 1.992.849 buitenlandse bijdragers bij de Spaanse Sociale Zekerheid, 154.948 meer dan in december 2017.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Overzicht van aantal Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen[/su_note]

Nederlanders

Van het totaal aantal (15.071) Nederlanders staan 9.166 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 5.724 Nederlanders op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 89 personen op de lijst, “regimen mar” (zeevaart en visserij) 37 personen en als “regimen agrario” (landbouw) 55 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (9.728) Belgen staan 5.875 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 3.741 Belgen op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen mar” (zeevaart en visserij) 36 personen op de lijst, als “regimen agrario” (landbouw) 41 personen  en als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 35 Belgen op de lijst.

Regio’s

Als gekeken wordt naar de deelstaten waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 4.546 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 2.913, Andalusië met 2.526, Comunidad de Madrid met 1.638, Canarische Eilanden met 1.448, de Balearen met 989 en dan Murcia met 195 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.404 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.066, Andalusië met 1.655, Canarische Eilanden met 1.330, Comunidad de Madrid met 1.048, Balearen met 493 en Murcia met 148 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ach Loek, sukkel, reacties van mij en anderen die al jaren in Spanje wonen vind u dus ondermaats omdat wij niet pochen met onze opleiding. Ga toch fietsen man en pas op dat je hoedje niet afwaait.

Je leest of interpreteert mijn reactie niet goed Moreno. Het heeft m.i. geen enkele toegevoegde waarde om het niveau van je opleiding te noemen. Het is alsof de reageerder daarmee iets wil zeggen over het niveau van de reacties hier. Maar dat is mijn mening zonder dat ik iemand beledig, mijn reactie is hooguit wat stekelig. Het niveau van jouw reactie zegt mij al genoeg dus hoef je niet te pochen met je opleiding. Saludos!

Wij lezen de informatie met plezier uitstekend Remco ga zo door.

Dank Remco, ook dit is samen met het vorige stuk, weer een heel mooi stuk werk! Het is de eerste keer in de ruim twintig jaar dat ik in Andalucia woon en werk als academicus, dat ik reageer op een artikel. Niet omdat dit artikel beter is, maar omdat ik het internet geen fijne plek vind voor meningen. Toch wil ik nu even laten weten hoe mijn man en ik het vele werk van de redactie waarderen. Jullie maken een mooie selectie van het nieuws. Ga zo door.
Beantwoorden

Ik sluit me graag aan bij de gemaakte opmerkingen al moet je durven toegeven dat er (weliswaar zeer weinige) interessante reacties zijn.

Zoals deze!

Dat je als ‘academicus’ hier woont en werkt heeft absoluut een toegevoegde waarde voor wat betreft je reactie. Chapeau!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.