Aantal Nederlanders en Belgen bij de Spaanse Sociale Zekerheid

Aantal Nederlanders en Belgen bij de Spaanse Sociale Zekerheid
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse Sociale Zekerheid (Seguridad Social) heeft op haar website de resultaten van het aantal buitenlanders die ingeschreven staan als zijnde werkende in Spanje geplaatst. Daaronder ook de Nederlanders en Belgen die een baan hebben en bijdragen aan de Seguridad Social in Spanje in de maand december 2018.

Sinds 1 januari van dit jaar wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 44.458 Nederlanders en 30.068 Belgen in Spanje.

In ons eerder geplaatste artikel is gebleken dat van deze totalen er 11.968 Nederlanders en 9.010 Belgen zijn die 65 jaar of ouder zijn. Dat zou dus in theorie inhouden dat een deel van de ingeschreven Nederlanders en Belgen of een baan hebben, zelfstandige ondernemer zijn of gepensioneerd zijn en ingeschreven staan in Spanje.

Een ander deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft arbeiders, zelfstandigen en werklozen bijhoudt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Aantal Nederlandse en Belgische 65-plussers in Spanje[/su_note]

December 2018

Volgens de actuele gegevens over de maand december (download PDF) stonden er op het einde van 2018 in totaal 15.071 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Het aantal Belgen dat ingeschreven stond in december is 9.728 personen. Vergeleken met ons eerder geplaatste artikel in oktober 2018 is dat 975 Nederlanders en 240 Belgen minder.

Vergeleken met andere EU-landen is het aantal Nederlanders en Belgen niet veel aangezien er 338.337 Roemenen, 111.354 Italianen, 65.334 Britten, 58.814 Bulgaren en 52.404 Portugezen ingeschreven staan. In totaal is 2018 afgesloten met 1.992.849 buitenlandse bijdragers bij de Spaanse Sociale Zekerheid, 154.948 meer dan in december 2017.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Overzicht van aantal Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen[/su_note]

Nederlanders

Van het totaal aantal (15.071) Nederlanders staan 9.166 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 5.724 Nederlanders op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 89 personen op de lijst, “regimen mar” (zeevaart en visserij) 37 personen en als “regimen agrario” (landbouw) 55 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (9.728) Belgen staan 5.875 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 3.741 Belgen op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen mar” (zeevaart en visserij) 36 personen op de lijst, als “regimen agrario” (landbouw) 41 personen  en als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 35 Belgen op de lijst.

Regio’s

Als gekeken wordt naar de deelstaten waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 4.546 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 2.913, Andalusië met 2.526, Comunidad de Madrid met 1.638, Canarische Eilanden met 1.448, de Balearen met 989 en dan Murcia met 195 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.404 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.066, Andalusië met 1.655, Canarische Eilanden met 1.330, Comunidad de Madrid met 1.048, Balearen met 493 en Murcia met 148 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.