skip to Main Content
Guardia Civil (en wij) waarschuwt over fake news over Julen in Málaga
Archieffoto

Guardia Civil (en wij) waarschuwt over fake news over Julen in Málaga

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Ongetwijfeld dat er lezers in Spanje zijn die een zogenaamde “bulo” hebben ontvangen wat omschreven kan worden als “fake news” over de omstandigheden van de verdwijning van de in de waterput gevallen Julen en het lot van de tweejarige jongen in Totalán. De Guardia Civil zegt op Twitter dat hetgeen men via email, Facebook en WhatsApp schrijft absoluut niet waar is.

De Guardia Civil benadrukt dat het om een “bulo” gaat of Fake News en zegt dat de personen die dit verspreid hebben zichzelf overwonnen hebben met een onwaarschijnlijke, pijnlijke en lasterlijke tekst omtrent het lot van Julen en de beschuldiging van de ouders. Julen’s ouders en een woordvoerder van de familie (Juan José Cortes waarvan de dochter werd vermoord) hebben eerder al gewaarschuwd voor deze Fake News berichten.

In het bericht, dat de redactie ook mocht ontvangen via ons e-mailadres, staat onder andere dat de jongen in de illegaal aangelegde put is gevallen. Volgens het bericht wist de vader toen hij grond of puin in de put gooide niet dat de jongen zich daarin bevond. Julen zou eventueel overleden zijn door het gewicht van het puin.

In het Fake News bericht staat verder dat de vader en een oom de put voor een “illegale activiteit” wilden gebruiken. Dat kan zijn om drugs op te slaan, puin en afval in te gooien om geen container en vrachtwagen te hoeven huren of om er afval en puin in te gooien en daarna met regenwater te vullen zodat ze een illegale waterput zouden hebben.

Nadat Julen was verdwenen gingen de ouders en oom op zoek maar enkele wandelaars melden hen dat ze schreeuwen hoorden uit de put. Op dat moment zouden de ouders en oom volgens het Fake News bericht een verhaal bedacht hebben dat Julen in de put was gevallen waarna ze 112 belden.

Volgens het “bulo” bericht zijn de agenten van de Guardia Civil erachter gekomen dat de verhalen van de oom en de vader niet helemaal met elkaar overeenkomen. Omdat dit het geval is heeft de familie besloten niet meer met de pers te praten. De vader is en blijft echter volhouden dat Julen zich in de waterput bevindt, iets dat volgens het Fake News bericht ook klopt maar hij zou allang weten dat Julen niet meer leeft.

SpanjeVandaag benadrukt dat het hier om een Fake News of “bulo” bericht gaat en de Guardia Civil vraagt aan iedereen om het bericht niet verder te delen via de sociale media of e-mails. De redactie van SpanjeVandaag heeft besloten om de lezers in Spanje te waarschuwen dat ze niet moeten geloven in wat er in het “bulo” bericht staat  Zoals de Guardia Civil schrijft #NoCreas#NoDifundas#NoRT en #TontosDelBulo.

Hieronder het “bulo” of Fake News bericht in het Spaans. Dit is dus NIET WAAR!

SIN CONFIRMAR: EL DRAMA DE TOTALÁN (Málaga). Me ha llegado esto. Podría ser noticia falsa. Pero es que tengo información por otro sitio, que coincide y con más datos oficiales… Decía que había algo raro..hace unos días.. Los otros datos no los puedo publicar. Lo que vais a leer a continuación ha sido prohibido publicar por la G.C. a los periodistas y a la TV para su difusión: En diciembre un pocero es contratado por el primo del padre de Julen, realiza un pozo sin permiso y no dan con agua, no sirve, lo sella con una piedra de seguridad a 5 m pero no fotografía como lo deja (Error).
El Domingo, el primo del Padre de Julen le llama  y le dice: “oye, que inauguro la obra, tráete a la parienta y que nos haga una paella mientras me ayudas a preparar en el agujero una cosa ilegal. Que ya que me he gastado el dinero en la perforacion vamos a darle un uso alternativo”.Los hombres quitan la piedra que sella el agujero y rebajan el borde.

Posibles opciones ilegales de lo que estaban haciendo en el agujero (tres distintas, elije tu favorita, sólo una):

Guardería para almacenar droga al lado de la futura casa. Como es muy hondo, hay que rellenarlo hasta la mitad con escombros.

Usarlo simplemente para tirar escombros de la obra y así no tienen que pagar un camión para que se los lleven.

Tirar sedimentos al fondo y con el agua de la lluvia ya tenemos un pozo ilegal.

El niño está con la madre haciendo la paella y jugando con la prima de su edad.. ; en un momento, la madre le dice a Julen: “ve a avisar a papá para que venga” (la niña se queda con las madres).

Julen va hacia el agujero a buscar a su padre pero los hombres se han alejado unos metros a recoger más escombros con carretillas. Julen se cae al agujero al cotillearlo, es un niño.

Julen cae, se quede encajonado a 70 metros.

Los hombres vuelven y siguen tirando escombros (4 o 5 carretillas que equivalen a los metros del tapón) sin saber que se ha caído el niño.

Julen muere por la caída sobre él de los escombros, se forma un tapón con material distinto al del túnel, según cuentan los topógrafos (escombros/hormigón/barro).

La madre al ver que no vienen a comer, se acerca al agujero caminando y al llegar ve a los hombres trabajar y pregunta dónde está Julen.

Gritos. Se ponen a buscarlo por el campo; como no lo encuentran, la madre llama al trabajo y dice que no va a ir a trabajar porque está mala (iba a ir tras la Paella).

Se dan cuenta de que tiene que estar en el agujero si o si.

Los hombres intentan sacarlo o ver algo sin éxito (manos heridas y más arena que cae).

Pierden los papeles, gritos entre ellos.

Unos senderistas escuchan el cirio y se acercan.

Se descubre el percal, los senderistas y el padre llaman al 112.

Antes de que llegue la Guardia Civil, el Padre y el Primo se inventan que solo se ha caído y así ellos no serán culpables de un homicidio involuntario y además cobrarán una indemnización del pozo ilegal (que según ellos no estará sellado).

Al inventarse la versión a toda prisa, el primo y el padre no coinciden al 100% y la policía sospecha.

Les extraña que no llamarán antes y lo hicieran solo cuando lo hacen los senderistas.

Cómo no coinciden y hay incongruencias en las versiones, la familia deja de hablar en público para no liarla más.

Llega el Pocero y dice: “Ojo, que esto no está como lo terminé yo”.

El padre a pesar de estar mintiendo se muestra seguro y sólido con su versión. ¿Porqué? Porque el niño está en el pozo y es a lo que se aferra. Por lo tanto él sabe que va a aparecer.

En caso de no estar el niño ahí jamás se hubiese mostrado tan incisivo con su versión.

Lo que se pretende simulando una caída accidental al pozo es justificar una muerte por contusión y cobrar una indemnización por no sellar el agujero (El pocero no tiene pruebas de que lo selló, es su palabra contra la suya).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 22 reacties
 1. Waarom dit forum!? De meeste berichten gaan absoluut niet over dit onderwerp. Men probeert elkaar onderuit te schoffelen met de meest stupiede opmerkingen.
  Bijna iedereen heeft het niet over het onderwerp maar over elkaar. Redactie, stop toch eens met deze flauwekul. Als een antwoord er niet toe doet plaats het dan niet.

 2. Wie zou het meeste leed hebben veroorzaakt: de schrijver van dit fake news of de media die het in geuren en kleuren hebben verspreid ? Een korte vermelding had kunnen volstaan. Maar nee. liefst integraal en zelfs in het Spaans op een Nederlandstalige site ! En de kudde vindt dit prachtig !!! Man, man, …

 3. Spel- en taalfouten zijn soms het gevolg van onkunde maar meestal van slordigheid. Kritisch nalezen (zelf of iemand anders) kan veel ergernis voorkomen voor de lezers maar vooral ook voor de schrijver.

  1. Waarom deze kritiek? Ik neem aan dat je op zoek bent naar informatie. Deze wordt kosteloos aan u verstrekt door mensen die proberen een betrouwbaar beeld te creëren, zonder direct eigenbelang.
   Eigenlijk zou ik hier niet eens op moeten reageren, aangezien het totaal niets positiefs toevoegd aan de situatie. Maar dat is een reactie op uw bijdragen aan dlit dit toch al moeilijke verslag.

 4. @Ikke volledig met je eens.Begrijp het ook niet dat er toch altijd zo een sukkel komt lullen over schrijf fouten.Als het hem stoort dat hij het dan niet leest.Het feit dat hij het wel leest en het hem stoort bewijs hoe dom hij is.Remco bedankt voor elke dag je nieuwsbrief en als er een foutje in staat maakt het nog menselijker.

  1. Ppl like to look at the color of the letters instead of looking at tge arrangement if them, thus missing the message

 5. man man man de warm water uitvinders is er ook weer bij begint met een grote W het perfecte nederlands als je deze tekst niet kan lezen ga dan terug naar school REMCO doe zo voort ik lees en snap alles al schrijf je het achterste voren : )

  1. Oké, vanaf nu mogen alle kranten, tijdschriften, enz ook beginnen schrijven in kindertaal zoals jullie doen . Dat maakt het toch menselijker hé ?
   Jullie beseffen niet wie de échte sukkels en lullen zijn hé ? En ik zou terug naar school moeten . . . om jullie prietpraat te leren begrijpen ? Hoe zielig en oerdom die reacties .

   1. WILLY bij gratis nieuws heb je NIETS te zeuren het is gratis doe er mee wat je wilt en als je het er niet mee eens bent lees je het niet. Maar gaat anderen niet lastig vallen met gezeur over iets wat gratis en voor niets is ga dan maar lezen bij een betaalde nieuwsbron in de hoop voor jou dat deze wel foutloos schrijft.

 6. Goed dat jullie de mensen alert maken dat deze walgelijke FAKE beschuldigingen de ronde gaat. De enige waarheid die voor mij als buitenstaander telt. Is het feit dat de kans bestaat (ook al is deze klein geworden) dat een knulletje diep onder de grond voor zijn leven vecht, en er een team ongelovelijk dappere kerels hun leven aan het wagen zijn om deze kleine kans te bieden aan het kind en zijn ouders.

  1. Marcel, ik ben het helemaal met je eens en ook ik hoop
   (waarschijnlijk tegen beter weten in) dat Julen het heeft overleefd als ze hem vinden.

 7. Het lijkt me inderdaad duidelijk dat dit ‘fake news ‘is, maar ik blijf dan wel zitten met de vraag die ik me nu al dagen stel: hoe kan het dat Julen ónder die verstopping te vinden is ?

  1. Dat vraag ik me ook af, men zegt dat Julen door zijn val het puin mee gesleept heeft, maar met een grote zuigarm/puingrijper moet datzelfde puin dan toch weggezogen/ omhoog getakeld kunnen worden…Dat is iets wat ik niet begrijp. Het is een nachtmerrie voor elke ouder.

 8. Hoe is ‘t mogelijk om het zo slecht (in ‘t Nederlands) uit te leggen ?
  Het begint al bij het begin : “degene die het verspreid hebben zichzelf overwonnen hebben” . . . moet wellicht zijn : “degene die het verspreid heeft zichzelf overtroffen heeft” of “degenen die het verspreid hebben zichzelf overtroffen hebben” .
  En, hoe doe je dat, “jezelf overwinnen” ?
  Zoek maar verder zelf naar alle andere taalfouten en/of onduidelijkheden !

 9. Goed dat jullie de mensen alert maken dat deze walgelijke FAKE beschuldigingen. De enige waarheid die voor mij als buitenstaander telt is het feit dat de kans bestaat (ook al is deze klein geworden) dat een knulletje diep onder de grond voor zijn leven vecht, en er een team ongelovelijk dappere kerels hun leven aan het wagen zijn om deze kleine kans te geven.

 10. Misselijk makend, laat die familie met rust, wat hier gebeurd is wens je niemand toe, ik leef elk uur met hun mee en wens ze heel veel steun en sterkte toe voor het geen wat komen gaat.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken