Het effect van Uber en Cabify op de normale taxi’s valt mee in Spanje

Het effect van Uber en Cabify op de normale taxi’s valt mee in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De taxichauffeurs in Barcelona en Madrid zijn al sinds respectievelijk vrijdag en maandag aan het staken omdat men een einde wil of betere regels wil omtrent de VTC-licenties waar chauffeurs van bedrijven als Uber en Cabify mee rijden. Volgens de taxisector verliezen zij geld en klanten maar volgens de cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) valt dat wel mee.

De taxichauffeurs zijn op dit moment opnieuw aan het staken waarbij in met name Madrid en Barcelona wegen zijn afgesloten, er VTC-chauffeurs worden aangevallen, er spanningen zijn op straat, de politie hardhandig moet ingrijpen en men containers in brand zet.

Al deze acties zijn niet echt goed voor het imago van de taxisector want wie wil er in een taxi stappen waarvan de chauffeur wellicht containers in brand zet of met de politie op de vuist gaat en collega’s van Uber en Cabify naar het ziekenhuis slaat of de auto’s van deze VTC-rijders vernielt.

Men is het niet eens met de VTC-licenties wat gelijk staat aan autoverhuur met chauffeur. Bedrijven als Uber en Cabify maken daar gebruik van en inmiddels rijden er in beide steden al duizenden chauffeurs rond die op deze manier hun geld verdienen, hun belastingen betalen en hun familie onderhouden, aldus de VTC-sector.

Oplossingen

Er wordt naar oplossingen gezocht in Madrid en Barcelona waarbij de Generalitat de Catalunya in eerste instantie de eis had dat VTC-rijders 15 minuten moeten wachten voordat ze een klant mogen ophalen. Daar was de taxisector het niet mee eens en dus ging men verder met staken en druk uitoefenen op de politici die uiteindelijk overstag zijn gegaan en de 15 minuten verhoogd hebben naar 60 minuten. Daarnaast mogen de Uner en Cabify rijders geen gebruik maken van geolocalisatie, iets wat essentieel is voor de smartphone app bedrijven.

Weg uit Barcelona en Madrid

Voor Uber en Cabify is dat de druppel die de emmer doet overlopen en Uber heeft al aangekondigd Madrid en Barcelona te verlaten als men doorgaat met de in hun ogen absurde regel van 60 minuten. Cabify wil nog wat water bij de wijn doen en komt met een nieuwe app genaamd Easy waarbij klanten zoals VTC-rijders alsook normale taxi’s kunnen bestellen, alles via een smartphone app. Of dat echter genoeg is om de ruzie tussen beide vervoerssectoren bij te leggen is de vraag.

Verliezen?

Maar klopt de redenering van de taxisector dat zij klanten verliezen door Uber en Cabify eigenlijk wel? Volgens de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistieken klopt dat niet en is het aantal taxilicenties de laatste jaren gelijk gebleven en zijn de inkomsten ook niet achteruit gegaan.

De afgelopen tien jaar heeft men een daling van 484 taxi licenties geregistreerd, van de 70.276 in 2007 naar 69.792 in 2018. Het aantal licenties voor taxirijders is ook niet gestegen maar dat komt omdat de autonome deelstaten maxima aanhouden en het aantal maximale licenties verstrekt zijn. Deels komt dat echter ook door de taxichauffeurs zelf want die willen niet meer licenties en willen het huidige aantal onder controle houden.

Licenties

Deze licenties kosten veel geld en volgens de taxisector verliest deze waarde als er veel VTC-licenties bijkomen. Volgens de gegevens klopt dat echter niet en zijn de licenties voor taxi’s tussen 1987 en 2016 met 503% ofwel 115.822 euro gemiddeld in prijs gestegen met een gemiddelde prijs van 130.240 euro in 2017. Alleen tijdens de crisisjaren, toen Uber en Cabify nog niet in Spanje aanwezig waren, daalden deze prijzen maar sinds 2012 zijn deze alleen maar aan het stijgen en zijn ze in tegenstelling tot wat de taxisector zegt niet in waarde gedaald.

Infografía: A pesar de Uber y Cabify, el número de taxis apenas disminuye en España | Statista Más infografías en Statista

Inkomsten

Nu we weten dat de licenties niets minder waard zijn geworden kan gekeken worden naar de inkomsten en of deze gedaald zijn. Het probleem daarbij is dat de VTC bedrijven gedetailleerde informatie geven van de inkomsten en omzetten maar dat de taxisector dat niet doet en dus ook niet transparant is.

De enige informatie die de krant El Confidencial kon achterhalen is die van gelekte informatie in Barcelona waaruit blijkt dat de afgelopen vier jaar de inkomsten met 25% zijn gestegen. De gemiddelde opbrengst per rit was 16,31 euro in 2014 maar in 2018 was dat gestegen naar 20,40 euro. Landelijk gezien zijn er echter geen gegevens bekend wat betreft inkomsten omdat de taxisector dat niet openbaar wil maken.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Een poos geleden namen we op een morgen een taxi aan de bus halte.Het was druk en een vrouw vroeg aan de taximan of ze mee mocht in dezelfde wagen en hij zei ok.Eerst naar die dame haar adres nog wat zoeken maar de meter bleef rustig draaien dat moest de vrouw betalen en eindelijk op mijn bestemming moest ik 52 euro betalen wat normaal tussen de 12 tot 18 kost.Dit is niet prettig.

Bonnetje, tijdstip en kenteken noteren en klagen bij de gemeente.
Niet per e-mail Eddy, daar reageert nooit iemand op, maar het beste persoonlijk je ongerief bij de gemeente kenbaar maken.
Als er niemand klaagt, dan verandert er niets zodat die mispunten daar gewoon mee doorgaan.
Bah…..weer zo’n misselijk voorbeeld.

De taxisector heeft jaren en jaren niets gedaan om de dienstverlening te verbeteren, of zelfs maar te veranderen, de enige oplossing voor hun problemen is altijd een tariefsverhoging. Ze verliezen ook uit het oog dat een gewone taxi of een uber verschillende producten zijn, die met elkaar in gezonde concurrentie zijn. Ben niets jaloers op het management van Uber die op alle fronten strijd moeten lveren op dit moment, en heb medelijden met de bedrijven die een vermogen uitgeven om zich op die vakantiebeurs te presenteren, die nu helemaal in het water valt.

Helemaal mee eens dit heet vrije markt economie, Spanjaarden gaan de concurrentiestrijd alleen maar aan op klagen, staken en prijs, als de omzet met 10% terugloopt verhoogd men de prijzen met 10% en klaar is kees, geen betere dienstverlening of goed marketingplan

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.