menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe corona-maatregelen Valencia regio vanaf maandag

Nieuwe corona-maatregelen Valencia regio vanaf maandag
Beeld: 123rf (aangepast)

Nieuwe corona-maatregelen Valencia regio vanaf maandag

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De regionale overheid van de Valencia regio (dus provincies Valencia, Alicante en castellón) heeft tijdens een spoedoverleg op zondag besloten nieuwe corona-maatregelen te nemen die volgen op de reeds eerder genomen maatregelen die al op 21 januari ingingen. Deze nieuwe maatregelen zullen gelden vanaf maandag 25 januari en tot en met 15 februari.

Aangezien het volgens de huidige noodtoestand niet mogelijk is om een thuisblijfplicht in te voeren en de avondklok van 22 naar 20 uur te vervroegen, moet men andere middelen bedenken om het aantal besmettingen tegen te gaan.

In eerste instantie (en zoals we eerder schreven) zou er op dinsdag beslist worden wat te doen maar deze beslissing is vervroegd tijdens een spoedoverleg op zondag . Daardoor gaan de nieuwe maatregelen al op maandag 25 januari in en zullen deze gelden tot en met 15 februari.

LEESTIP:
Alle bars en restaurants in Valencia regio gesloten

Niet-samenwonenden

Vanaf maandag is het verboden om samen te komen met niet-samenwonenden . Dus geen vrienden, geen bezoek, geen familie die niet in dezelfde woning woont, geen feestjes, geen verjaardagspartijen etc. In het Spaans zijn samenwonenden ‘personas que vivan en la misma casa’ ofwel ‘miembros de una misma unidad de convivencia’.

Meer informatie en details zullen later op zondag of op maandag bekend worden gemaakt maar naar alle waarschijnlijkheid zullen er enkele uitzonderingen zijn zoals:

  • Alleenwonenden die zich kunnen voegen bij een groep samenwonenden
  • Minderjarigen van gescheiden ouders mogen zowel bij de vader als de moeder komen
  • Personen met een huwelijkse- of partnerrelatie die op verschillende plaatsen wonen
  • De zorg, aandacht en begeleiding van minderjarigen, ouderen of afhankelijke personen

Op straat en openbare plaatsen wordt de groepsgrootte bij het samenkomen ook teruggebracht van 6 naar 2 personen, behalve als het gaat om samenwonenden.

Lokale lockdowns

Naast de reeds bestaande regionale lockdown van de hele autonome regio Valencia met een verbod om de regio in of uit te reizen, komen er in de weekenden van vrijdag 15 uur tot maandag 6 uur ook lokale lockdowns in die gemeenten met meer dan 50.000 inwoners . Tijdens het weekend mag niemand (op uitzonderingen na) de gemeente inreizen of uitreizen.

Het gaat daarbij om de volgende steden:

  • Provincie Valencia: Valencia, Torrent, Gandia, Paterna en Sagunt.
  • Provincie Alicante: Alicante, Elche, Torrevieja, Orihuela, Benidorm, Alcoi, Sant Vicent del Raspeig y Elda-Petrer en Alicante.
  • Provincie Castellón: Castellón en Vila-real.

We kunnen er van uit gaan dat de eerder genomen maatregelen zoals de sluiting van de horeca blijven bestaan en waarschijnlijk ook verlengd worden. Zodra we meer informatie hebben zullen we dit plaatsen in dit artikel.