Search
menu
Search

Harvard-studie laat zien dat Nordic Walking (in Spanje) heel gezond is

Harvard-studie laat zien dat Nordic Walking (in Spanje) heel gezond is
Beeld: Canva

Harvard-studie laat zien dat Nordic Walking (in Spanje) heel gezond is

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een recente studie van het Harvard blijkt dat het Nordic Walking vele voordelen heeft voor de gezondheid. Bij de ‘marcha nórdica’, zoals Nordic Walking in het Spaans heet, verbruikt iemand gemiddeld 20% meer energie dan bij een stevige ‘normale’ wandeling. Bij het lopen met de luxe skistokken worden namelijk niet alleen de beenspieren, maar ook de spieren in de romp, armen, nek en schouders gebruikt en gaat de gehele lichaamsconditie met sprongen vooruit. Ook in Spanje is deze vorm van wandelen een trend geworden, mede door de vele buitenlanders die deze manier van wandelen beoefenen onder de Spaanse zon.

Veel lezers zullen wel denken, waarom niet gewoon wandelen zonder die aangepaste skistokken? Uiteraard onderscheidt het Nordic Walking zich nu juist door het gebruik van de poles of sticks wat er voor zorgt dat deze activiteit goed is voor de conditie (cardiovasculair) en men tegelijkertijd de spieren steviger maakt, twee vliegen in één klap dus. Bij het Nordic Walking wordt 90% van de globale spiermassa gebruikt waardoor er dus ook meer calorieën verbrand worden. Nordic Walkers maken namelijk meer gebruik van hun schouders en bovenarmspieren.

Voordelen

Er zijn echter meer voordelen aan het Nordic Walking verbonden. Zo spaar je als wandelaar de gewrichten van de onderste ledematen, wordt de conditie verbeterd en krijg je meer kracht, soepelheid en coördinatie maar verstrek je ook het immuunsysteem. Daarnaast versterk je rug- en buikspieren, wordt je houding verbetert en verminder je de spierspanning ter hoogte van de nek. En niet te vergeten, het Nordic Walking kan alleen buiten in de natuur, langs het strand of op andere gezonde plaatsen beoefend worden waardoor je dus in buitenlucht bezig bent.

Populair

Als je dit allemaal zo leest is het Nordic Walking de perfecte sport om de alledaagse stress van je af te gooien, in contact te komen met de natuur, frisse lucht in te ademen en kleur aan het dagelijkse leven te geven door alleen of in groepsverband te Nordic Walken. Mede vanwege al deze voordelen is de belangstelling voor deze sport gegroeid bij de Nederlanders, Belgen en vooral Duitsers die veel gezien worden als Nordic Walking fans. Op dit moment zijn er ook steeds meer inwoners van Spanje die de sport beoefenen maar dat is nu nog slechts mondjesmaat. De poles zijn in Spanje o.a. te verkrijgen bij de Decathlon winkels en de El Corte Inglés.

Nordic Walking kan beoefend worden op al die plaatsen waar men ook gewoon kan wandelen en/of kan doen aan footing. Met andere woorden, er hoeven geen speciale Nordic Walking paden te zijn of iets dergelijks. Laat je goed informeren over welke stokken of poles je moet kopen want Nordic Walking stokken zijn anders dan wandel- of trekkingstokken want ze zijn langer, hebben een handvat, soms een andere punt en de flexibiliteit van de poles zijn speciaal afgestemd op de Nordic Walking techniek.

Oorsprong

Nordic Walking is wandelen met aangepaste skistokken, die poles worden genoemd. Het is een (relatief) nieuwe bezigheid in Nederland en België en een hype in Scandinavië, Duitsland en de Verenigde Staten. In Finland, waar Nordic Walking vandaan komt en in 1930 ontstond als zomertraining voor langlaufers, zijn er al meer dan een miljoen beoefenaars.

Stokken (poles)

Een stok voor Nordic Walking moet zo lang zijn dat hij recht naar beneden wijst wanneer je hem vastpakt en in elk geval niet hoger is dan een hoek van 90 graden met de elleboog. Een stok moet ongeveer 2,5 cm korter zijn dan een skistok voor dezelfde persoon, omdat die is gemaakt om in de sneeuw te steken. Een richtlijn voor de juiste lengte van de stok is de lichaamslengte vermenigvuldigen met 0,68. De pole heeft enkele belangrijke verschillen met de wandelstok zoals dat de voet (schoen) van de pole schuin geplaatst is (bij de wandelstok recht) en de handlussen breder zijn en op een bepaalde manier met klittenband om de pols worden bevestigd (bij de wandelstok zijn het vaak gewone smalle lussen).

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?