skip to Main Content
Het Catalaanse separatisme verliest steun en Ciutadans zou opnieuw een verkiezing winnen

Het Catalaanse separatisme verliest steun en Ciutadans zou opnieuw een verkiezing winnen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Volgens het Catalaans opiniepeilingskantoor Centre de Estudis de Opinió de la Generalitat (CEO) heeft het separatisme in Catalonië aan steun verloren sinds de laatste autonome verkiezingen van 21 december 2017. Op dit moment steunt een 40,8% van de Catalanen de onafhankelijkheid terwijl een 53,9% het afkeurt, een 3% het niet weet en 2,3% geen antwoord wil geven. Zouden er nu weer autonome verkiezingen zijn dan zou Ciutadans opnieuw weten te winnen maar de separatisten behouden hun meerderheid in het Parlement.

Voor het Catalaanse separatisme is het een flinke daling want bij hetzelfde onderzoek in oktober 2017 was de steun voor de onafhankelijkheid van de Catalaanse autonome deelstaat nog 48,7% (nog steeds minder dan de helft) en is dat nu in februari 2018 gedaald naar 40,8%, bijna een 8% minder dus. Op dat moment was er een 43,6% van de Catalanen die het afkeurde dus dat percentage is nu flink gestegen naar 53,9%.

De 40,8% steun voor de “independencia” is nu op het laagste punt van de afgelopen jaren gekomen volgens het Catalaanse onderzoeksbureau. 41% van de ondervraagden zegt dat ze zich zowel Spaans alsook Catalaans voelt terwijl 21,7% zich alleen Catalaan, 18,6% meer Catalaan dan Spanjaard, een 8% alleen Spaans, een 7,6% meer Spaans dan Catalaans, een 2,6% geeft geen antwoord en een 0,6% weet het niet.

Bij de extremistische CUP-partij zegt 74,2% van de ondervraagden dat ze willen dat men opnieuw voor de afscheiding van Spanje gaat, zonder enige vorm van politiek overleg met de centrale regering in Spanje. De stemmers van JxCat en ERC geven aan meer te zien in een overeenkomst met de centrale regering, respectievelijk een 48,3% en een 47,5% terwijl 41,1% van de JxCat en 37,4% van de ERC partij meent dat men moet gaan voor een unilaterale afscheiding.

Verkiezingen

Uit hetzelfde Catalaanse onderzoek is gebleken dat mochten er nu opnieuw verkiezingen zijn dan zou opnieuw de Ciutadans partij deze weten te winnen als grootste partij wat betreft stemmen met 24,7% en zetels 33-35 (één minder dan de 36 van nu). De ERC (22,9% stemmen) zou hetzelfde aantal zetels hebben als Ciutadans terwijl de partij van Puigdemont JxCat (19,5% stemmen) daalt naar 29-31 zetels, de PSC 15-16 zou zetels hebben, de Comuns (Podemos) 8 zetels, de CUP 7-8 zetels en de PP 3-4 zetels.

Ciutadans zou weliswaar weer de verkiezingen weten te winnen maar de partij van Ines Arrimades zal opnieuw niet genoeg zetels hebben om een regering te vormen in Catalonië. Het separatistische blok, te weten ERC, JxCat en CUP, zouden samen opnieuw een meerderheid hebben in het Catalaanse Parlement met 72-74 zetels (vanaf 68 zetels is het een meerderheid).

De opkomst bij mogelijke verkiezingen zou wel flink dalen naar 68% vergeleken met de historische record opkomst van 82% op 21 december 2017.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Ik zou het fantastisch vinden indien er géén separatisten meer zouden zijn. Géén mensen die zich bestolen en onderdrukt voelen door de overheid. Maar ze zijn er wél en of het er nu 40% of 50 % zijn maakt niet uit. Die mensen omwille van hun gevoel van ontevredenheid misdadigers noemen en hun leiders voor 30 jaar opsluiten is m.i. olie op het vuur. Dat leidt alleen tot nog meer ongenoegen met nieuwe leiders. Puidgemont was niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Het is aan de centrale regering in Madrid om een voor iedereen aanvaardbare oplossing te vinden. Weigeren te onderhandelen en geweld gebruiken is dat zeker niet. Hopelijk wordt dat geweld nooit door (extreme) Catalanen beantwoord. ‘t Zou hier in Spanje niet de eerste keer zijn !!

  1. Mooi verhaal Miel, maar je komt zelf hier altijd maar mensen persoonlijk aanvallen en in elkaar trappen, dus je hoort bij die minderheid die dat wil!

   Puigdemont is vanaf dag 1 op een verkeerde manier aan de macht gekomen, dankzij Mas, die ook al meerdere keren nu veroordeeld is. De man is het nu naar zijn eigen hoofd gestegen en heeft nog altijd niet een goede kapper gevonden, want niemand wil hem knippen…nou ja, knippen wel maar dan niet zijn kapsel.

   Je gaat aan 1 enorm FEIT voorbij….Madrid wilde WEL onderhandelen, maar volgens de wet…dat wilde P. niet en met hem de rest van de mafkezen niet. P. is meerdere keren gevraagd naar Madrid te komen, hij mocht komen naar het belasting overleg en ga zo maar door….maar neen, P. wilde niet, omdat met niet van te voren wilde instemmen met zijn voorwaarden!

   Ik weet niet wat voor werk jij doet of hebt gedaan, maar ik weet hoe je moet onderhandelen, dan ga je niet zeggen ¨hey bedankt voor de uitnodiging voor je feestje, maar als ik niet mijn eigen cadeau mag uitzoeken dan kom ik niet¨
   Das een beetje de omgekeerde wereld is het niet??

   En niemand krijgt 30 jaar man, dat roept men nu.
   Dat loopt af met een k..straf en dan is iedereen weer happy

 2. Waarom denk je dat ze zo hard aan het proberen zijn alsnog met Puigdemont aan te kunnen komen als president en zorgen dat er geen nieuwe verkiezingen komen.
  Als ze niet opschieten dan zit er niets anders op dan nieuwe verkiezingen uit te roepen en dan kan het zo maar zijn dat er geen meerderheid meer uit de uitslagen komt.

  En het is niet zo raar dat de Catalanen het gedoe zat zijn heh.
  Steeds meer mensen zien nu ook wel dat de politieke dames en heren van de Separatisten er alleen maar voor zich zelf zijn en niet voor de bevolking.

  Men kan van de centrale regering vinden wat men wil, maar deze willen tenminste de eenheid bewaren en daarmee ook zorgen voor een goede toekomst voor de Catalanen….een regio die het al zeer goed heeft, veel vrijheid heeft en veel autonomie heeft….zonder de rest van Spanje en de EU en vergeet niet de enorme berg subsidies die ze krijgen, zal de regio enorm terug gaan in de tijd en het lang zo goed niet doen als nu.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken