skip to Main Content
De beste plaatsen om walvissen te zien in Spanje
National Geograpic

De beste plaatsen om walvissen te zien in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Wellicht weten veel mensen het niet maar ook in Spanje kan men walvis spotten of walvis kijken. Zowel in de Middellandse Zee alsook in de Atlantische Oceaan worden met regelmaat walvissen gezien die vaak dichtbij de kust komen en dus al vanaf land te bekijken zijn. In de meeste gevallen dient men echter aan boord van een boot te gaan om de walvissen in open water te bekijken maar af en toe spoelt er een walvis aan op strand, die zijn dan meestal wel helaas overleden.

Naast haaien en dolfijnen zijn er in Spanje ook walvissen en potvissen te zien en ook al komt dat niet in grote getale voor, de kans is aanwezig dat je een walvis voor de Spaanse kust kunt zien. Er zijn 30 verschillende soorten walvissen en potvissen die nabij de Spaanse kust of in de zee wat verder weg van de kust te zien zijn.

Walvissen zijn te zien voor de kust van Catalonië, nabij de Balearen eilanden, in zee bij de Comunidad Valenciana, in Andalusië, langs de kust van de Atlantische Oceaan in Galicië, Cantabrië of Baskenland en natuurlijk bij de Canarische Eilanden. In het zuiden komen ook vaak potvissen voor en langs de gehele kustlijn van Spanje kun je met regelmaat dolfijnen zien. De meeste walvissen zijn te zien gedurende de wintermaanden en in de lente, vlak voordat de walvissen naar ander water vertrekken.

Canarische Eilanden

Aangezien de Canarische Eilanden strategisch goed gelegen zijn, waar het koude water van de Atlantische Oceaan zich mengt met het warmere water van de Oceanen uit het noorden, komen bij deze eilanden archipel veel walvissen voor. Niet alleen leven deze walvissen hier het hele jaar door maar komen er ook veel walvissen langs die bezig zijn met de trek naar andere wateren.

De eilanden waar de meeste kans op het zien van walvissen is zijn Tenerife en La Palma. Er worden bij deze eilanden dan ook excursies georganiseerd om walvissen te spotten waarbij de kans ook groot is om dolfijnen en reuzeninktvissen te zien die hier genieten van het extreem diepe water van meer dan 2,5 km.

Middellandse Zee

In de Middellandse Zee is het ook mogelijk om walvissen te zien waarbij Cabo de Palos en Cabo de Gata in Almería, Andalusië populaire plaatsen zijn waar ook potvissen voorkomen.

Daarnaast komen er regelmatig walvissen voor die voor de kust van de Costa Brava en Barcelona zwemmen of dichtbij de Balearen eilanden komen en zichzelf soms laten zien bij de kust van de Costa Blanca en de regio Valencia. Naast walvissen zijn daar ook regelmatig dolfijnen te zien die in groepen zwemmen.

Cantabrische Zee

In de Cantabrische Zee voor de kust van Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland zijn ook walvissen te zien. Het komt hier regelmatig voor dat de walvissen dichtbij de kust komen omdat de diepte van de zee dat toelaat. Zo zijn er walvissen te zien in de Rías Baixas in Galicië en dan langs de kust richting de Golf van Biskaje in Baskenland waar al meer dan een keer een walvis op een strand aanspoelt.

20 Minutos

Tarifa en Gibraltar

In het zuiden bij de gemeente Tarifa in Cádiz en rondom Gibraltar komen vaak walvissen voor en zijn deze soms dichtbij de kust maar meestal in de open zee te zien. Het is een van de “walvis-wegen” waar walvissen voorbij komen als ze naar andere wateren trekken, vanuit de Middellandse Zee richting de Atlantische Oceaan. Naast walvissen komen hier ook veel dolfijnen en potvissen voor.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Inderdaad, als je bij Tarifa op de boot gaat
    sta je verbaasd hoe er zo véél potvissen, dolfijnen enz.
    zich een weg banen, tussen het bootverkeer door .
    Echt prachtig !

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken