Verjaardag versus naamdag in Spanje

Verjaardag versus naamdag in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Eigenlijk hebben de Spanjaarden geluk. Waar men in Nederland en Vlaanderen vaak alleen een verjaardag of geboortedag van iemand viert hebben de Spanjaarden twee dagen waarop ze iets te vieren hebben: de verjaardag (cumpleaños) en de naamdag (santo of santoral).

Als je in Spanje woont moet je er aan wennen dat er op de verjaardagskalender twee dagen genoteerd moeten worden van vrienden en familieleden, die van de verjaardag en die van de naamdag. Dat geldt niet automatisch voor iedereen maar iemand die in Spanje vernoemd is naar een heilige (en dat zijn er veel) zal ook een naamdag hebben.

De meeste Spanjaarden hebben in hun voornaam een naam van een heilige of een verbastering daarvan. Mocht dat echter niet het geval zijn dan is er altijd nog 1 november, Allerheiligen, een nationale feestdag (en vrije werkdag) in Spanje.

Bij een naamdag in Spanje maakt het niet uit of deze is vernoemd naar een mannelijke of vrouwelijke heilige. Daarnaast is de naamdag een breed begrip want stel dat je vernoemd bent naar de heilige San José (19 maart) dan vier je deze dag als je de naam José hebt maar ook als je Pepe, Pepelu, Chema, José Manual, José María en Joseba heet.

In wijze ziet men de naamdag als een verjaardag en wordt dit bij sommige families in Spanje ook op dezelfde wijze gevierd met taart, bloemen, cadeaus en festiviteiten.

Op deze website kun je een kalender vinden met alle naamdagen in Spanje.

Wat is een naamdag

De naamdag (panigyria) van een persoon is de gedenkdag van de heilige naar wie deze katholieke persoon genoemd is (meestal tijdens de doop, de zogenaamde doopnaam). Gedenkdagen van heiligen vallen in het algemeen op hun sterfdag. In Nederland en Vlaanderen wordt iemands naamdag niet vaak gevierd, met uitzondering van enkele plaatsen in Limburg.

In veel landen krijgt men in vele gevallen een orthodoxe of katholieke naam bij de doop en iedereen heeft dus zijn/haar eigen naamdag. In andere landen is er een kalender gemaakt met de meest voorkomende voornamen. In Nederland en vlaanderen kan echter vaak met een beetje puzzelen ook een naamdag gevonden worden bij een voornaam.

Soms zijn er bij een bepaalde naam twee naamdagen. In dat geval wordt de dag gekozen die het dichtst bij de verjaardag ligt of het is de eerstvolgende naamdag na de verjaardag. Als iemand geen naamdag heeft, wordt deze gevierd op Allerheiligen.

Op deze website kun je checken of ook jij in Nederland of Vlaanderen een naamdag hebt.

Iedere dag feest in Spanje

Je hoort wel eens de term “In Spanje is het iedere dag feest”. In de praktijk is dat niet altijd zo maar in de theorie wel want elke dag is een naamdag in Spanje. Maar naast de persoonlijke naamdagen hebben dorpen en steden ook eigen patroonheiligen. Dit is een heilige of engel die wordt vereerd als de beschermer van een stad of dorp en wat vaak gepaard gaat met festiviteiten, in feite dus een naamdag voor een hele stad of dorp.

Enkele bekende Spaanse steden met (een van) hun patroonheiligen (santos patrones) zijn:

  • Madrid met San Isidro Labrador
  • Barcelona met San Raimundo de Peñafort
  • Valencia met San Vicente Mártir
  • Sevilla met San Fernando
  • Zaragoza met San Valero
  • Málaga met San Ciriaco
  • Tarragona met Santa Tecla
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

5
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Louloudaki

In Griekenland is dit ook zo. 6 december viert iedereen met de naam Nco of Nicola zijn naamdag. Ook dorpen. Sint Nicolas άγιου Νικολαου. Agioe Nicolaoe. Ben benieuwd of mijn mediterraanse naam verschil geeft met de Spaanse naamdag.

Francine

Als kind werd dat niet gevierd maar mijn kinderen hebben wel hun verjaardag feest gekregen en zij geven het nu aan hun kinderen door ,de tijden zijn o zoveel veranderd .g

Ger

Weer en leuk onderwerp van de redactie. Wij komen vanaf 1976 in Spanje omgeving Benissa en bewogen ons al direct tussen de Spanjaarden. Zoals wij, mijn vrouw en ik, weten, vierden de Spanjaarden alleen hun naamdagen, bv. de naamdag van Juan (Johannes) dan kwamen alle Juan’s van de familie naar het huis van de oudste Juan, zonen, kleinzonen, ooms, neven, enz. Inderdaad bracht een ieder taart, moscatel en of cava mee. De sfeer was altijd ontspannen en vriendelijk, het zag er naar uit dat familie perikelen niet bestonden. Het celebreren van verjaardagen was er eerder niet en is waarschijnlijk langzamerhand… Lees verder »

Guido

Niet zo lang geleden was dit in België ook zo. En, ik dacht ook in Nederland.

de baetselier

Ben nu 71 en heb dat nooit gekend .trouwens in mijn jonge jaren konden de mensen niet met geld gooien zoals nu

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.