Regionale overheid Galicië opent de deur tot vaccinatieplicht en boetes

Regionale overheid Galicië opent de deur tot vaccinatieplicht en boetes
Beeld: Xunta de Galicia

Regionale overheid Galicië opent de deur tot vaccinatieplicht en boetes

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTIAGO – Terwijl door de meeste politieke partijen non-stop geroepen wordt dat men tijdens een pandemie samen moet werken is opnieuw gebleken dat dit praktisch onmogelijk is in Spanje. In dit geval gaat het om de autonome regio Galicië waar de conservatieve PP-regering zonder steun van alle andere partijen een nieuwe en problematische gezondheidswet heeft aangenomen. 

Met alleen de stemmen van de Partido Popular heeft de regionale overheid de nieuwe wet ‘Lei de Saúde’ aangenomen die nu al voor problematiek heeft gezorgd. Want in die wet staan vergaande maatregelen die genomen kunnen worden die volgens de socialistische PSOE zelfs waarschijnlijk niet constitutioneel zijn.

Terwijl het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid roept dat er nooit een vaccinatieplicht komt, staat in de regionale gezondheidswet van Galicië dat de regionale autoriteiten de juridische basis hebben om iemand te verplichten tot een corona-vaccinatie.

Daarnaast heeft de PP in die wet opgenomen dat er boetes tot 60.000 euro gegeven kunnen worden als iemand weigert een vaccin te plaatsen en zelfs iemand kan verplichten om in thuisquarantaine te gaan. Ook kunnen boetes gegeven worden tot 3.000 euro als iemand een mondkapje weigert te dragen.

Dat wil niet zeggen dat dit ook meteen gaat gebeuren maar met de nieuwe regionale gezondheidswet in Galicië wil men een juridische basis hebben om dat eventueel wel te kunnen invoeren.

De overige politieke partijen klagen erover dat de wet niet constitutioneel is en dat het niet gaat om een wet van de regionale overheid maar een pure PP-wet is die tegen alle regels ingaat.

Boetes

Er kunnen zoals eerder vermeld verschillende soorten boetes gegeven worden volgens de nieuw aangenomen regionale gezondheidswet in Galicië. Deze kunnen in de ergste gevallen oplopen tot 60.000 euro maar over het algemeen liggen de boetes tussend e 1.000 en 3.000 euro voor o.a:

  • Het niet dragen van een mondkapje of het niet correct gebruik daarvan.
  • Deelnemen aan een ‘botellón’ ofwel in groepsverband alcohol drinken op straat.
  • Het weigeren van een corona-test terwijl dat wel is opgedragen door de autoriteiten.
  • Het weigeren van het plaatsen van een corona-vaccinatie
  • Het niet opvolgen van de regels wat betreft de lockdowns.
  • Het deelnemen of organiseren van illegale feesten binnen en buiten.
  • Het niet houden aan de openingstijden in geval van de horeca.

Maar er kunnen volgens deze nieuwe problematische regionale wet ook boetes gegeven worden tot 60.000 euro wanneer het niet dragen van een mondkapje of het niet willen plaatsen van een corona-vaccin kan leiden tot een gezondheidsbedreiging. Dat geldt ook als iemand zich niet houdt aan de verplichte thuisquarantaine.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.