menu: rubrieken, zoeken & meer

Regionale overheid Galicië opent de deur tot vaccinatieplicht en boetes

Regionale overheid Galicië opent de deur tot vaccinatieplicht en boetes
Beeld: Xunta de Galicia

Regionale overheid Galicië opent de deur tot vaccinatieplicht en boetes

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTIAGO – Terwijl door de meeste politieke partijen non-stop geroepen wordt dat men tijdens een pandemie samen moet werken is opnieuw gebleken dat dit praktisch onmogelijk is in Spanje. In dit geval gaat het om de autonome regio Galicië waar de conservatieve PP-regering zonder steun van alle andere partijen een nieuwe en problematische gezondheidswet heeft aangenomen. 

Met alleen de stemmen van de Partido Popular heeft de regionale overheid de nieuwe wet ‘Lei de Saúde’ aangenomen die nu al voor problematiek heeft gezorgd. Want in die wet staan vergaande maatregelen die genomen kunnen worden die volgens de socialistische PSOE zelfs waarschijnlijk niet constitutioneel zijn.

Terwijl het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid roept dat er nooit een vaccinatieplicht komt, staat in de regionale gezondheidswet van Galicië dat de regionale autoriteiten de juridische basis hebben om iemand te verplichten tot een corona-vaccinatie.

Daarnaast heeft de PP in die wet opgenomen dat er boetes tot 60.000 euro gegeven kunnen worden als iemand weigert een vaccin te plaatsen en zelfs iemand kan verplichten om in thuisquarantaine te gaan. Ook kunnen boetes gegeven worden tot 3.000 euro als iemand een mondkapje weigert te dragen.

Dat wil niet zeggen dat dit ook meteen gaat gebeuren maar met de nieuwe regionale gezondheidswet in Galicië wil men een juridische basis hebben om dat eventueel wel te kunnen invoeren.

De overige politieke partijen klagen erover dat de wet niet constitutioneel is en dat het niet gaat om een wet van de regionale overheid maar een pure PP-wet is die tegen alle regels ingaat.

Boetes

Er kunnen zoals eerder vermeld verschillende soorten boetes gegeven worden volgens de nieuw aangenomen regionale gezondheidswet in Galicië. Deze kunnen in de ergste gevallen oplopen tot 60.000 euro maar over het algemeen liggen de boetes tussend e 1.000 en 3.000 euro voor o.a:

  • Het niet dragen van een mondkapje of het niet correct gebruik daarvan.
  • Deelnemen aan een ‘botellón’ ofwel in groepsverband alcohol drinken op straat.
  • Het weigeren van een corona-test terwijl dat wel is opgedragen door de autoriteiten.
  • Het weigeren van het plaatsen van een corona-vaccinatie
  • Het niet opvolgen van de regels wat betreft de lockdowns.
  • Het deelnemen of organiseren van illegale feesten binnen en buiten.
  • Het niet houden aan de openingstijden in geval van de horeca.

Maar er kunnen volgens deze nieuwe problematische regionale wet ook boetes gegeven worden tot 60.000 euro wanneer het niet dragen van een mondkapje of het niet willen plaatsen van een corona-vaccin kan leiden tot een gezondheidsbedreiging. Dat geldt ook als iemand zich niet houdt aan de verplichte thuisquarantaine.