Het Europees Parlement roept Spanje op om naar het voorbeeld van Portugal een verlaagd BTW-tarief voor fietsen in te voeren

Het Europees Parlement roept Spanje op om naar het voorbeeld van Portugal een verlaagd BTW-tarief voor fietsen in te voeren
Beeld: Canva

Het Europees Parlement roept Spanje op om naar het voorbeeld van Portugal een verlaagd BTW-tarief voor fietsen in te voeren

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Europees Parlement heeft gevraagd om een Europese strategie ter bevordering van het gebruik van fietsen als duurzaam alternatief voor andere dagelijkse vervoersmiddelen. Een van de voorgestelde maatregelen is om een verlaagd BTW-tarief in te voeren voor de aankoop en reparatie van zowel traditionele als elektrische fietsen in de EU-landen, waaronder Spanje.

De voorgestelde maatregel is gebaseerd op een vergelijkbaar voorstel dat in augustus van vorig jaar werd gedaan door de Association of Brands and Bicycles of Spain (AMBE). AMBE stelde toen ook voor om de BTW te verlagen voor de aankoop van fietsen en een korting tot 50% te geven op de huur van deze voertuigen.

Momenteel is het BTW-tarief voor de aankoop van fietsen in Spanje 21%. Een verzoek om dit tarief te verlagen naar 10% werd in november afgewezen door de Spaanse Belastingdienst. Onder de Europese landen heeft alleen Portugal sinds het begin van 2023 een verlaagd BTW-tarief voor deze voertuigen. Het tarief is daar gedaald van 23% naar 6%.

In de positie van het Europees Parlement van deze week wordt lokale en nationale overheden ook gevraagd om meer geld te besteden aan de aanleg van fietsinfrastructuur die afgescheiden is van de weg. Ze worden aangemoedigd om de productie van fietsen “gefabriceerd in Europa” te ondersteunen.

In deze context wordt opgeroepen om te werken aan het verdubbelen van het aantal kilometers dat in 2030 per fiets wordt afgelegd, en wordt voorgesteld om 2024 uit te roepen tot het “Europese Jaar van het Fietsvervoer”.

Europarlementariërs wijzen op het gebrek aan specifieke en veilige parkeerplaatsen voor fietsen en fietspaden. Ze roepen ook op tot meer preventieve maatregelen om diefstal te verminderen, omdat dit een van de belangrijkste obstakels is die de uitbreiding van fietsen in Europese steden belemmeren.

Het aantal geproduceerde fietsen in Europa steeg in 2021 met 11% vergeleken met het voorgaande jaar, tot wel 13,5 miljoen fietsen. Portugal had hierbij het grootste aantal geproduceerde fietsen, met 2,9 miljoen, gevolgd door Roemenië met 2,5 miljoen, Italië met 1,9 miljoen, Duitsland met 1,4 miljoen en Polen met 1,2 miljoen fietsen.

In 2022 groeide de fiets productiesector in Spanje met 2,8%, tot een omzet van 255,8 miljoen euro. Dit is 10 miljoen euro meer dan in 2021, toen de omzet met 75,1% steeg. De gemiddelde prijs per geproduceerde fiets daalde echter met 3,1% tot 724,10 euro. Voor de pandemie was dit bedrag 548 euro. Dit komt doordat Spanje traditioneel hoogwaardige fietsen produceert.

Ga naar de inhoud