skip to Main Content
28A: Geen meerderheidsparlement van rechts in Spanje
123rf

28A: Geen meerderheidsparlement van rechts in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In aanloop naar de verkiezingen op 28 april komen er elke week verkiezingspeilingen uit die vreemd genoeg allemaal steeds iets anders laten zien. Waar de meeste peilingen het over eens zijn is dat de socialistische PSOE de verkiezingen wat betreft percentage kiezers en aantal zetels zal winnen maar niet genoeg voor een meerderheid in het parlement.

Uit de verkiezingspeiling van 40db die zondag door El País wordt gepubliceerd staat nu ook dat de rechtse partijen, bestaande uit de PP, Ciudadanos en VOX, geen meerderheid wat betreft zetels zullen hebben in het Spaanse parlement.

Er wordt op 28 april bij de vervroegde centrale parlementsverkiezingen gekozen voor 350 parlementariërs (diputados) waarbij de absolute meerderheid (mayoría absoluta) 176 zetels is.

De ‘linkse’ partijen, te weten de PSOE (122 zetels, 27,1%), Unidos-Podemos (40 zetels, 12,3%) en diverse andere partijen samen (26 zetels, 13,4%) bestaande uit ERC, CBD, PNV, EH Bildu, CC zouden samen 188 zetels hebben maar dan dient men wel tot een coalitie te komen. De PSOE en Unidos-Podemos samen hebben niet genoeg zetels samen (162) om een absolute meerderheid te hebben.

Aan de rechtse (centrale) kant bevinden zich Ciudadanos (55 zetels, 17,7%), de PP (76 zetels, 19,3%) en VOX (31 zetels, 10,2%) zouden samen ook 162 zetels hebben wat dus niet genoeg is voor de absolute meerderheid (van 176 zetels).

Aangezien de kleinere partijen reeds hebben aangegeven dat ze absoluut niet met de rechtse partijen een coalitie willen aangaan zou de linkse PSOE samen met Unidos-Podemos dus meer kans hebben om een regering te vormen na de centrale parlementsverkiezingen van 28 april.

Het beeld wat betreft zetels is volgens deze (en bijna alle andere opiniepeilingen) heel anders dan bij de verkiezingen van 2016. Toen waren de verhoudingen PP (137 zetels), PSOE (85), Unidos-Podemos (71), Ciudadanos (32) en de overige partijen (25).

28A: Geen meerderheidsparlement van rechts in Spanje

El País

Vergelijking

Aangezien alle peilingen voor de verkiezingen anders zijn heeft men in de krant Público de resultaten van diverse verkiezingspeilingen tot en met 18/03 op een rijtje gezet. Daarbij is gekeken naar alle bedrijven die peilingen plaatsen waaronder ook het Spaanse CIS waar veel kritiek op is omdat deze erg linkse resultaten geeft.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. De tijd dat PP of PSOE de absolute meerderheid haalden en een beleid konden voeren dat enkel hun eigen achterban ten goede kwam is hopelijk definitief voorbij. Een regering met gematigd links én gematigd rechts en waarin ook de regionale partijen vertegenwoordigd zijn lijkt me de ideale oplossing. Met PSOE/Ciudadanos/ERC/PNV is dit misschien wel mogelijk maar of ook de heren politiekers daar zo over denken betwijfel ik. De kans is reëel dat het maanden durende onderhandelingen worden die uiteindelijk op niets uitdraaien en enkel tot de conclusie leiden dat Spanje onbestuurbaar geworden is.

  1. Voor een groot deel eens met je Miel, het grootste probleem is denk ik dat Sanchez niet weer wil worden overgeleverd aan partijen als de ERC die hem namelijk in de steek lieten toen hij zijn begroting rond wilde krijgen.
   Als die regionale partijen het landsbelang en het belang van hun HELE regio kunnen en willen dienen, dan zou het kunnen werken, als ze echter alleen hulp aanbieden om zo hun regionale praktijken er door te drukken, en daarbij slechts voor een deel van hun regio zaken regelen, dan zie ik er niets van komen.

 2. Het is dan ook zo dat de schrijvers HIER het liefts de PP zien winnen en heel erg veel Spanjaarden zelf daar anders over denken. Maar de meeste schrijvers hier hebben dan ook geen inkomen uit Spanje zelf anders hadden ze wel anders gepiept met een partij als PP aan de macht die continu de centen uit je zak zuigt. Ik ken nu best wel veel Spanjaarden en er is er geen een die op de PP zal gaan stemmem aangezien ze dan per direct weten wat ze te wachten staat want je gaat door zo´n stem enkel maar jezelf beroven. PP heeft toch een behoorlijk achterban aan het stieren vechters en jagers gulde en daar krijgen ze dan ook nog massaal hun stemmen van.

  1. Wat een onzin Fred.
   Ik verdien mijn geld gewoon in Spanje hoor, met bedrijven en heb personeel en alles. Het probleem met de PSOE is, dat ze allemaal kadootjes uitdelen en daar begonnen ze gelijk al mee, maar ze leggen de rekening daarvoor bij de ondernemers neer. Ik ken genoeg kleine zelfstandigen die na de laatste verhogingen op de bijdrage via de Autonomos en de verhoging van het minimumloon, de deuren hebben gesloten of binnenkort gaan sluiten.
   Zeer belangrijke regel voor elke economie is, als je de middenstand de nek omdraait, dan draai je gelijk je hele economie de nek om!
   Jij schermt telkens met Spaanse familie en de Spanjaarden die jij kent, maar mits dat er een paar miljoen zijn, verkondig jij hier jouw mening op basis van wat mensen in jouw omgeving denken en vinden. Dat is niet representatief voor de meerderheid.
   Ik ken ook zeker niet miljoenen Spanjaarden, maar ik ken via verenigingen wel honderden ondernemers en daar hoor ik allemaal hetzelfde geluid.
   Angst dat de PSOE weer geld gaat uitdelen, net nu de economie dankzij de ingrepen van Rajoy weer naar boven aan het gaan was, de huizenmarkt was weer redelijk stabiel en prijzen gingen weer omhoog, mijns inziens weer te snel omhoog, maar het zij zo.
   Je kan toch werkelijk niet met droge ogen beweren dat die paar maanden Sanchez, waarin hij eigenlijk niets kon doen, dat het ineens zijn succes is dat zaken beter lijken te gaan?? Nee, sorry, dat is dankzij het beleid dat jaren geleden in is gezet, namelijk eerst het huishoudboekje van de staat weer op orde krijgen, zodra dat gedaan is, weer kijken naar hoe de zaak kan groeien.
   Dit was nodig om de puinhopen die Zapatero achter liet op te ruimen! Dat is gewoon een feit, je kan er rustig over terug lezen.

   Als je denkt dat Spanje een toekomst heeft met een volledig links blok, extreem links zelfs als het om Podemos gaat, dan zal ik je nu alvast teleurstellen.
   Ben ik voorstander voor de PP, neen zeker niet, ik vind Casado een onvoorstelbare kwal die duidelijk niet voldoende capaciteiten heeft om een partij te leiden, laat staan een land. Dan heb ik nog meer vertrouwen in de C´s moet ik zeggen.
   Het grote probleem dat Spanje gaat krijgen en waar ook bijvoorbeeld Nederland nu al tegen aan loopt, is dat er zoveel versplintering is, zoveel enorme ego´s rondlopen in de politiek, dat er straks geen werkbare coalities te maken zijn.
   Maak je daar wat drukker om, een land moet toch een regering hebben. Ik zie er na de verkiezingen niet snel eentje komen. Spanje heeft een sterk midden nodig, dus niet teveel naar rechts, niet teveel naar links, maar een regering die er voor het volk is, zonder ego´s en eentje die dingen gedaan krijgt en niet alleen maar haantjes wil leveren.
   Sanchez heeft al bewezen in zijn vete´s met Rajoy en Diaz, dat zijn ego groter is dan het belang van het land, Casado idem dito, Iglesias kan niet eens zijn eigen partij normaal in het gareel houden, laat staan een land.
   Wat blijft er dan over???

   1. Nee hoor Juan74, onder Sánchez komt de rekening bij Brussel terecht, giga-tekorten à la Griekenland zullen worden ondersteund met EURI uit de pot.
    Als Nederlander mag jij dus tot je 68e werken, om andere EU staatshuishoudingen op de been te houden ?….
    Datzelfde geldt voor Belgen en Duitsers.
    Zuid-Europeanen zorgen niet voor elkaar, het zit niet in hun genen, hun enige zorg is de familie en hun vrienden en als er iets dramatisch in Polen gebeurt is ze dat volkomen worst.
    Daarom geloof ik dat een midden-rechts regering er zal komen in Spanje.

  1. Denk het ook. Het is niet geloofwaardig dat PSOE landelijk zou winnen (=prognose) terwijl ze in Andalusië, juist waar ze de meeste steun hadden, hebben verloren (=feit).

   Dat valt niet uit te leggen, je verliest waar je de meeste aanhang hebt, maar je zou dan winnen daar waar je veel minder aanhang hebt? Klopt niet.

   1. Het klopt niet helemaal dat de PSOE in Andalusië heeft verloren. Ze zijn veel stemmen kwijtgeraakt (-14 zetels) maar waren nog steeds de grootste partij wat betreft zetels en percentage (28%) maar aangezien niemand ook niet Podemos een coalitie met hen wil is rechts samen met extreemrechts groter geworden. De PP (20,8%) heeft ook veel stemmen verloren (-7 zetels) in Andalusië maar weet toch dankzij C’s (18,3%) (+12 zetels)en VOX (11%) (12 zetels) te regeren. Landelijk gezien is een ander verhaal en VOX is op veel plaatsen lang niet zo groot of bekend dan in Andalusië. Uitslag verkiezingen Andalusië 2D: https://www.spanjevandaag.com/03/12/2018/2-d-psoe-wint-verkiezingen-andalusie-terwijl-extreemrechts-haar-intrede-maakt/

    1. Redactie heeft een andere definitie van verliezen dan Anton.
     Als je gewoon zo enorm op je broek krijgt in een regio die 40 jaar de jouwe was, dan kan je toch wel spreken over een verlies. Ze hebben de macht verloren, dat is toch een gegeven.
     Maar onderschat AUB nu een partij als VOX niet, kijk naar de andere landen die recent verkiezingen hebben gehad of binnenkort gaan krijgen.
     Wie op voorhand had voorspeld dat Baudet in NL de grootste zou worden in de senaat, die had men voor gek versleten.
     Ik zit 100% zeker niet te wachten op VOX, maar juist doordat media denken dat het allemaal zo´n vaart niet zal lopen, moet je oppassen dat ze straks niet zo groot worden dat je er niet meer om heen kan.
     Je kan beter als media uitleggen wat zo´n partij doet en wil, zodat mensen ook snappen dat ze daar beter niet op kunnen stemmen. Maar men is zo druk bezig met de PP en de PSOE, dat de rest maar vergeten wordt en zo geef je dus extremen de kans.

     1. Neem nou de Spaanse TV zenders maakt vrijwel niet uit wanneer je een willekeurige zender aanzet of je ziet die rotkop van de PP weer op je scherm elke dag weer zie je hem onzin uitkramen en anderen voor rotte vis uitmaken en dat zou dan een land onder zijn hoede moeten krijgen???? Zo´n man weet niet eens wat respect is aangezien hij dat nooit geleerd heeft en iemand aanvallen kan ook op een meer beschaafde wijze. Snap niet dat mensen zulke taal zomaar nemen want hoe zouden ze zich zelf voelen als iemand ineens respectloos rotte vis over je heen gooit.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken