skip to Main Content
zeebeving van 4 op Richter schaal voor de kust van Alicante
123rf

zeebeving van 4 op Richter schaal voor de kust van Alicante

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Zondagmiddag om 17.16 uur hebben veel inwoners van de provincie Alicante de onderzeese aardbeving ofwel zeebeving voor de kust van de Costa Blanca gevoeld. De beving had een kracht van 4 op de schaal van Richter en vond ongeveer 20 kilometer voor de kust van Torrevieja plaats.

Volgens de regionale krant Diario Información vond de onderzeese aardbeving plaats op 10 kilometer diepte terwijl het Instituto Geográfico Nacional spreekt van een diepte van 8 kilometer in een gebied genaamd Cabo de Palo. De beving duurde niet langer dan 5 seconden maar dat was genoeg om door veel inwoners gevoeld te worden.

De nooddienst 112 kreeg 37 meldingen binnen van inwoners uit Alicante, Santa Pola, Torrevieja, Elche en el Campello. De zeebeving kon echter ook op andere plaatsen gevoeld worden zoals Almoradí, Crevillente, Guardamar del Segura, Mutxamel, Novelda, San Miguel de las Salinas, San Vicente del Raspeig, Alcoi, Aspe, Benejúzar, Benidorm, Denia, Elda, Petrer, Cartagena y Murcia.

Niet veel later dan de beving bij Torrevieja had ook Totana in Murcia te maken met een kleine beving van 2 op de kracht van Richter. Deze vond plaats om 19.10 uur op een diepte van 10 kilometer.

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Overigens kunnen degene die de aardbeving wel gevoeld hebben meedoen met een enquête van het IGN om zo meer te weten te komen over dit soort natuurlijke waarnemingen en de ervaringen van de inwoners.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. De naïviteit die er heerst over het valt wel mee. Deze planeet is volop in beweging natuurlijk liever geen rampen en ellende. Maar zekerheid is er nooit. Aan de kustlijnen waar ook ter wereld kan een ramp plaats vinden d.m.v. een zeebeving. Hevige stormen et cetera. Kwetsbaar aan de kust zijn bebouwingen. Iedereen ziet dat flats en woningen winkels te dicht aan de kust staan. Dat is de tegenhanger van luxe en vertier. Helaas de realiteit.

 2. Wij zijn net terug van een overwinter verblijf in deze streek. Ik vraag me af in hoeverre of een dergelijke beving ook een tsunami had kunnen veroorzaken en of in zo’n geval de bewoners (en gasten) gewaarschuwd zouden worden. Aan heel veel stranden zijn er namelijk dicht op de kust veel mensen aanwezig….

   1. Dit soort bijna rampen komt steeds vaker voor lijkt het…
    Wij zaten met onze camper op een camping. Maar soms verblijven we op een kamperplek waar niet altijd iemand (beheerder) aanwezig is. Hoe zou de waarschuwing dan plaats vinden zodat wij op tijd geïnformeerd worden, denk je?
    Is er daarvoor een speciale zender op de radio.

 3. Ik voel altijd zo’n 10 dagen van te voren de aardbeving aan komen dan trilt mijn bank en/of voel het in mijn benen ,alleen weet ik niet waar

 4. goed gevoeld, alles trilde in het appartement maar geen schade hier in de appartementen in LA MATA…..deed raar, dacht eerst aan vliegtuig dat door de geluidsmuur vloog…..toch enge ervaring….

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken