Marktspeculatie blokkeert komst medische benodigdheden Spanje

Marktspeculatie blokkeert komst medische benodigdheden Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Alle mensen die aan de frontlinie tegen het coronavirus werken blijven maar smeken om beschermende uitrusting om Covid-19 te vermijden, met name de gezondheidswerkers van wie er tot nu toe bijna 4.000 zijn geïnfecteerd. Maar ook verpleegtehuizen, politie, apotheken etc. Iedereen klaagt dat er geen materiaal is en eist van de regering dat deze daarvoor zorgt. De regering doet haar best maar stuit elke keer op de speculatie op de internationale markt.

Zoals gebruikelijk in een crisis krijgt de Spaanse regering de schuld van alles. Zo zijn ze te laat met de maatregelen, zo is er geen goede coördinatie met de autonome regio’s, is er een gebrek van voorbereiding etc. Maar wat betreft de medische benodigdheden zoals mondmaskers, handschoenen, beschermende kleding en beademingsapparatuur is dat niet helemaal de schuld van de Spaanse regering.

De Madrid regio is het zwaarst getroffen met de meeste besmettingen en de meeste doden en de regionale premier, zelf besmet met het coronavirus, klaagt steen en been dat de regering niet de beloofde middelen geeft en zelfs de komst van benodigdheden blokkeert. De Spaanse regering ontkent dit maar zegt wel ervoor te zorgen dat er geen misbruik wordt gemaakt van de situatie, met name door de leveranciers. Overigens is het zo dat de laatste jaren de regio Madrid zelf zorg draagt voor de gezondheidszorg en dus ook niet goed voorbereid is, dus de schuld is niet helemaal van de regering.

Problemen

Toen het coronavirus uitbrak in China besloot dat land alle benodigde materialen en benodigdheden in eigen land te houden en niets te exporteren. Dat was dus een probleem want China is de wereld fabriek van mondmaskers, beschermende kleding, plastic handschoenen etc. Laten we eerlijk zijn, wat komt er nu niet uit China tegenwoordig.

Toen de situatie daar onder controle was besloot men weer te exporteren maar toen besloten andere landen maatregelen te nemen. De twee grootste bedrijven die dit soort medische benodigdheden leveren bevinden zich in Frankrijk en Duitsland en het is onmogelijk om daar te kopen. Niet omdat de bedrijven niet willen maar omdat de regeringen in die landen hebben besloten dat men niets mag verkopen en dat het materiaal zelfs in beslag werd genomen door de regeringen.

Italië klaagde daar reeds over bij de Europese Unie maar het bleek dat de EU geen bevoegdheden heeft om dit soort beslissingen zoals in Duitsland en Frankrijk en andere EU-landen tegen te gaan. 

Ondertussen wordt er misbruik gemaakt van deze wereldwijde situatie door bedrijven die wel kunnen leveren door alleen te leveren als de volledige partijen die besteld worden van te voren betaald worden zonder de garantie te geven wanneer de materialen geleverd worden. En dan is er nog de zwarte markt waar logischerwijze de regeringen geen gebruik van willen maken.

Spanje

Ondertussen bevestigt de Spaanse regering dat ze veel medische benodigheden hebben gekocht zoals miljoenen mondmaskers, tienduizenden sets beschermende kleding, 640.000 snelle coronavirus tests en beademingsapparatuur. Diverse partijen zijn reeds aangekomen in Spanje en worden verspreid over Spanje en met name in die regio’s waar men deze het hardst nodig heeft.

Ondertussen zijn er autonome regio’s die zelf al besloten hebben materiaal te kopen. De Madrid regio heeft 23 miljoen euro uitgegeven aan materialen waarvan men nu niet weet wanneer deze aankomen. In Catalonië heeft men 35 miljoen euro vooruit betaald en weet men ook niet wanneer de materialen aankomen. In de Valencia regio heeft men met de hulp van een bekende Chinese zakenman 11 miljoen euro kunnen investeren in materialen die reeds op het vliegveld van Zaragoza is geland. 

Ook de koning van Spanje Felipe VI heeft actie ondernomen en contact opgenomen met Jack Ma, de eigenaar van Alibaba. Deze heeft bevestigd dat hij 500.000 mondmaskers en ander materiaal stuurt naar Spanje. Inmiddels heeft Jack Ma contact met de koning gehad dat er 50.000 corona-tests, beschermende kleding en 100 ademhalingsapparaten onderweg zijn naar Spanje.

Dan zijn er nog de bedrijven die meewerken zoals Zara’s moederbedrijf Inditex waarvan op maandag een enorm vliegtuig in Zaragoza aankwam met 4 miljoen mondmaskers en ander materiaal dat via een eigen netwerk vanuit China naar Spanje werd vervoerd en in werking werd gezet door de oudste dochter van Spanje’s rijkste inwoner Amancio Ortega. De Chinese smartphoneproducent Huawei heeft ook miljoenen maskers naar Spanje gestuurd en ook de Chinese autoriteiten hebben na een vergadering met premier Pedro Sánchez besloten miljoenen benodigdheden te sturen.

Daarnaast is men in Spanje begonnen met het ontwikkelen van beademingsapparatuur dat gemaakt wordt door 3D printers. Op die manier kunnen er volgens een Catalaans bedrijf per dag zo’n 300 van deze machines gemaakt worden. Het gaat om een basisversie van de meer ingewikkelde machines maar die voldoen als eerste levenslijn. 

Andere fabrieken hebben besloten de eigen productie stil te leggen en beschermende kleding of mondmaskers te maken terwijl er ook fabrieken zijn waar men producten voor de hygiëne maakt. En dan zijn er nog de mensen in Spanje die spontaan begonnen zijn met het thuis maken van mondmaskers voor lokale verpleegtehuizen of ziekenhuizen. 

El Cortes Inglés en Ikea hebben voor o.a. het noodziekenhuis in de Ifema in Madrid beddengoed, matrassen en kussens geleverd.

Al met al wordt er geklaagd over de werkwijze van de regering, met name door de politiek en die personen die in de frontlinie staan van deze corona-crisis maar zoals altijd is er achter de schermen meer aan de hand dan wat het oog ziet. En dat geldt overigens niet alleen voor Spanje maar voor veel landen waarvan er maar weinig goed voorbereid zijn op een crisis van deze omvang. In Spanje is men ook al bezig om zich voor te bereiden op toekomstige virussen door een eigen productie van materialen te starten, maar daar hebben de coronavirus patiënten nu niets aan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.