Wist je dat er maar een dorp in Spanje is dat met een W begint en meer dan 3.000 schedels heeft?

Wist je dat er maar een dorp in Spanje is dat met een W begint en meer dan 3.000 schedels heeft?
Beeld: 123rf

Wist je dat er maar een dorp in Spanje is dat met een W begint en meer dan 3.000 schedels heeft?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALLADOLID – We hebben al eens vaker geschreven over Spaanse dorpen en steden met vreemde namen of dat deze vertaald naar het Nederlands of Engels heel anders klinken. Maar wist je dat er in heel Spanje slechts één dorp is dat met een W begint? En wist je dat er circa 300 mensen wonen maar dat er meer dan 3.000 schedels te vinden zijn?

Om het dorp met de W te leren kennen moeten we naar de autonome regio Castilië en León reizen en om precies te zijn naar de provincie Valladolid waar we het dorp Wamba kunnen bezoeken. 

Het dorp zelf bevindt zich op zo’n 785 meter hoogte en er leven 310 inwoners. Detail is dat Wamba aan de Camino de Santiago de Compostela ligt die vanuit de Spaanse hoofdstad Madrid naar Galicië gaat. 

De voor Spanje vreemde naam Wamba heeft het dorp te danken aan de gotische koning Wamba die in het jaar 672 tot koning in die stad werd gekozen. Destijds heette het dorp Gerticos en koning Recesvinto had daar een villa om tot rust te komen. Toen Recesvinto in die stad stierf kozen de edelen diezelfde dag Wamba tot nieuwe koning.

Op zich is Wamba een dorp als alle andere Spaanse dorpen maar in de Iglesias de Santa María de Wamba kerk vinden we iets wat niet overal te zien is. Het gaat om meer dan 3.000 schedels en nog meer beenderen van monniken die opgestapeld liggen in het ossuarium (osario) of knekelhuis, een deel van de kerk waar beenderen en schedels worden bewaard.

Deze schedels stammen uit de 13e tot 18e eeuw en zijn van monniken die ooit in Wamba geleefd hebben. Verder is de kerk zelf ook interessant want het is een van de weinige Spaanse kerken die in Mozarabische stijl is gebouwd en stamt uit de 10e tot 12e eeuw.

Als je toch in de buurt bent moet je even naar het nabijgelegen kasteel van Torrelobatón gaan. Dit kasteel is gebouwd in de 13e eeuw en is vanuit de hele Hornija-vallei te zien.

Wamba Wamba Wamba Wamba Wamba Chateau Castle of Torrelobaton
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.