Benzine- en dieselprijzen dalen voor de eerste keer dit jaar in Spanje

Benzine- en dieselprijzen dalen voor het eerste dit jaar in Spanje
Beeld: 123rf

Benzine- en dieselprijzen dalen voor de eerste keer dit jaar in Spanje

MADRID – Terwijl de brandstofprijzen in Spanje eigenlijk al weken of maanden aan het stijgen zijn lijkt het erop dat de top bereikt is aangezien de prijzen voor het eerst dit jaar gedaald zijn. Gedurende weken werden alle records wat betreft de prijs per liter verbroken, maar nu zijn de prijzen gedaald, zo is af te lezen van de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie.

De afgelopen week zijn de brandstofprijzen voor het eerst dit jaar (2022) gedaald in Spanje volgens de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie. Wat betreft de benzineprijs is deze echter nog steeds 22,6% hoger dan vorig jaar en is dat 33,4% bij de dieselprijs. Gemiddeld kost in Spanje een liter benzine (gasolina) op dit moment 1,813 euro. In het geval van diesel (gasóleo) betaalt men nu 1,797 euro per liter.

Met deze prijzen kost het vullen van een 55-liter tank benzine kost op dit moment 88,44 euro wat 17,90 euro meer is dan dezelfde week in 2021. Het vullen van een 55-liter tank diesel kost nu 82,28 euro wat 18,20 euro meer is dan dezelfde week in 2021.

Dit zijn gemiddelde prijzen die in de Spaanse regio’s, provincies en gemeenten anders kunnen zijn. Wil je de goedkoopste brandstofprijzen in jouw omgeving weten, kijk dan HIER (op de computer) of HIER (op de smartphone) op de website van het Ministerie van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging voor de actuele brandstofprijzen bij jou in de buurt in Spanje. 

Met deze prijzen kost het vullen van een 55-liter tank benzine kost op dit moment 99,72 euro wat 27 euro meer (+37%) is dan dezelfde week in 2021. Het vullen van een 55-liter tank diesel kost nu 98,84 euro wat 33,30 euro meer (+51%) is dan dezelfde week in 2021.

Het oude benzineprijs record van 3 september 2012 met 1,522 euro/liter werd op 3 februari 2022 verbroken met 1,538 euro/liter. Het oude record van de dieselprijs van 3 september 2012 van 1,445 euro/liter is inmiddels ook verbroken.

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

Ondanks de prijsstijging voor benzine in Spanje naar 1,813 euro, is een liter ‘gasolina’ volgens de Weekly Oil Bulletin nog steeds 0,48 euro goedkoper dan in Nederland waar dat 2,288 euro is en volgens UnitedConsumers die de benzineprijs op 2,442 euro plaatst zelfs 0,63 euro goedkoper. Volgens de Weekly Oil Bulletin is de benzineprijs in Spanje 0,06 euro HOGER dan in België waar dat 1,753 euro is.

SpanjeNederlandBelgiëFrankrijk
Benzine 951,8132,2881,7531,973
Diesel1,7972,1521,8781,975
NOTA: Nederland heeft traditiegetrouw de hoogste benzineprijzen van de EU

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

NOTA: Het gaat hier om gemiddelde prijzen in Spanje zoals vermeld in de Weekly Oil Bulletin . Bij het tankstation in Spanje zijn de prijzen meestal anders want dit hangt er helemaal vanaf waar men tankt, in welke regio, stad of op welk eiland (Canarische Eilanden zijn doorgaans goedkoper).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.